Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Girlsday 2019: T-Mobile verwelkomt 50 meiden van het Technasium

11-04-2019 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
11-04-2019 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Tijdens Girlsday werden vandaag zo’n 50 meiden van 12 tot 15 jaar ontvangen op het hoofdkantoor van T-Mobile. Zij werden daarbij welkom geheten door T-Mobile CEO Søren Abildgaard en Pauline Krikke, de burgemeester van Den Haag. Het is de tweede keer dat T-Mobile het event organiseert voor het Technasium van het Haagse Maris College.

5G en IoT

Ook dit jaar was er weer genoeg te ervaren voor de meiden van het Technasium. In verschillende workshops werden ze bekend gemaakt met de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van 5G en IoT.

Hoewel termen als IoT en 5G nog als toekomstmuziek klinken, zijn beide ontwikkelingen dichterbij dan je denkt. Zo heeft T-Mobile de ambitie uitgesproken om al in 2020 een landelijk dekkend 5G-netwerk uit te rollen en werd recent bekendgemaakt dat het bedrijf nauw gaat samenwerken met de gemeente Den Haag om van onze hofstad de eerste 5G stad van Nederland te maken.

Het Internet of Things-netwerk van T-Mobile is zelfs zo gebouwd dat iedereen er nu al direct mee aan de slag kan. Zo leerden de meiden vandaag tijdens een workshop hoe ze voorwerpen met elkaar kunnen laten communiceren en legden ze een ‘IoTuintje’ aan. In dit speciale tuintje laten de planten zelf weten wanneer meer water, zonlicht of juist beschutting nodig hebben.

Futuristisch Exoskelet

Naast de workshops op gebied van IoT en 5G was er ook aandacht voor andere ontwikkelingen, zoals het recyclen van oude mobiele telefoons. In een ‘Urban Mining’-workshop gingen de leerlingen op zoek naar goud en andere waardevolle grondstoffen uit ‘afvaltelefoons’. T-Mobile zet zich in om zoveel mogelijk toestellen te recyclen en consumenten bewust te maken van het belang hiervan.

Een echte blikvanger was ook het futurische exoskelet van Project MARCH. Dit team van jonge technische powervrouwen is verbonden aan de TU Delft en wil met hun innovatieve exoskeletten mensen met een dwarslaesie hun mobiliteit teruggeven om te kunnen deelnemen aan dagelijkse activiteiten.

Diversiteit

Op Girlsday openen door heel Nederland bèta-, technische en ICT-bedrijven en afdelingen hun deuren voor meisjes tussen de 10 en 15 jaar zodat zij kennis kunnen maken met het technische vak. Girlsday is een initiatief van het VHTO, het landelijke expertise bureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek.

T-Mobile CEO Søren Abildgaard is enthousiast en benadrukt nog maar eens het belang van diversiteit binnen teams: “We geloven er sterk in dat we door het creëren van diversiteit binnen teams betere resultaten kunnen behalen. De technische industrie wordt anno 2019 nog steeds zwaar gedomineerd door mannen en daar moet verandering in komen! We hopen dat steeds meer meiden voor een toekomst in de techniek kiezen en geven daarom graag op een interactieve wijze een voorproefje van alles wat deze industrie te bieden heeft.”

Ook burgemeester Paulien Krikke kijkt met tevredenheid terug op deze editie van Girlsday: “Heel goed om meiden kennis te laten maken met techniek en ICT. We hebben álle talenten nodig voor slimme ideeën en nieuwe uitvindingen. Meisjes denken misschien: techniek is alleen voor jongens, meisjes zijn daar niet goed in. Dat zijn stereotypen, fabeltjes. Meisjes zijn net zo goed in techniek als jongens. Techniek voor een betere wereld. Daar hebben we slimme mannen én vrouwen bij nodig.”

Deel dit artikel