Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Google brengt zijn spraakassistent naar heel veel bestaande smartphones

27-02-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
27-02-2017 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Dit najaar lanceerde Google zijn eigen slimme spraakassistent: Google Assistent. In eerste instantie was die alleen beschikbaar in Google’s eigen smartphone Pixel, een toestel dat officieel in Nederland nog niet te koop is. Dit weekend heeft Google echter aangekondigd de dienst naar miljoenen smartphonebezitters te brengen via een software update.

De virtuele assistent wordt beschikbaar voor Android 6.0 Marshmallow en 7.0 Nougat dankzij een update via Google Play Services. Of ieder toestel deze update krijgt is echter onduidelijk; Google spreekt over “apparaten die daarvoor in aanmerking komen”. Dat zijn sowieso de Samsung Galaxy S7, LG V20 en de HTC 10. Je bent in principe in ieder geval niet afhankelijk van een update via de fabrikant van je smartphone die maanden op zich kan laten wachten of helemaal niet komt, doordat Google deze software update zelf verspreidt.

Een nadeel is er wel: op dit moment spreekt de Google Assistent enkel Engels. De bedoeling is echter dat de Engelstalige versie wel gewoon op Nederlandse smartphones te gebruiken is. Over een eventuele Nederlandstalige Google Assistent wil het internetbedrijf nog niets concreets zeggen.

Google Assistent

Horloges en speakers

De Google Assistent is overigens niet een dienst die enkel op smartphones werkt. In de VS kunnen mensen de assistent bijvoorbeeld in huis halen via Google Home: een slimme speaker voor in huis waar je muziek mee kunt luisteren, maar ook tegen kunt praten. Je kunt hem vragen stellen en opdrachten geven en ook je muziek bedienen met je stem.

Daarnaast krijgen smartwatches met de nieuwe versie van Android Wear (2.0) de beschikking over Google Assistent. De LG Watch is de eerste. Op het Mobile World Congress in Barcelona heeft Huawei een nieuwe smartwatch aangekondigd die de dienst gaat ondersteunen: de Huawei Watch 2.

Deel dit artikel