T-Mobile blog Founders blog
gratis vpn
Overzicht Innovatie

Gratis VPN: de mogelijkheden voor je telefoon en computer

18-10-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
18-10-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Anoniemer internetten. Het kan met een VPN. De meeste diensten voor zo’n Virtual Private Network kosten geld, maar je kunt ook een gratis VPN gebruiken. Welke zijn dat? Wij zetten ze op een rij en praten je bij over waar je op moet letten met zo’n gratis dienst.

Wat is een VPN?

Een Very Private Network (VPN) is een manier om anoniemer je internet abonnement voor thuis te gebruiken. Door verbinding te maken met een VPN-dienst, versleutel je de internetverbinding tussen je apparaat en de servers van de VPN-dienst. Vanuit daar gaat het internetverkeer anoniem verder. Op die manier zijn je internetactiviteiten moeilijker tot je te herleiden.

Gratis VPN: een slim idee?

De meeste VPN-diensten kosten geld. Dit komt omdat ze overal ter wereld servers hebben via welke jij kan internetten. Het onderhoud en garanderen van een goede verbinding kost geld. Wil je een gratis VPN gebruiken? Dan is het goed om te weten dat er een keerzijde aan zit.

Dit komt omdat achter een gratis VPN altijd een commercieel bedrijf zit dat geld wil verdienen. Bijvoorbeeld door jouw dataverbinding beschikbaar te stellen aan andere klanten. Of door te registreren welke sites je bezoekt. Die informatie kan het dan verkopen aan adverteerders. Je internet dan wel via een VPN, maar anoniem en veilig online ben je er niet mee. Vraag jezelf af, voor je een gratis VPN gaat gebruiken, of je dit oké vindt.

gratis vpn nadelen

Gratis VPN: deze 5 zijn er

Je kunt meerdere gratis VPN’s gebruiken. Welke? Wij zetten ze op een rij.

  • Hide.me heeft een gratis VPN met 10 GB data per maand
  • ProtonVPN heeft een gratis VPN zonder datalimiet met verlaagde snelheid
  • PrivadoVPN heeft een gratis VPN met 10 GB data per maand
  • TunnelBear heeft een gratis VPN met 500 MB data per maand met servers in 46 verschillende landen
  • ZenMate is een gratis VPN die je als browser-extensie kunt gebruiken. Je hebt geen datalimiet en internet met een maximale snelheid van 2 MB per seconde

Veilig alternatief voor gratis VPN

Aan een gratis VPN zitten veel nadelen. Je bent minder anoniem dan je zou denken. Ook heb je vaak te maken met een datalimiet, verlaagde snelheid en minder beschikbare servers. Slimme oplossing? Een abonnement nemen op een betaalde VPN-dienst. De meeste hebben een gratis proefperiode. In deze proefperiode heb je geen beperkingen. Je krijgt alle servers tot je beschikking, met de hoogst beschikbare snelheid. Zonder dat je misschien je verbinding met iemand deelt of dat je gegevens worden verkocht. De beste manier om op een anoniemere manier online te zijn.

Het mooie aan een proefperiode is dat je een gratis VPN gebruikt met de voordelen van een betaalde VPN. Op die manier kun je op verschillende apparaten anoniemer internetten. Via een Chrome extensie voor op je laptop tot een app voor je iPhone of Android smartphone.

Deel dit artikel