Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Gebeld door onbekend buitenlands nummer: wat nu?

01-06-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
01-06-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Stel, je bent gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer. Een nummer dat niet start met +31, bijvoorbeeld: +235 95 39 53 73. Je belt het nummer terug én later zie je op de factuur dat je hiervoor extra kosten hebt gemaakt. Maar je hebt niemand gesproken? Of je dacht dat het gesprek onschuldig was? Je hebt te maken gehad met Wangiri-fraudeurs.

Onbekend nummer in mijn scherm 

Het komt regelmatig voor dat mensen gebeld worden door een onbekend telefoonnummer uit het buitenland. Vaak is dit onschuldig, maar soms zitten er fraudeurs achter. Zij gebruiken een computer om snel én zoveel mogelijk willekeurige telefoonnummers te bellen. Neem je op? Dan hoor je niets en de verbinding wordt verbroken. Of je ziet dat je een gemiste oproep hebt. Bel je het nummer uit nieuwsgierigheid terug? Dan betaal je veel geld voor het gesprek. De fraudeur verdient hiermee zijn inkomsten. Dit heet ook wel Wangiri-fraude of scam.

Extra kosten voorkomen. Bel niet terug!

 • Word je gebeld door een onbekend buitenlands telefoonnummer? Of heb je een gemiste oproep? Neem dan niet op én bel niet terug! Er is nu niets aan de hand. Je maakt alleen kosten wanneer je het nummer terugbelt.
 • Heb je familie of vrienden in het buitenland wonen. Controleer dan of je het telefoonnummer met een naam hebt opgeslagen in de contactenlijst op je telefoon.
 • Wis een onbekend telefoonnummer direct uit je telefoon en blokkeer het nummer. Hiermee voorkom je dat je het telefoonnummer per ongeluk terugbelt.
 • Geef nooit zomaar telefonisch persoonlijke gegevens door, zoals je pincode, creditcardnummer, wachtwoorden en bankgegevens.

Buitenlands telefoonnummer blokkeren

Wil je weten hoe je een telefoonnummer kunt blokkeren? Volg dan deze stappen:

iPhone:

 1. Tik op het ‘Telefoon icoon’ op je hoofdscherm
 2. Kies onderin het scherm voor ‘Recent’
 3. Tik naast het nummer dat je wilt blokkeren op de ‘i’
 4. Scroll naar beneden. Tik op ‘Blokkeer deze beller’
 5. Kies ‘Blokkeer contact’

buitenlands nummer blokkeren iphone buitenlands nummer blokkeren android

Android:

 1. Tik op het ‘Telefoon icoon’ op je hoofdscherm
 2. Tik op het telefoonnummer dat je wilt blokkeren
 3. Tik rechts bovenin het scherm op ‘Meer’
 4. Kies ‘Nummer blokker/deblokkeren’
 5. Kies ‘Oproep’ en ‘Bericht’ blokkeren door het schuifje te verzetten, tik op ‘OK’

Kun je deze stappen niet vinden op je telefoon? Dan is je software of toestel iets ouder. Via de Toestelhulp kun je jouw toestel opzoeken en de juiste instellingen bekijken.

Ik heb teruggebeld. Wat nu?

Het kan zijn dat je uit nieuwsgierig hebt teruggebeld naar een onbekend telefoonnummer. Twijfel je aan het telefoonnummer en of je extra kosten hebt gemaakt? Je kunt zelf online in My T-Mobile bij je verbruikstatus checken of je ‘Overige kosten’ hebt gemaakt. Of neem contact met ons op. We controleren of er extra kosten zijn gemaakt en activeren een blokkade voor uitgaande gesprekken naar het telefoonnummer. Het terugbellen van dit nummer is dan niet meer mogelijk.

Wees dus voorzichtig bij het opnemen of bellen met een onbekend telefoonnummer uit het buitenland. Heb je nog vragen over Wangiri-fraude? Je kunt ze hieronder aan mij stellen of praat mee op het T-Mobile Forum.

Deel dit artikel