T-Mobile blog Founders blog
t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Eyetracking laat zien hoe bizar snel Formule 1 coureurs reageren

05-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
05-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Als je met 300 km/u over een circuit scheurt, dan telt elke milliseconde. Als je net iets te laat reageert op een situatie kan dat het verschil betekenen tussen winst en verlies. Met het reactievermogen van ‘onze’ Max Verstappen is waarschijnlijk niets mis, bleek zondag wel weer toen hij tweede werd op de Oostenrijkse Grand Prix. Maar ook de nummer 13 uit de Formule 1, Nico Hulkenberg, kan razendsnel reageren.

Dat is inzichtelijk gemaakt doordat Sky Sports de Force India coureur heeft laten rondracen met een speciale bril op. Deze bril filmt wat Hulkenberg zag, maar volgde ook heel precies waar hij naar keek met zijn ogen. Dankzij deze eyetracking technologie zien we hoe hij razendsnel om zich heen kijkt, maar ook dat hij 0,09 seconden nadat het startlicht op groen springt, zijn gaspedaal intrapt. Dat is zo snel dat deze starttijd in de atletiek geldt als een valse start.

Dit is trouwens niet de enige interessante data die er van Formule 1 coureurs kan worden verzameld. Laatst zagen we al een slim shirt, waarmee onder meer de hartslag en ademhaling kunnen worden gemonitord. Maar misschien nog wel bijzonderder: het shirt kan de spierspanningen van een coureur in kaart brengen op het moment dat hij door een bocht heen raast.

Deel dit artikel