Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Google verzamelt accenten om spraakbesturing te trainen

19-08-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
19-08-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Google, Amazon en Apple: allemaal zijn ze druk met de verder ontwikkeling van hun spraakassistenten. Deze werken in de praktijk alleen niet altijd even goed. Als je Siri bijvoorbeeld opdraagt om ‘een sms te versturen naar mijn moeder om te zeggen dat ik van haar hou’, ontvangt ze wel keurig netjes dat sms’je, maar leest ze bij het openen de woorden ‘om te zeggen dat ik van haar hou’. Tja… Om dat wel goed te kunnen doen, moet de computer herkennen en begrijpen wat jij zegt. En dat is nogal een probleem.

Het is natuurlijk onbegonnen werk om een computer alle mogelijke woordcombinaties en zinnen te programmeren. Daarom worden ze geleerd om zelf woorden en zinsconstructies te herkennen, via kunstmatigen intelligentie.

Daarvoor zijn voorbeelden nodig, heel veel voorbeelden, die dienen om de algoritmes te trainen. Omdat zoveel mensen Engels spreken, is het een goed startpunt om relatief snel veel uitgesproken woorden en zinnen te verzamelen. Maar zelfs binnen die taal doemen obstakels op. Een Schot spreekt heel anders Engels dan een Amerikaan. En wat denk je van het Engels met een Nederlands of Japans accent?

Google

Om dat probleem aan te pakken en de database van gesproken woorden uit te breiden met accenten, roept naar alle waarschijnlijkheid Google nu de hulp in van gebruikers van het sociale medium Reddit. De gebruikers uit het Verenigd Koninkrijk kunnen betaald krijgen om zinnen zoals “Google what’s the time” in een Brits, Schots of Wels accent uit te spreken.

Quartz schrijft dat het er vanuit gaat dat Google achter het project zit, vanwege de zinnen die de mensen moeten voorlezen. Het voelt nu nog een beetje ongemakkelijk, maar het zorgt er op termijn voor steeds meer tegen onze telefoons en pc’s, maar ook tegen onze auto en ons huis, kunnen gaan praten.

Deel dit artikel