Populaire zoekopdrachten

Overzicht Mobiel

Tips om een foto te zoeken op internet

16-02-2021 Leestijd: 3 min. Deel dit artikel
16-02-2021 Leestijd: 3 min. Deel dit artikel

Naast de gewone zoekmachine heeft Google ook Google Afbeeldingen: een zoekmachine voor foto’s. Ideaal als je een foto wilt zoeken op internet. Inmiddels zijn er via de zoekmachine miljarden foto’s te vinden. Is dan het vinden van de foto die je zoekt hetzelfde als het zoeken naar een naald in een hooiberg? Niet met de tips die we hebben om een foto te zoeken op internet.

Over Google Afbeeldingen

Google Afbeeldingen is de fotozoekmachine van Google. Het bestaat sinds 12 juli 2001. Google merkte toen al een tijdje dat er ontzettend veel gezocht werd op een groene jurk die Jennifer Lopez een jaar eerder droeg bij de uitreiking van de Grammy’s. De gewone zoekmachine toonde toen alleen nog linkjes naar pagina’s, maar niet de afbeeldingen die mensen massaal zochten. Daarop besloot Google ook een zoekmachine voor foto’s te ontwikkelen. Sindsdien is de fotozoekfunctie vast onderdeel van de zoekmachine. Die is razend populair. Al in 2010 waren er 10 miljard foto’s vindbaar.

Tips om een foto te zoeken op internet

Via Google Afbeeldingen kun je makkelijk en snel foto’s zoeken op internet door een zoekopdracht uit te voeren. Dit werkt op dezelfde manier als via de gewone zoekmachine. Het enige verschil? Je krijgt geen webresultaten te zien, maar afbeeldingen. Vaak zijn dit nogal een boel afbeeldingen. Hoe vind je dan de juiste foto op internet? Met deze tips haal je alles uit de fotozoekmachine.

foto zoeken op internet google afbeeldingen

Specificeer je zoekopdracht

Levert je zoekopdracht heel veel verschillende afbeeldingen op? Je kunt dan je zoekopdracht specificeren om het kaf van het koren te scheiden. Boven de afbeeldingen die je als resultaat ziet staan allerlei gerelateerde zoekwoorden. Dit zijn de populairste termen die Google met jouw zoekopdracht associeert. De kans is groot dat hierbij de term staat waarvan jij een afbeelding zoekt. Klik hierop om nieuwe resultaten te zien. Hoe verder je klikt, hoe specifieker de resultaten worden. Perfect voor een gerichte zoektocht in een fotodatabase van miljarden afbeeldingen.

De geavanceerd zoeken-functie gebruiken

Meestal gebruik je met Google alleen de zoekbalk om een foto of site te vinden. Maar wist je dat de zoekmachine een geavanceerd zoeken-functie heeft? Hier kun je een stuk gerichter zoeken. Wat je zoal kan?

  • Woorden weglaten: merk je dat een zoekopdracht veel resultaten bevat met een woord waar je geen foto op internet op zoekt? Vul het terugkerende woord in bij ‘Geen van deze woorden’. Resultaten met dit woord worden dan niet meer getoond.
  • Afbeeldingsformaat: hier kun je aangeven welke resolutie een foto (minimaal) moet hebben. Ideaal om foto’s van lage kwaliteit weg te filteren. Zo hou je alleen foto’s van hoge kwaliteit over om te gebruiken als achtergrond op je nieuwe telefoon!
  • Type afbeelding: Google Afbeeldingen begrijpt steeds beter wat er op foto’s te zien is. Met deze functie kun je aangeven wat je op een foto hoopt te zien, zoals een gezicht of animatie.
  • Kleuren in afbeelding: ideaal als je bijvoorbeeld alleen zwart-witfoto’s wilt zoeken.
  • Bestandstype: handig als je een RAW-foto zoekt om te bewerken via de ProRAW-functie van je iPhone 12 Pro of wanneer je een bewegende afbeelding (GIF) zoekt.

De zoekinstellingen aanpassen

Je kunt Google Afbeeldingen helemaal naar je hand zetten door zoekinstellingen aan te passen. Met deze functie geef je aan hoeveel resultaten je per pagina ziet en kun je jouw locatie aanpassen. Voor de regio Nederland toont Google bijvoorbeeld andere foto’s dan voor de regio België.

Ook slim: omgekeerd foto’s zoeken op internet

Met de tips hierboven kun je gericht foto’s zoeken via internet met Google Afbeeldingen. Het mooie aan de dienst is dat je ‘m ook kunt gebruiken om omgekeerd foto’s te zoeken op internet. Dit kan direct via de fotozoekmachine zelf, maar ook als je op een andere site bent. Met het omgekeerd zoeken van foto’s vind je beelden die volgens Google lijken op de foto waarmee jij omgekeerd zoekt.

Je kunt omgekeerd foto’s zoeken via Google Afbeeldingen door een afbeelding te slepen naar de zoekbalk van de fotozoekmachine. Het kan ook als je de Chrome-browser gebruikt en op een andere site bent. Druk bij de afbeelding op de rechtermuisknop en druk daarna op ‘Afbeelding zoeken in Google’. De browser uploadt de foto dan naar Google Afbeeldingen en neemt ‘m vervolgens grondig onder de loep. Het kijkt daarbij naar de resolutie, bestandsnaam, alternatieve omschrijving en wat er op de afbeelding te zien is. Daarna krijg je allerlei relevante fotoresultaten te zien. Handig als je meer beelden wilt van ongeveer hetzelfde!

Deel dit artikel