Populaire zoekopdrachten

Geocaching
Overzicht Geen categorie

Indiana Jones in de polder

17-12-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
17-12-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Geocaching is een spel waar miljoenen mensen over de hele wereld dagelijks mee bezig zijn. Geo-wattes? Geocaching: het zoeken van een cache (verstopplaats) met behulp van een gps-ontvanger of telefoon.

Geocaching.com

Geocaches vind je overal ter wereld, zonder dat je het als leek door hebt. Want dat is nog wel een dingetje in de Geocaching community: muggles (gewone mensen) mogen niet weten wat je aan het doen bent. Alhoewel Geocaching niet specifiek bedoeld is voor kinderen, is het wel leuk om er in de kerstvakantie met de kids op uit te gaan en wat ‘schatten’ te gaan zoeken.

Alle caches, van over de hele wereld, worden verzameld door de Geocaching community op geocaching.com. Wil je zelf een cache plaatsen, dan moet deze ook goedgekeurd worden door deze community en ‘live’ worden geplaatst. Jaarlijks worden er tientallen duizenden caches geactiveerd, waar jij naar kunt zoeken.

Geocaching 1.01

Om te kunnen beginnen met Geocachen heb je een paar dingen nodig: een smartphone, de gratis Geocaching app (voor iOS, Android en Windows Phone) en een pen.

Geocaching

Als je de app op je telefoon hebt gezet, kun je aangeven waar je wilt gaan Geocachen en een leuke cache uitzoeken. Op de kaart kun je kijken naar traditionele caches (de eenvoudigste soort, waarbij de eindlocatie al staat vermeld op internet) of multicaches (caches waarbij alleen bepaalde waypoints (tussenpunten) gegeven worden).

Schatzoeken

De caches waarbij echt een ‘schat’ gevonden kan worden zijn voor kinderen het leukst, maar het zoeken op zich vinden ze vaak ook heel leuk. Toen ik van zomer onverwachts een paar uur op mijn nichtjes mocht passen, besloten we ook ‘even’ een rondje Geocachen te doen. Nadat ik ze eerst wat basisregels had uitgelegd (respect voor de natuur, het is geheim en hoe zie je waar we heen moeten), gingen we op pad.

Geocaching

Om de beurt mochten ze mijn iPhone vasthouden en kijken welke kant we op moesten. Ik had een middelgrote cache opgezocht vlakbij mijn huis, met een leuke hint. Maar die hint bleek nog best moeilijk. Uiteindelijk vonden ze na wat zoekwerk een vogelhuisje in de struiken met daarin een broodtrommel. In de broodtrommel zat naast het gebruikelijke logrolletje ook nog een buit! Sleutelhangers, kleine ‘cadeautjes’; de meiden waren helemaal blij. Alle drie mochten ze iets uitzoeken én: iets terug doen. Nadat ik mijn naam in het boekje had gezet en de cache gelogd in de app, gingen we naar de volgend…en de volgende…en de volgende. Kortom: ze vonden het super!

Voorbereiden

Helaas is niet elke cache een ‘schat’, vaak is het niet meer dan een logrolletje in een ieniemienie  kokertje. Daarom is het wel goed om je voor te bereiden als je met kinderen gaat cachen.

Geocaching

Natuurlijk heb ik even wat mede-cachers gevraagd naar de favoriete caches van hun kinderen en daar kwam een leuk lijstje uit. Ik heb ze niet allemaal zelf kunnen uitproberen, maar het zijn die-hard Geocachers dus dat zit wel goed:

  • De Regenboogelfjes (GC3G1EH – Neede)
  • Wassenaarder Wandeling (GC4RB09 – Wassenaar)
  • Bunkerroute de Punt (GC3GW8Z – Ouddorp)
  • Woeste Willem (GC4Y3F1 – Wieringen)
  • Landgoed IJsselvliedt (GC171Z00)
  • De schat van het Smurfenbos (GC4021G)

 

Ben jij al een Geocacher en heb je ook een leuke tip? Laat het me hieronder weten.

Foto’s: Willemien Petersen de Waal

 

Deel dit artikel