Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

Gamen tegen Alzheimer

24-05-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
24-05-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Voor wie denkt dat wetenschappelijk onderzoek alleen is weggelegd voor de allerslimsten der aarde, hebben we goed nieuws. Tuurlijk, de kans dat uitgerekend jij of ik diegene bent die komt met een oplossing voor tijdreizen of wereldvrede, is vrij gering. Maar het is vanaf nu wel mogelijk om significant bij te dragen aan het onderzoek naar Alzheimer. Met het spelen van een game, namelijk Sea Hero Quest. Lees hieronder het hele verhaal, of download gewoon direct de game voor iOS of Android.

Onderzoek voor 260.000 Nederlandse Alzheimer-patiënten

Volgens het Global Alzheimer Report 2015 zijn er wereldwijd meer dan 47 miljoen mensen met dementie. Waarschijnlijk zijn dit er in 2050 al 135 miljoen. In Nederland lijden 260.000 mensen aan deze ziekte en er is nog steeds geen genezing mogelijk.

Over de hele wereld wordt onderzoek gedaan naar Alzheimer, en een groot probleem is de beschikbaarheid van bruikbare onderzoeksdata. Met dit in het achterhoofd ontwikkelde T-Mobile samen met het University College London, The University of East Anglia en Alzheimer’s Research UK een mobiele game die op een eenvoudige manier enorm veel data verzamelt, waar dementie-onderzoekers mee aan de slag kunnen.
De game, Sea Hero Quest, lijkt op het eerste zicht niet heel bijzonder. De graphics zijn niet wereldschokkend en de gameplay lijkt zich heel veel te herhalen. Vooral dit laatste klopt helemaal, maar dat is juist een onmisbaar onderdeel van het onderzoek.

seaheroquest1seaheroquest2seaheroquest3

Digitaal varend bijdragen aan het onderzoek

Eén van de eerste signalen van Alzheimer is dat mensen moeite hebben om hun weg te vinden, zelfs op plekken die ze al hun hele leven kennen. Sea Hero Quest draait volledig om het navigeren van je bootje van een bepaalde locatie naar de volgende, en dan weer terug. De routes die je kiest (linksom, rechtsom, met een bochtje of direct) worden opgeslagen door de game, en de gegevens van álle spelers vormen samen een soort heatmap, zie hieronder. In combinatie met gegevens als geslacht en leeftijd, kunnen Alzheimer-onderzoekers hier veel leren over de mogelijke eerste stadia.

Science visual_Heat map

Door de enorme hoeveelheid aan data die wordt verzameld, wordt het onderzoeksproces flink versneld. Volgens Marc Petit, directeur wetenschappelijk onderzoek van Alzheimer Nederland, moet juist dat element niet onderschat worden. “Wetenschappelijk onderzoek is kostbaar en tijdrovend. De game is niet alleen leuk om te spelen, maar we kunnen hiermee ook op grote schaal onderzoeksgegevens verzamelen van mensen die we anders moeilijk kunnen bereiken.”

Niet alleen voor Alzheimer-patiënten

Kortom, niet alleen patiënten moeten Sea Hero Quest gaan spelen, juist ook de ‘gezonde’ mensen. De kennis die uit jouw spelpatroon komt, zou anders bijvoorbeeld per persoon in een laboratorium, in een apart onderzoek verkregen moeten worden. En dat is niet alleen duur, maar ook tijdrovend.
Simpeler gezegd: Als 100.000 mensen twee minuten lang Sea Hero Quest spelen, staat dat gelijk aan 57 jaar aan onderzoeksdata. En dat allemaal met een ‘spelletje’.

Nieuwsgierig? Of gewoon zin om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek aan Alzheimer? Ik raad je écht aan om Sea Hero Quest te downloaden en te spelen.

Download Sea Hero Quest gratis op je telefoon of tablet

download-app-store

download-android

Deel dit artikel