Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

De Uitdagers: Flexwerken op het water

31-08-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
31-08-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Al eeuwenlang verdienen stoere mannen en vrouwen hun brood op boten. Vooral in de visserij of vervoer, voor veel andere ambachten was geen plek op de boot. Gelukkig is het inmiddels 2016 en hebben we de eerste floating freelancers.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

Femke en Pieter zijn geen matrozen. Of kapiteins. En ze vervoeren geen vracht en ze vangen geen vissen. Ze verdienen hun brood als journalist en marketeer. Beroepen waar je eigenlijk een kantoor, een auto of ander vervoer, en tegenwoordig natuurlijk een goed netwerk voor nodig hebt. En dat heb je doorgaans niet op een boot. Maar al deze hobbels zijn overwonnen, en het tweetal vaart inmiddels als digitale nomaden door het land in hun kruiser.

De Orca

Volgens Femke is het een hersenspinsel dat realistischer leek dan verwacht. “Het begon allemaal op vakantie in Zuid Amerika. Als een grap, maar diezelfde avond zaten we stiekem toch al sites af te struinen om te kijken of we een boot konden kopen. Dit bleek allemaal mogelijk, maar er zaten zeker wat haken en ogen aan.”

Het vinden van een juiste boot bijvoorbeeld. Haven na haven liepen ze af op zoek naar de juiste boot. Vaak waren ze te groot, of te klein. In (te) erbarmelijke staat, of te duur. Totdat ze de Orca tegenkwamen. Flink wat kluswerk verder is de boot naar smaak ingericht en vaart ‘ie. Meestal… Want het blijft een oude boot.

Drijvende flexplek de Orca

Varende werkplek

Het inmiddels (uiteraard in de haven) getrouwde tweetal heeft elkaar ontmoet op een flexwerk-plek in Utrecht en het is dan ook niet verwonderlijk dat hun boot niet alleen dient als hun eigen werkplek, maar ook als die voor anderen. Varend door Nederland (en op termijn ook Europa) kan iedereen aan boord stappen om een dag te flexwerken. Compleet met een bureau, koffie, netwerkmogelijkheden en uiteraard een strakke infrastructuur. Op de Orca kunnen de floating freelancers, geholpen door zonnepanelen en enorme accu’s, een week lang wegblijven uit de havens.

Heel veel langer is niet mogelijk volgens het mobiele tweetal. “Onze tank is groot, maar na verloop van tijd raakt onze diesel toch echt op. En in de havens komen de kleine ongemakken toch naar boven. We zijn op alles ingericht, maar hebben bijvoorbeeld geen auto. Groot boodschappen doen, wat toch echt nodig is, is lastig op een klein fietsje. En als we vrienden willen ontmoeten, moeten die altijd onze kant op komen. Gelukkig is er Skype of Facetime.”

Werkplek op de Orca

Mobiele pioniers

Je kunt ze pioniers noemen, die een soort bètatest uitvoeren voor het leven als een digitale nomade. “Ons avontuur was natuurlijk 50 jaar geleden niet mogelijk, maar gelukkig leven we in een tijd waarin het wel kan. Ik verwacht ook echt dat er over vijf jaar een hoop meer boten zoals wij rondvaren. Wij kijken nu een jaar lang of dit leven voor ons haalbaar is en dan zien we weer verder.”, aldus Femke.

Wil je deze avonturen volgen? Femke en Pieter houden op Telegraaf.nl een blog bij over hun project. En het belangrijkste: ben je op zoek naar een drijvende flexplek die door bijvoorbeeld de Biesbosch vaart? Neem dan even een kijkje op www.floatingfreelancers.nl.

Deel dit artikel