Mijn claim dat iedereen een gamer is, bleek (bijna) geheel correct. Toen ik vroeg wát er dan zoal gespeeld wordt, kwam er een game bovendrijven die ik zelf nog niet speelde; Hay Day. Ik ben er in gedoken en ik zou Jesse niet zijn, als ik niet meteen vijf goede tips voor je zou hebben.

Eerlijk is eerlijk, ik heb hierbij hulp gehad van enkele collega’s. Ook in het T-Mobile pand blijken er een hoop Hay Day-verslaafden rond te lopen die de hele dag (in hun vrije tijd natuurlijk) proberen van hun kleine digitale boerderij een zo groot en succesvol mogelijke super-farm te maken.

Een beetje extra achtergrondinformatie: Hay Day is een zogeheten boerderij simulator die is ontwikkeld door Supercell, de makers van Clash of Clans. Hay Day is verkrijgbaar voor iOS en Android De kans dat je Clash of Clans kent is vrij groot. Of je speelt zelf uren per dag, óf je kent iemand die dit doet en die je probeert over te halen ook te gaan spelen… Nee? Dan heb je waarschijnlijk één van de (Facebook)reclames wel eens voorbij zien komen.

https://www.youtube.com/watch?v=YSdJtNen-EA

Free-to-play

Terug naar Hay Day. Dit is een zogeheten free-to-play game, waarin je je kleine boerderij uit moet zien te bouwen tot een heus agrarisch monster. Door geld en ervaringspunten te verdienen met het verbouwen, grootbrengen en verkopen van gewassen en dieren, kun je je bedrijf steeds verder uitbouwen.

Free-to-play betekent niet veel meer dan gewoon ‘gratis’. Toch is het mogelijk om geld uit te geven in Hay Day, want je kunt ook diamanten (een ‘betaalmiddel’ in Hay Day) kopen met echt geld (bijvoorbeeld via je T-Mobile-factuur). Klinkt lui, maar het is vaak wel verleidelijk, want de voortgang in Hay Day gaat dan een stuk sneller. Gelukkig zijn er ook mogelijkheden om zonder je portemonnee te trekken snelle vooruitgang te boeken.

Hay Day tips voor een snelle start

Een paar tips? Natuurlijk, ik heb er zelfs vijf.

  1. Schop iedereen van je erf af! Ok, misschien niet zo heftig, maar doe in ieder geval geen zaken met toevallige voorbijgangers. Die gierige aagjes zijn altijd op zoek naar een koopje en zullen je nooit een eerlijke prijs geven. Tenzij je met een enorm overschot zit aan een bepaald artikel, kun je deze mensen dus lekker doorsturen naar de buren. Ook als ze er zo schattig uit zien als onderstaand Roodkapje.

Bezoeker aan je Hay Day-boerderij. Aan de deur wordt niet gekocht!

  1. Verkoop wél zoveel mogelijk in je kraam. Zodra je level 7 bereikt (en dit gaat hard in het begin), kun je gebruik maken van je kraam aan de weg. Gebruik hier de gouden formule (nog geen exacte wetenschap, maar één van mijn collega’s zweert erbij): verkoop je goederen altijd rond de sweetspot van 75% van de maximale waarde. Is de maximale waarde bijvoorbeeld 100 goudstukken, verkoop het dan voor 75. Ik heb het nog niet uitgebreid kunnen testen, maar het lijkt een veelbelovende formule.
  1. Speel elke dag een spelletje. Elke nieuwe dag komt er een auto voorbij met een “Rad van Fortuin” erop. Draaien is winnen. En het mooiste, de eerste slinger (van die dag) die je aan het rad geeft, is gratis.
  1. Dit is een tip voor de werkende mensen onder ons. Of de slapende. Gewassen die er lang over doen? Plant die lekker vlak voordat je begint met werken, of gaat slapen. Zo zit je niet gefrustreerd te wachten tot die sojabonen eindelijk volgroeid zijn, én hoef je ook niet als een verslaafde de hele tijd tijdens je werk je mobiel te checken.

Soja bonen uit Hay Day

  1. Check de Hay Day-Wiki. Zoals over al het andere in de wereld, is er over Hay Day ook een speciale Wikipedia. En, omdat deze wordt gevuld door spelers, staan er regelmatig nuttige dingen tussen. Het is een flinke lap tekst als je het onder elkaar zet, maar het kan zomaar de moeite waard zijn.

Heb je er iets aan? Mooi. Heb je nog een aanvulling? Nog beter!

Beeld: Shutterstock