Google heeft de luchtvaarttak van de Verenigde Naties om toestemming gevraagd om het luchtruim open te stellen voor Project Loon. Met het initiatief wil het bedrijf internet via luchtballonnen aan iedereen beschikbaar stellen.

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie is een tak van de Verenigde Naties die standaardisering van luchtvaartregels nastreeft. De tak kent 191 lidstaten. De eerste tests met Project Loon zijn al uitgevoerd in Sri Lanka. Het project startte in 2013. Google heeft de Verenigde Naties laten weten dat het flinke verbeteringen heeft aangebracht.

Nu verwacht het bedrijf dat de Verenigde Naties kijken naar de regelgeving waardoor het voor Google mogelijk wordt om de ballonnen in meerdere landen te testen. Door naar de Verenigde Naties te stappen hoopt het bedrijf wat vaart in zijn project te krijgen. Afspraken van overkoepelende organisaties werken immers beter dan afspraken met afzonderlijke landen.

Het bedrijf heeft in eerste instantie afspraken gemaakt met Sri Lanka om mensen in afgelegen gebieden toegang te geven tot het internet. Kort nadat de eerste ballonnen daar begin dit jaar het luchtruim binnenvlogen, crashte er één in een theeplantage. Volgens de overheid ging het destijds echter om een ‘gecontroleerde landing’.

Beeld: Shutterstock