In Nederland zijn er verschillende soorten netwerken. De bekendste zijn kabel en Glasvezel. Wat is Glasvezel? Lees het hier. En wat is voor jou de beste keuze: Glasvezel of kabel?
Het Nederlandse internetnetwerk is state of the art. Dat komt omdat alle hoofdlijnen van supersnel Glasvezel zijn en omdat het uitstekend onderhouden wordt. Vrijwel overal in ons land heb je daarom snel en stabiel internet. Of je nu een koper-, kabel- of glasvezelaansluiting hebt.
Op veel adressen is er één type aansluiting. Is jouw woning onlangs aangesloten op ons glasvezelnetwerk, of gebeurt dit binnenkort? Je kunt ervoor kiezen je huidige kabelaansluiting te blijven gebruiken of om over te stappen op je gloednieuwe, moderne glasvezelaansluiting. In dit blog staan belangrijke redenen om over te stappen op Glasvezel.
Twijfel je nog tussen Glasvezel of kabel? Daarvoor is dit blog. Wij helpen je de keuze te maken tussen de twee populairste aansluitingen.
Glasvezel of kabel? Zo maak je de keuze
Door jezelf een paar stellingen voor te leggen, kom je jouw antwoord te weten op de vraag of je voor Glasvezel of kabel gaat.
Ik wil voordelig uit zijn
Denk je dat Glasvezel duurder is dan internet via de kabel? Dat is doorgaans een fabel. Meestal betaal je voor internet via Glasvezel hetzelfde als voor internet via de kabel. Precies de prijsverschillen weten? Doe de postcodecheck en je ziet wat je betaalt voor vast internet via Glasvezel.
Ik wil het beste internet om thuis te werken
Thuiswerken is in Nederland inmiddels een begrip. We doen het massaal en de verwachting is dat mensen in de toekomst veel thuis blijven werken. Maar is jouw internetverbinding daar wel geschikt voor?
Dat is een vraag die je jezelf kunt stellen als je kunt kiezen tussen Glasvezel of kabel. Het grote voordeel van Glasvezel is dat uploaden een stuk sneller gaat dan via de kabel. Hartstikke handig als je regelmatig gebruikmaakt van videovergaderen, of wanneer je grote bestanden moet uploaden naar de digitale werkruimte.
Een nadeel van kabelinternet ten opzichte van Glasvezel? Meestal deel je jouw aansluiting met de buren. Hoe meer mensen online zijn, hoe lager je snelheid. Met Glasvezel heb je daar een stuk minder last van. Twijfel je tussen Glasvezel of kabel, dan is de stabiliteit van je glasvezelaansluiting misschien een reden om de knoop door te hakken in het voordeel van Glasvezel.

Ik wil geen gedoe met overstappen
Heb je een gloednieuwe glasvezelaansluiting, maar zie je het overstappen niet zitten? Goed om te weten: dit gaat heel makkelijk. Voor het activeren van je glasvezelabonnement komt er een monteur langs. Daarvoor kun je zelf een afspraak inplannen. Slim: voor een vloeiende overstap zorg je dat de monteur langs komt op de dag dat je abonnement wordt overgezet. Soepel overstappen is dus vooral een kwestie van de afspraak op de juiste dag inplannen.
Ik wil ook een tv-abonnement en vast bellen
Kun je kiezen tussen Glasvezel of kabel, maar wil je met je abonnement ook kunnen tv-kijken en bellen? Het maakt niet uit wat je kiest, want via beide aansluitingen zijn deze abonnementen leverbaar. Je kunt tv-kijken en bellen via Glasvezel, maar ook via de kabel. Vaak is er niet of nauwelijks een prijsverschil en het zenderaanbod is gelijk.
Glasvezel of kabel: check wat er bij jou mogelijk is
Soms is er geen keuze mogelijk tussen Glasvezel of kabel. Wanneer er geen Glasvezel op jouw adres leverbaar is, blijft kabel over als de beste keuze. Het goede nieuws: dit netwerk is voor het grootste deel al van Glasvezel. Alleen het laatste stukje naar jouw woning is dan nog niet van Glasvezel.
Wil je weten of er Glasvezel of kabel op jouw adres is? Doe de Glasvezelcheck en je ziet wat je betaalt voor vast internet via Glasvezel. Je achterhaalt het in een minuut.