Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Dankzij de smartphone is het fietsgedrag van heel Nederland in kaart gebracht

09-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
09-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Hoe breng je het fietsgedrag in heel het land in kaart? Tot enkele jaren geleden was dat eigenlijk niet te doen, maar dankzij onze smartphone kan dit inmiddels wel. Die zit immers vol sensoren om data te verzamelen die vervolgens via een app gedeeld kan worden met onderzoekers. Daarom begonnen de Fietsersbond en allerlei lokale en regionale overheden vorig jaar met de Fiets Telweek. Die vond vorig jaar voor het eerst plaats en in september is hij opnieuw georganiseerd. Dit keer deden er maar liefst 42.600 fietsers mee!

Uit alle data die werd verzameld zijn een aantal leuke feitjes naar boven gekomen. Zo blijft niet onze hoofdstad, maar de stad Utrecht dé ultieme fietsstad van Nederland. De drie drukte fietspaden van ons land bevinden zich namelijk allemaal in die plaats. Het gaat om het Smakkelaarsveld en Jaarbeursplein, beiden bij het centraal station en Vredenburg iets verderop in het centrum. Vorig jaar bestond de top 3 ook al enkel uit Utrechtse fietspaden.

Wat verder duidelijk is geworden dankzij de Fiets Telweek is dat we in Nederland gemiddeld 4,44 kilometer per keer afleggen en de gemiddelde snelheid 15,8 km/u is. Er zijn echter wel grote verschillen tussen de steden en het buitengebied. In steden zijn de afgelegde afstanden vaak korter en fietsen mensen langzamer. Amsterdammers fietsen het traagst: gemiddeld 14,4 km/u. Dat komt waarschijnlijk niet omdat ze sloom zijn, maar omdat ze onderweg veel vertraging tegenkomen door drukte of kruisingen.

Voor de plek met de meeste vertraging kijken we overigens weer naar Utrecht. De Amsterdamsestraatweg in die stad levert fietsers de meeste vertraging op.

Met de data gaan gemeentes en provincies hun fietsbeleid aanpassen. Ze kunnen bijvoorbeeld knelpunten naar boven krijgen of zien waar fietsers een onlogische route rijden. De data wordt daarnaast vrij beschikbaar gemaakt voor mensen die er mee aan de slag willen.

Fiets Telweek

Deel dit artikel