T-Mobile blog Founders blog
android koppelen met pc
Overzicht Mobiel

Hoe kan ik mijn Android-telefoon koppelen met een pc?

21-10-2020 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
21-10-2020 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Je kunt allerlei redenen hebben om bestanden uit te wisselen tussen je telefoon en Windows pc of Mac. Bijvoorbeeld omdat je een back-up van vakantiefoto’s op je telefoon wilt maken. Of juist omdat je gekochte films op je telefoon wilt streamen. Het is mogelijk om je Android-telefoon te koppelen of synchroniseren met een pc. Draadloos of via USB. Of je nou de nieuwste Samsung hebt of een Android-telefoon van OPPO of Sony gebruikt. Er zijn veel handige manieren om je Android-telefoon te koppelen met een pc.

android koppelen met pc tips

Oud en vertrouwd: je telefoon en pc koppelen via USB

De beste manier om je Android-telefoon, zoals die van OPPO, te koppelen met een pc is (ook nu nog) via een USB-kabel. Handig als je bestanden wil overzetten.

Zo kun je jouw Android-telefoon aansluiten op een pc:

  • Sluit je Android-telefoon aan op een USB-kabel.
  • Sluit deze USB-kabel aan op een pc.
  • Ontgrendel je Android-telefoon en druk op de melding ‘Dit apparaat wordt opgeladen via USB’.
  • Druk bij ‘USB gebruiken voor’ op de optie ‘Bestandsoverdracht’.
  • Door de Verkenner van je computer te bedienen kun je nu bestanden uitwisselen tussen je Android-telefoon en computer.

Wil je jouw Mac koppelen met een Android-telefoon? Dan heb je het gratis programma Android File Transfer nodig.

  • Open Android File Transfer op je Mac en koppel je Android-telefoon met de computer.
  • Ontgrendel je telefoon en druk op de melding ‘Dit apparaat wordt opgeladen via USB’.
  • Druk bij ‘USB gebruiken voor’ op de optie ‘Bestandsoverdracht’.
  • Je Mac opent nu een scherm van Android File Transfer. Hier kun je bestanden van én naartoe slepen.

Android-telefoon koppelen met pc via Nearby Share

Eerlijk is eerlijk: eigenlijk is het in dit decennium niet meer van deze tijd om een kabel nodig te hebben om je telefoon met een pc te koppelen. Toch? Dat vinden ze bij Google, de ontwikkelaar van Android, ook.

Daarom rolt het stap voor stap de Nearby Share-functie uit naar Android-telefoons met Android-versie 6.0 of hoger. Fijn om te weten: dat zijn vrijwel alle Android-telefoons, want Android 6.0 kwam in 2017 uit. Pixel- en Samsung-toestellen zijn als eerste aan de beurt.

Google Nearby Share werkt zeer makkelijk en is vergelijkbaar met de AirDrop-functie van Apple. Bij het selecteren van een bestand, zoals een foto, video of document, druk je bij de ‘Delen’-functie op Nearby Share. Vervolgens zoekt je Android-telefoon apparaten in de buurt waarnaar je de bestanden kunt sturen. Vervolgens koppel je jouw Android-telefoon supersnel met een pc om de bestanden uit te wisselen. Makkelijker wordt het niet!

Android-telefoon koppelen met pc via de cloud

Met een USB-kabel kun je jouw Android-telefoon direct koppelen met een pc. Maar wat als je geen kabeltje hebt en toch bestanden wilt uitwisselen? Dat kan ook via de cloud. Voordeel: zo maak je direct een back-up.

Je kunt met verschillende clouddiensten bestanden uitwisselen tussen je telefoon en computer. Het belangrijkste is dat je op beide apparaten inlogt met hetzelfde account van dezelfde clouddienst. Gebruik je bijvoorbeeld de Google Foto’s app op je smartphone? Als je op je pc inlogt op Google en daar Google Foto’s opent, kun je je foto’s van je telefoon op je computer bekijken. Met maildiensten als Gmail en Outlook kun je e-mails van je telefoon op je computer lezen en omgekeerd.

Via Bluetooth: óók een slimme manier om je telefoon en pc te koppelen

Bluetooth gebruikte je vroeger misschien om onderling ringtones uit te wisselen. Ook tegenwoordig is dit nog altijd een beproefde techniek om apparaten met elkaar te koppelen. Op die manier kun je ook je Android-telefoon koppelen met een pc. Het belangrijkste is dat je eerst de twee apparaten met elkaar verbindt. Zorg ervoor dat je Bluetooth inschakelt op beide apparaten en dat het apparaat waarnaar je bestanden wilt versturen bestanden kan ontvangen. In het instellingenmenu kun je bij ‘Verbindingen’ of ‘Bluetooth’ dit aangeven. Daarna kun je de (media)bestanden selecteren en vervolgens via de Deel-functie aangeven dat je dit via Bluetooth wilt versturen. Op die manier is dat zo gebeurd. Zorg wel dat je telefoon en pc bij elkaar in de buurt zijn. Met Bluetooth kun je ook muziek afspelen vanaf je slimme luidspreker.

Deel dit artikel