T-Mobile blog Founders blog
glasvezel milieuvriendelijk
Overzicht Thuis

Glasvezel: een milieuvriendelijk netwerk

05-01-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
05-01-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Glasvezel barst van de voordelen! Niet voor niets is dit het beste en snelste internet dat je thuis kunt krijgen. Maar wist je dat Glasvezel ook een heel milieuvriendelijk netwerk is? Het maakt nog maar eens duidelijk waarom dit type internetnetwerk de toekomst heeft. In dit blog lees je wat Glasvezel milieuvriendelijker maakt dan andere netwerken.

Het voordeel van internetten met de snelheid van het licht

Met Glasvezel internet je letterlijk met de snelheid van het licht. Dat komt omdat dit netwerk data doorgeeft door middel van lichtsignalen. Supersnel, maar ook heel milieuvriendelijk. Het verbruikt namelijk veel minder energie dan andere vaste netwerken. Het elektriciteitsverbruik van Glasvezel is tot wel zeventien keer minder dan netwerken die stroomsignalen gebruiken Die geven data door via stroomsignalen. Dat is langzamer en kost veel meer energie.

Kun je overstappen op Glasvezel? Dan kun je niet alleen internetten met de snelheid van het licht, het verbruikt dan ook minder energie.

Postcodecheck

Zo weet je binnen 1 minuut of milieuvriendelijk Glasvezel op je adres beschikbaar is.

Ook dit maakt Glasvezel milieuvriendelijk

Glasvezel is een zuinige manier om thuis te internetten. Ook heeft het gebruik van Glasvezel minder impact op het milieu.

Kabels wekken minder warmte op

Doordat Glasvezel data doorgeeft met lichtsignalen, wekken de glasvezelkabels in de grond minder warmte op. Andere netwerken, die stroomsignalen gebruiken, geven meer warmte af. Het voordeel van Glasvezel in deze is dat het minder impact heeft op het milieu en de bodem. Er is namelijk minder warmte van de kabels die de bodem te verduren krijgt.

glasvezel milieuvriendelijk netwerk

Glasvezel verspreidt minder straling

Bij het doorgeven van data komt straling vrij. Omdat de technologie van Glasvezel milieuvriendelijker is, komt er minder straling vrij. Dit maakt dat het beter is voor het milieu om te internetten via Glasvezel. Sterker nog: het massaal overstappen op Glasvezel in de wereld kan zelfs een steentje bijdragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde.

Minder uitstoot

Glasvezel stoot geen giftige stoffen uit in de grond waarin het ligt. Netwerken die koperen kabels gebruiken doen dat eerder. Dat komt omdat deze kabels na verloop van tijd kunnen gaan roesten. Dit kan de bodem dan vervuilen. Het gevolg? De impact van een glasvezelnetwerk op het milieu is kleiner.

Een duurzamer netwerk

Glasvezel is een duurzamer netwerk dan andere vaste netwerken. Dat komt omdat het moderner is en daarom minder onderhoud nodig heeft. Oftewel: minder busjes hoeven het land door om te zorgen dat een netwerk goed blijft werken. Ook hoeft de grond dan minder open te worden gebroken. Wel zo fijn voor de begroeiing.

Extra voordeel voor jou? Glasvezel is een duurzamer netwerk, omdat het minder storingsgevoelig is. Jij hebt zo een stabielere verbinding met maximale uptime. Zo is met Glasvezel de kans een stuk kleiner dat je internetverbinding er uit vliegt.

Milieuvriendelijk netwerk goed voor de waarde van je woning

Het milieuvriendelijke Glasvezel biedt je nog een voordeel: een waardestijging van je woning. Dit blijkt uit onderzoek van de universiteit van Colorado. Hier kwam uit naar voren dat de waarde van een woning met wel 5% kan toenemen.

Dat zit ’m in twee dingen. Allereerst is Glasvezel een volgende stap in de nutsvoorziening. Een huis met Glasvezel is daarmee al verder dan een huis zonder dit snelle internet. Ten tweede komt het omdat in 2025 we thuis naar verwachting een snelheid van 1 Gbit/s nodig hebben. Dit om al onze apparaten genoeg bandbreedte voor een stabiele verbinding te bieden.

Stap jij binnenkort ook over?

Op steeds meer plekken in Nederland komt Glasvezel beschikbaar. Stap jij binnenkort ook over? De mogelijkheid dient zich misschien wel sneller aan dan je denkt. Wij sluiten de komende jaren een miljoen huishoudens aan op dit milieuvriendelijke netwerk. Wie weet staat jouw gemeente binnenkort wel bij de nieuwe gebieden die Glasvezel krijgen. Stap jij dan ook over?

Postcodecheck

Zo weet je binnen 1 minuut of milieuvriendelijk Glasvezel op je adres beschikbaar is.

Deel dit artikel