T-Mobile blog Founders blog
verschil glasvezel vs kabel en koper
Overzicht Thuis

Glasvezel vs. kabel en koper

09-03-2023 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
09-03-2023 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Glasvezel voor minimaal een miljoen woningen die dat nu nog niet hebben. Dát is waar wij voor gaan. Jij kunt zo een ander netwerk kiezen om te internetten dan de bestaande kabel- en kopernetwerken. Glasvezel vs. kabel en koper: wat zijn de verschillen en welk netwerk is wanneer de beste keuze? Ontdek het in dit blog.

Bestel nu je Glasvezel abonnement

Voor we beginnen: wat is Glasvezel?

Ben je benieuwd naar de verschillen, maar weet je nog niet wat Glasvezel is? Het is een nieuw type netwerk voor internet, televisie en bellen. Dat gaat met de nieuwste technologieën via kabels van 100% Glasvezel. Lees hier hoe Glasvezel werkt. Dit netwerk is op steeds meer plaatsen in Nederland beschikbaar.

glasvezel vs kabel en koper

Kabel en koper: bestaande netwerken

Tot voor kort had je in de meeste Nederlandse dorpen en steden keuze uit twee verschillende netwerken: het kabelnetwerk (COAX) en kopernetwerk (DSL). Deze netwerken liggen al decennia in de grond. Ze gaan dus al een tijdje mee, al zijn ze in de afgelopen jaren wel verbeterd. Zo is een groot deel al van Glasvezel, alleen het laatste stuk naar je huis nog niet. Dat zorgt voor een groot verschil en maakt dat deze netwerken langzamer en storingsgevoeliger zijn. Hierdoor geniet je met deze netwerken niet optimaal van de voordelen van een netwerk dat 100% uit Glasvezel bestaat.

Glasvezel vs. kabel en koper: de voor- en nadelen per netwerk

Glasvezel, kabel en koper zijn de drie meest gebruikte netwerken in Nederland. Om erachter te komen welke het beste is, zochten we per netwerk de voordelen voor je uit.

Glasvezel vs. kabel en koper: de voor- en nadelen per netwerk

Glasvezel is van de drie het nieuwste type netwerk. Daarmee heeft het een aantal grote voordelen:

 • De uploadsnelheid is gelijk aan de downloadsnelheid. Dit maakt Glasvezel ideaal om thuis te werken en om in de cloud te werken.
 • Data wordt via Glasvezel doorgestuurd met lichtsignalen. Het snelheidsverlies daarvan is minimaal en dit kost ook nog eens heel weinig energie.
 • Glasvezel is veel minder storingsgevoelig dan andere netwerken.
 • Ieder huishouden heeft zijn eigen aansluiting. Je snelheid gaat zo niet omlaag als de rest van de buurt ook online is.
 • De topsnelheid van Glasvezel is nog niet in zicht.
 • Meestal heb je een vrije providerkeuze. Dit betekent vaak dat je voor een scherpe prijs snel internet kunt krijgen. Zo heb je bij T-Mobile al Glasvezel vanaf € 25 per maand. Dat is vaak even duur of zelfs goedkoper dan je huidige abonnement.
 • Glasvezel is het milieuvriendelijkste netwerk: het verbruikt tot zeventien keer minder stroom dan andere vaste netwerken.

Nadelen van Glasvezel zijn er bijna niet:

 • Het is nog niet overal beschikbaar.

Bestel nu je Glasvezel abonnement

Glasvezel op jouw adres?

Achterhaal het in een minuut met onze postcodecheck

De voor- en nadelen van de kabel (COAX)

In Nederland is ook internet via de kabel (COAX) mogelijk. Op welke voordelen kun je rekenen?

 • Kabelinternet is in Nederland bijna overal beschikbaar.
 • Net als bij Glasvezel gaat je internetsnelheid niet omlaag als je woning ver bij de wijkcentrale vandaan is.

Kabel heeft wel wat nadelen:

 • Er zijn weinig providers beschikbaar. Dit betekent dat internet via de kabel vaak wat duurder is.
 • Er wordt soms van gezegd dat het Glasvezel is. Alleen is het laatste stuk van de wijkcentrale van je woning dat nog niet. Een netwerk dat wél volledig van Glasvezel is, is veel minder gevoelig voor storingen en blijft constant supersnel.
 • Je bent verplicht een tv-abonnement af te nemen. Zo betaal je mogelijk voor iets dat je niet wilt gebruiken.
 • Het is storingsgevoeliger dan Glasvezel.

De voor- en nadelen van het kopernetwerk

Het kopernetwerk is het oudste vaste netwerk in Nederland. Dit werd eerst alleen gebruikt om te bellen en later werd het ook mogelijk om hierover te internetten. Welke voordelen heeft het kopernetwerk?

 • Het is in bijna heel Nederland beschikbaar.
 • Er zijn veel providers. Dit betekent dat de prijzen vaak relatief laag zijn.

De nadelen van het kopernetwerk:

 • Het is storingsgevoeliger dan Glasvezel.
 • Als je tv-kijkt, gaat de internetsnelheid omlaag.
 • Je internetsnelheid gaat omlaag als je ver bij de wijkcentrale vandaan woont.
 • Je internetsnelheid gaat omlaag als je buren ook internetten.

Glasvezel vs. kabel en koper: wat is het beste netwerk?

100% Glasvezel is het beste netwerk wanneer je de keuze hebt om dit netwerk te gebruiken. Het verschilt qua prijs vaak niet of nauwelijks ten opzichte van een abonnement waarmee je het kabel- of kopernetwerk gebruikt.

Bovendien krijg je sneller internet dat ook stabieler is. Dit komt omdat Glasvezel minder storingsgevoelig is. Uploaden gaat veel sneller dan via de kabel of het kopernetwerk. Dit maakt Glasvezel veel geschikter voor thuiswerken, uploaden en om clouddiensten te gebruiken.

Een ander voordeel van Glasvezel is de duurzaamheid van dit netwerk. Omdat het lichtsignalen gebruikt, is het veel zuiniger dan de andere netwerken. Kabel- en kopernetwerken, die ook wel doorgaan onder namen als DSL en Giganet, gebruiken namelijk stroomsignalen om data door te sturen.

Ik kan geen Glasvezel krijgen, en nu?

Is er op jouw adres nog geen Glasvezel beschikbaar? Vervelend, want dan kun je nog niet profiteren van de voordelen van dit snelle, stabiele netwerk. Kleine troost: ook de Nederlandse kabel- en kopernetwerken zijn van topkwaliteit. Zeker als je deze vergelijkt met netwerken in andere landen.

Extra troost: wie weet krijg ook jij binnenkort Glasvezel. De komende vijf jaar sluiten we minimaal 1 miljoen huishoudens samen met Open Dutch Fiber aan op Glasvezel. Of de jouwe daar ook bij zit? Schrijf je in voor de nieuwsbrief, dan houden we je op de hoogte.

Glasvezel op jouw adres?

Achterhaal het in een minuut met onze postcodecheck

Deel dit artikel