Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

In Finland rijden nu zelfrijdende busjes over de weg

18-08-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
18-08-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

In de Finse hoofdstad Helsinki rijden nu zelfrijdende busjes rond, gewoon tussen al het andere verkeer. De stad is begonnen met een proef om de voertuigen op de openbare weg te laten rondrijden. Dat meldt het Finse Uutiset. Erg snel gaan de busjes overigens niet: ze rijden ongeveer 10 kilometer per uur over de weg. De busjes zijn dan ook vooral bedoeld om korte afstanden te rijden.

Om dat volledig zelfstandig te kunnen doen, maken ze gebruik van verschillende technieken, waaronder GPS en radars. De busjes blijven slechts een maandje op de weg, maar in Finland zijn plannen om de busjes later in te zetten als openbaar vervoersmiddel. Ze zouden een aanvulling kunnen zijn op de bestaande transportmiddelen. Na een ritje met een ‘gewone’ bus, haalt zo’n zelfrijdende bus jou vanaf de halte op voor de laatste kilometers.

Nederland is al eerder gestart met een proef met zelfrijdende busjes: WEpods. De provincie Gelderland begon dit jaar met de proef met busjes zonder stuur en pedalen, met de naam WEpods. Ook die rijden korte afstanden: de busjes rijden mensen van station Ede-Wageningen naar de campus van de Universiteit Wageningen. In Finland gebruiken ze dezelfde busjes. Ze kunnen zes personen tegelijkertijd vervoeren.

Deel dit artikel