T-Mobile blog Founders blog
google drive opslag
Overzicht Mobiel

Google Drive-opslag: alles over opslag kopen en beheren

11-10-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
11-10-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Iedereen met een Google-account heeft er een: zijn eigen Drive. De gratis clouddienst van Google om je e-mails, foto’s, video’s en bestanden op te slaan. Waar alleen jij toegang tot hebt. Aan de opslagcapaciteit zit alleen een maximum. Hoeveel het is? En wat je kunt doen als het vol is? Lees hier alles over het beheren van je Google Drive-opslag.

Wat is Google Drive?

Drive is een clouddienst van Google. Het is de cloud waar je automatisch alle bestanden opslaat die zijn gekoppeld aan de Google-diensten die je gebruikt. Zoals foto’s die je uploadt in Google Foto’s of de e-mails uit je Gmail. Alleen met je eigen Google-account heb je hier toegang tot.

Zo neem je Google Drive

Je krijgt Google Drive automatisch als je een Google-account aanmaakt. Dit account maak je aan wanneer je bijvoorbeeld je Android-telefoon voor de eerste keer instelt. Of als je een e-mailadres van Gmail neemt. Google koppelt Drive automatisch aan dit e-mailadres.

5 manieren om je Google Drive-opslag te beheren

Google verdeelt de cloud-opslag van je account tussen Google Drive, Gmail en Google Foto’s. Op deze pagina zie je hoeveel opslag je totaal gebruikt. E-mails uit Gmail staan automatisch opgeslagen, net als foto’s die je uploadt via de Google Foto’s app op bijvoorbeeld je telefoon. Handmatig kun je via Google Drive bestanden uploaden.

google drive opslag beheren

Al mijn bestanden in mijn Google Drive-opslag bekijken

Je ziet makkelijk welke bestanden allemaal in je Google Drive-opslag staan. Ga daarvoor op je computer naar drive.google.com of open de Google Drive-app (voor Android en iOS) op je telefoon. Log in met je Google-account en je ziet direct een lijst met bestanden in je Google Drive.

Snel de grootste bestanden in je Drive zien

Raakt je Drive steeds voller? Je kunt ruimte vrijmaken door grote bestanden te verwijderen. Die kun je op een makkelijke manier te zien krijgen. Ga in je browser naar drive.google.com, log in met je Google-account en druk links in beeld op ‘Opslag’. Je ziet nu meteen een lijst van de bestanden die de meeste ruimte innemen. Deze kun je selecteren en daarna verwijderen.

Opslagruimte door grote e-mailbijlagen te verwijderen

Gmail gebruikt je Google Drive-opslag om e-mails en bijlages op te slaan. Wanneer je opslagruimte vol raakt, kun een kijkje in Gmail nemen om grote e-mails te verwijderen. Daar is een handige truc voor. Ga in de browser naar Gmail en vul de volgende zoekopdracht in het zoekvak in: ‘has:attachment larger:10M’. Je ziet zo alle e-mails met bijlages van 10 MB of groter. Lange halen, snel thuis om Google Drive-opslag vrij te maken!

Ruimte vrijmaken in Google Drive

Een andere handige manier om Google Drive-opslag vrij te maken is met een handige pagina over opslagbeheer. Hier zie je voor Gmail, Drive en Google Foto’s welke bestanden de meeste ruimte innemen. Die kun je daarna makkelijk verwijderen.

Google Drive-opslag kopen

De opslagruimte van Google Drive is niet onbeperkt. Gratis krijg je van Google 15 GB, wat trouwens behoorlijk veel is. iCloud van Apple heeft gratis bijvoorbeeld 5 GB. Je kunt iCloud-opslag kopen en ook je Google Drive-opslag verhogen. Dit kan in de browser door naar drive.google.com te gaan en daar op ‘Opslagruimte kopen’ te drukken. Of in de app, door linksboven op de drie streepjes te drukken en daarna op ‘Opslagruimte kopen’ te drukken. Je hebt dan een paar keuzes:

  • 100 GB: € 1,99 per maand of € 19,99 per jaar
  • 200 GB: € 2,99 per maand of € 29,99 per jaar
  • 2 TB: € 9,99 per maand of € 99,99 per jaar
  • 5 TB: € 24,99 per maand of € 249,99 per jaar
  • 10 TB: € 49,99 per maand
  • 20 TB: € 99,99 per maand
  • 30 TB: € 149,99 per maand

Goed om te weten: dit zijn abonnementen die je per maand of jaar kunt opzeggen. Hierboven zie je precies de kosten en prijzen als je een maand- of jaarabonnement neemt voor extra geheugen. Zodra je betaalt voor Google Drive-opslag heet de dienst Google One, maar voor jou verandert er niets.

Google Drive: ook voor back-ups te gebruiken

Google Drive kun je ook gebruiken als je overstapt naar een nieuwe telefoon. Hierin plaats je dan de back-ups van bijvoorbeeld je contacten en WhatsApp-gesprekken. Lees hier alles over WhatsApp overzetten naar een nieuwe telefoon.

Deel dit artikel