T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

5g muziek futurelab jamsessie
Overzicht Innovatie

Nieuwe 5G-primeur: live jamsessie!

17-05-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
17-05-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De leukste en mooiste dingen mogelijk maken met 5G. Daar gaan we voor. Dat deden we eerder al met het eerste 5G-concert met kandidaten van The Voice of Holland. Nu gaan we nóg een stap verder …

Over ons Futurelab

T-Mobile heeft Futurelab. Dit is onze innovatiehub waarmee we in samenwerking met start-ups nieuwe, mooie toepassingen bedenken voor ons netwerk. Dit zijn stuk voor stuk projecten die bijdragen aan een betere, ‘connected’ samenleving. Met opvallende projecten toonde ons Futurelab al eerder de ongekende mogelijkheden van 5G. Zo werd The Impossible Tattoo gezet en vond het eerste via 5G opgenomen concert plaats dankzij Futurelab.

5G-mogelijkheden naar een extra hoog niveau

Zonder hard werken geen innovatie. Daarom zit ons Futurelab nooit stil en bewijst het keer op keer hoe snel de mogelijkheden van 5G groter worden. Zeker via het beste mobiele netwerk ter wereld. Het via 5G opgenomen concert van The Voice was voor ons een mijlpaal, maar ook de motivatie om de mogelijkheden naar een nóg hoger niveau te tillen. De muzikanten van The Voice hadden onderling geen interactie. Het concert verliep vlekkeloos, maar ze konden elkaar niet live horen. Daar wilden we wat aan doen.

Live jamsessie over 5G

Na het 5G-concert van The Voice kwam ons Futurelab samen. “Laten we kijken of we muzikanten live kunnen laten ‘jammen’”, was de uitkomst. Ons Futurelab was benieuwd: “Is ons netwerk zo snel dat muzikanten elkaar zó nauwkeurig horen, dat ze het gevoel hebben live met elkaar te spelen?” Daarin zit namelijk de échte potentie voor verandering. Op afstand samen toch muziek maken. Live. Zonder hapering. Jammen alsof je bij elkaar in één ruimte speelt.

Dat is gelukt.

Deze artiesten speelden mee

Aan de eerste live jamsessie over 5G deden drie artiesten mee. Vanuit drie verschillende plaatsen speelden ze live met elkaar. Niek Stronks op de gitaar, Sophie Jurrjens op de piano en Malachi als DJ.

Zo werd het mogelijk

De eerste live jamsessie over 5G is niet alleen mogelijk dankzij ons 5G-netwerk. Andere bedrijven maakten het voor de drie artiesten mogelijk om vanuit drie verschillende plekken live te jammen. We zetten ze graag voor je in het zonnetje.

Tangible XR

Tangible XR is een bedrijf dat de nieuwe mogelijkheden van 5G concreet maakt met bijzondere toepassingen. Zij zorgden ervoor dat de artiesten op de juiste manier met elkaar waren verbonden. Daar ging uitgebreid testwerk aan vooraf, zodat de artiesten zonder te haperen konden jammen.

Mobile Edge X

De artiesten jamden met elkaar via een edge cloud. Het bijzondere aan dit type cloud is dat het gegevens op de apparaten zelf al verwerkt. Het wordt hierdoor heel compact geüpload naar de cloud, zodat de ervaring extra vloeiend is. Mobile Edge X maakte de software voor de live jamsessie over 5G.

5g muziek futurelab jamsessie project

Move2Edge

Move2Edge borduurde voort op deze software. Dit bedrijf bouwde de vertaalcomputertjes op de instrumenten. Dit apparaatje ontving de audio en stuurde deze zo klein mogelijk door naar de edge server. Daarin voegde het vervolgens alle streams samen. Om deze als gecombineerde stream terug te sturen naar de muzikanten. Dankzij deze geoptimaliseerde manier van data uitwisselen, konden de artiesten live met elkaar jammen!

Braam Guitars

Zonder goede instrumenten geen professionele jamsessie. Laat dat maar aan Braam Guitars over, dat de 5G-gitaar leverde waarmee Niek Stronks zich kon uitleven tijdens de jamsessie.

Ons Futurelab staat nooit stil

Van een tattoo zetten via 5G tot een live opgenomen concert en nu zelfs een live jamsessie. Ons Futurelab weet op steeds meer manieren de ongekende mogelijkheden van 5G te demonstreren. Ons volgende project? Dat houden we nog even geheim. Maar we beloven: ook dat wordt weer iets heel bijzonders.

Deel dit artikel