T-Mobile blog Founders blog
fairphone 4 vs 3 vergelijking
Overzicht Mobiel

Fairphone 4 of 3: welke is de beste keuze voor jou?

12-01-2022 Leestijd: 5 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
12-01-2022 Leestijd: 5 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je de duurzaamste telefoon van dit moment hebben? Dan kom je uit bij de Nederlandse fabrikant Fairphone. Eind september 2021 kwam de Fairphone 4 uit: de opvolger van de Fairphone 3. Ze hebben allebei sterke punten. In deze vergelijking ontdek je welke van de twee duurzame telefoons het beste bij je past.

Even kennismaken

De Fairphone 3 en Fairphone 4 zijn twee duurzame telefoons. Ze zijn allebei gemaakt van hergebruikte materialen. En komen uit fabrieken waar werknemers eerlijke lonen krijgen. Verder gaan ze allebei lang mee. Is er een onderdeel aan vervanging toe? Dan bestel je dat onderdeel en repareer je ’m zelf. Een kind kan de was doen. Zo hoef je geen compleet nieuwe telefoon te kopen. Wel zo duurzaam.

Fairphone 4

Deze duurzame telefoon is nu bij ons te koop. Gemaakt om extra lang mee te gaan en vol met verrassende functies.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen

vorige stap
Fairphone 4 Grijs Fairphone 4 Groen

Fairphone 4 vs 3: dé vergelijking tussen deze duurzame modellen

De Fairphone 3 en 4 delen veel voordelen, maar hebben ook elk hun eigen unieke kwaliteiten. De belangrijkste nemen we met je door. Zo weet je precies welke duurzame telefoon het beste bij je past.

Uiterlijk verschil

Leg beide telefoons naast elkaar en je ziet meteen een paar verschillen. Zo heeft de nieuwe Fairphone 4 dunnere randen rondom het scherm. Het geeft de telefoon een nog modernere uitstraling. Ook qua afmetingen zijn er verschillen. De Fairphone 4 is met 162 bij 75,5 millimeter iets groter dan zijn voorganger, want die meet 158 bij 71,8 millimeter. Het voordeel? De nieuwste heeft een groter scherm. Daar staat tegenover dat de Fairphone 3 weer iets makkelijker te bedienen is.

De Fairphone 3 is 9,9 millimeter dun en weegt hij 189 gram. Dat is lichter dan de Fairphone 4. Die is met 10,5 millimeter en 225 gram iets dikker en zwaarder. En met een reden. De nieuwste Fairphone heeft namelijk een grotere batterij waar je iets langer mee doet.

Beide telefoons zijn gemaakt van dezelfde hergebruikte materialen. Daarbij hebben ze een glazen voorkant en een plastic achterkant. Een uiterlijk verschil zit ’m in de camera’s. De Fairphone 3 heeft één camera aan de achterkant, de Fairphone 4 twee. Daarover later meer.

Hoge kwaliteit schermen

Wil je een telefoon met groot scherm? Dan is de Fairphone 4 de keuze voor jou. Deze duurzame telefoon heeft een groot 6,3-inch scherm. De Fairphone 3 is een betere keuze als je liever een compacter scherm hebt. Het display van deze telefoon is 5,65 inch groot.

Dat is ook meteen het grootste verschil tussen de schermen van de Fairphone 3 en 4. Verder delen ze veel voordelen. Zoals een hoge Full HD+ resolutie van 2340 x 1080 pixels op de nieuwste telefoon en 2160 x 1080 pixels op de Fairphone 3.

Zoals je leest is er een klein verschil. De iets hogere resolutie in de Fairphone 4 zorgt, in combinatie met een groter scherm, voor een extra brede schermverhouding. Zo heb je geen zwarte balken onder en boven het beeld. Op die manier wordt het grotere scherm extra goed benut.

Een pluspunt voor beide Fairphones: ze hebben Gorilla Glass 5. Hierdoor zijn ze kras- en valbestendig. Gaat hij toch stuk? Dan kun je in beide gevallen een nieuwe bestellen en zelf repareren. Zo is hij na de simpele reparatie weer als nieuw.

Welke Fairphone heeft de beste specificaties?

De Fairphone 4 heeft een Snapdragon 750G processor met een maximale kloksnelheid van 2,2 GHz. Dat is hoger dan de Snapdragon 632 van de Fairphone 3, die maximaal 1,8 GHz klokt. Het verschil is dat apps hierdoor nog sneller opstarten en soepeler werken. Zo open je binnen een mum van tijd WhatsApp en start je binnen no-time je favoriete spel.

De Fairphone 4 is verkrijgbaar met 128 GB en 256 GB opslag. Meer dan genoeg voor al je foto’s, video’s en apps. De Fairphone 3 is met 64 GB verkrijgbaar. Daarnaast schakelt de nieuwste Fairphone sneller tussen apps. Dat komt door de 6 GB of 8 GB werkgeheugen. De Fairphone 3 heeft namelijk 4 GB werkgeheugen. Veel werkgeheugen en opslag zijn ideaal als je veel op je telefoon zit. Hecht je hier minder waarde aan? Dan is de Fairphone 3 ook een prima alternatief.

Het kwam al even ter sprake, maar de Fairphone 4 heeft een grotere batterij: namelijk 3905 mAh tegenover 3040 mAh van de Fairphone 3. Zo kom je makkelijk de hele dag door. Heeft de Fairphone batterij na een paar jaar minder capaciteit? Dan bestel je een nieuwe en plaats je die zelf. Zo voelt je telefoon weer als nieuw en hoef je geen nieuwe te kopen. Zo ga je écht voor duurzaam.

Extra voordeel? De Fairphone 4 heeft 5G-ondersteuning. Daarom heeft deze duurzame telefoon nóg meer toekomstperspectief dan zijn voorganger. Precies wat de fabrikant met dit model voor ogen heeft.

fairphone 4 vs fairphone 3 vergelijking modulaire duurzame telefoon camera

Vergelijking qua Fairphone camera’s

Als we de camera’s bekijken van beide telefoons, pakt ook hier de Fairphone 4 het goud. De nieuwste Fairphone heeft namelijk twee 48-megapixelcamera’s op de achterzijde. Eén is de hoofdcamera, de ander is de ultragroothoeklens. Weinig telefoons hebben een ultragroothoeklens met deze hoge kwaliteit. Daarom kun je met de Fairphone 4 prachtige panorama’s en groepsfoto’s maken. Ideaal om je hele familie op de foto te zetten.

Dat geldt in mindere mate voor zijn voorganger. Die heeft één 12-megapixelcamera op de achterkant. En een selfiecamera waarmee je foto’s maakt in 8 megapixel. Met de Fairphone 4 maak je scherpere selfies in maar liefst 25 megapixels.

Dankzij deze hoogwaardige camera’s kun je nog jarenlang genieten van de Fairphone 4. En als je de nieuwste camera wilt? Dan kun je die bestellen en ’m vervangen. Zo blijf je duurzaam.

Kans op langere ondersteuning software-updates voor de Fairphone 4

Nog een reden om de Fairphone 4 te kiezen. Hij heeft Android 11 en wordt waarschijnlijk langer ondersteund met software-updates. Dit betekent dat je telefoon langer goed beveiligd blijft en nieuwe functies krijgt. De Fairphone 3 heeft Android 10.

Fairphone 4 en 3: zelf specificaties vergelijken

Wat de verschillen zijn qua specificaties tussen de Fairphone 4 en 3? Dat lees je in het onderstaande overzicht van specificaties.

 Fairphone 3Fairphone 4
Datum van uitkomst3 september 201930 september 2021
Afmetingen158 x 71,8 x 9,9 millimeter162 x 75,5 x 10,5 millimeter
Gewicht189 gram225 gram
Gebruikte materialenGlazen voorkant, plastic en achterkantGlazen voorkant, plastic en achterkant
Schermformaat5,65 inch6,3 inch
SchermresolutieFull HD+ 2160 x 1080 pixelsFull HD+ 2340 x 1080 pixels
SchermtypeIPS LCDIPS LCD
Verversingssnelheid60 Hz60 Hz
ProcessorSnapdragon 632: 4x 1,8 GHz, 6x 2 GHzSnapdragon 750G 5G: 2x 2,2 GHz, 6x 1,8 GHz
5G?NeeJa
Werkgeheugen4 GB6 GB of 8 GB
Opslaggeheugen64 GB128 GB of 256 GB
Geheugen uitbreidbaar?JaJa
Batterij3040 mAh3040 mAh
BesturingssysteemAndroid 10Android 11
Hoofdcamera 112 megapixel: f/1,8 diafragma, 1/2,55” sensorgrootte48 megapixel: f/1,6 diafragma, 1/2,0” sensorgrootte
Hoofdcamera 248 megapixel ultragroothoeklens: f/2,2 diafragma, 1/2,0” sensorgrootte
Selfiecamera8 megapixel: f/2,0 diafragma25 megapixel: f/2,2 diafragma
Vingerafdruksensor?Ja, achterkantJa, zijkant
Beschikbare kleurenZwartGrijs, groen

Voor welke Fairphone telefoon ga jij?

Wat je mag verwachten van een opvolger: de Fairphone 4 is op meerdere fronten net even wat verder. Maar vergis je niet: ook de Fairphone 3 is een goede, betrouwbare keuze. Voor welke van de twee duurzame telefoons ga jij?

Fairphone 4

Deze duurzame telefoon is nu bij ons te koop. Gemaakt om extra lang mee te gaan en vol met verrassende functies.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen

vorige stap
Fairphone 4 Grijs Fairphone 4 Groen
Deel dit artikel