Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Op wintersport met Google Now: 6 verrassingen

31-01-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
31-01-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ongestoord op vakantie met Google? Volledige concentratie op de piste, geen applicaties downloaden en toch alles wat je nodig hebt direct op je scherm. Deze wintersport nam ik de proef op de som en liep tegen 6 verrassingen van Google Now aan.

Vorige week vertrok ik met een groep van 75 collega’s voor een viertal ‘dol-dwaze-dagen’ naar de sneeuw. Collega en blogger-extraordinaire Renée vroeg ons om tijdens die vakantie de beste wintersport-apps te testen.

Voor je verder leest, moet ik je bekennen dat ik als open-source liefhebber en Android fan-boy van het eerste uur  me hier bij T-Mobile soms wat alleen voel tussen alle Apple-hipsters.
Terwijl de oproep van Renée resulteerde in een online rij voor de iTunes-store om nieuwe apps te installeren, vroeg ik me af wat Google vanzelf ging doen om mijn wintersport te faciliteren.

Vanzelf? Ja, je leest het goed. Hiervoor gebruik ik Google Now. Google Now, standaard op de Nexus telefoons, is de grote centrale stekkerdoos van Google waarop alles wat je doet aan elkaar wordt geknoopt.
Het leest je Gmail, bewaart je zoek- en browsegegevens (ook die op je desktop), weet waar je volgende meeting is en houdt je locatie bij. Je kunt zelf instellen wat Google Now allemaal mag inzien en mijn ervaring is: hoe meer je toelaat, hoe mooier de beleving wordt.

“Ben je niet bang dat Google je mail leest?” Die vraag krijg zo vaak! En iedere keer wanneer ik dat hoor, zie ik een grote kelder voor me vol met groene kaboutertjes die alle e-mailberichten van alle (miljoenen) Gmail accounts aan het lezen zijn. Misschien ontsnapt er wel een keertje zo’n kabouter en gaat hij andere mensen vertellen wat er in mijn e-mail berichten stond? Dat lijkt me bijna onmogelijk. Nee dus, sterker nog: ik vermoed dat mijn gegevens veiliger bij Google staan dan bij menig overheidsorgaan vandaag de dag. En dat Google me passende adviezen geeft op basis van mijn gedrag ervaar ik juist als prettig.

En die wintersport dan? Oeps, sorry, ik dwaalde even af. Goed, Google leest dus m’n mail en weet wat ik ga doen en waar ik ben. Vanaf nu laat ik me verrassen door mijn groene Kaboutertje op wintersport. Aan de hand van een aantal schermafbeeldingen laat ik je zien tegen welke zes verrassingen ik aanliep rond mijn trip naar Oostenrijk.

Verrassing nr. 1

Al ver voor mijn winterse trip komt de bevestiging van mijn vliegticket binnen en staat direct in mijn agenda. En hoe! Een mooie afbeelding van de stad van aankomst, vertrek- en aankomsttijd zijn netjes in mijn agenda geblokt.

Screenshot_2015-01-23-16-34-36

Verrassing nr. 2

Een paar dagen voor vertrek zie ik in mijn Google Now het weerbericht voor Salzburg verschijnen. Ha, lekker! En nu die temperatuur omlaag graag 😉

Verrassing nr. 3

Geheel toevallig zit ik op Google Maps een paar dagen voor vertrek en ik zie op de plek van Rotterdam / The Hague Airport mijn aanstaande vertrektijden staan? Eh… wat is dit nou? Één klik op het icoontje en een heel verhaal met vluchtdetails verschijnen voor mijn neus! Plus 1 voor mijn kaboutertje!

Rotterdam The Hague Airport   Google Maps

Verrassing nr. 4

Een dag voor vertrek komen de laatste details binnen over de vlucht van morgen. Meneer de kabouter heeft mijn aankomsttijd op het vliegveld standaard op 2 uur te vroeg gezet. We vliegen vanaf Rotterdam dus hup, die 120 min kan wat mij betreft met de helft korter. Let ook op de details over verwachting van het verkeer op dat tijdstip en de informatie dat het vliegtuig nu nog op schema is, geweldig toch? Tijd om de koffers maar eens te pakken dus. Op naar verrassing nummer 5.

Google Now verkeer

Verrassing nr. 5

Guten Morgen! We zijn er hoor. En heel bijdehand toont Google Now mij een vertaalfunctie met een toepassende tekst voor dat moment van de dag in de taal van het land waar ik ben. Opvallend ook is dat de pistes ook al in Google Maps te vinden zijn.

Google Now vertaling

Wat betreft de navigatie gaat mijn kabouter de mist in. Omdat ik aardig rap de heuvels af race, denkt mijn groene vriend uit mijn snelheid op te maken dat ik continue mijn auto ergens anders op de piste heb geparkeerd.

Handig? Alleen wanneer ik na de teveel apres-ski de exacte locatie van mijn ski’s misschien kwijt ben?

Verrassing nr. 6

Uiteraard schiet ik er lekker op los met m’n Nexus 5 deze vier dagen en maak verschillende (panorama)foto’s met HDR+ en leuke filmpjes. Eenmaal thuis krijg ik van Google te horen dat mijn kabouter alles heeft gebundeld in een super leuk foto-album met locaties, films en wat niet meer.

google story

Conclusie?

Met Google op wintersport is echt super relaxed. Zonder dat je telefoon zich aan je opdringt met allerlei piepjes en meldingen waar je helemaal geen zin in hebt, is GoogleNow continu op de achtergrond aanwezig en helpt je wanneer je dat nodig hebt. Het lekkerste is toch wel dat het allemaal vanzelf gaat. De relevantie informatie zie ik direct op mijn Nexus. Ik hoef dus bijzonder weinig op mijn telefoon te kijken, en heb dus lekker van mijn vier dagen wintersport kunnen genieten.

Google Now op jouw telefoon

Google Now staat standaard op elke smartphone en tablet met Android 4.1 (Jelly Bean) of hoger. Heb jij geen Google Now op je Android-toestel? Download dan de Google Zoeken-app:

download-android

Heb je iPhone of iPad? Download dan de app en log daarna in met je Google-account:

download-app-store

 

Dit artikel is 100% in de cloud geschreven op mijn Google ChromeBook, gecast naar de Chromecast en gedeeld via Drive. Geen kabouters zijn gewond geraakt.

Deel dit artikel