T-Mobile blog Founders blog
hoe maak je een screenshot windows laptop macbook
Overzicht Entertainment

Zo maak je een screenshot op een MacBook & Windows laptop

03-05-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
03-05-2022 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je een screenshot maken op je laptop of computer, maar weet je niet hoe je dat doet? Je leest hier hoe je dat doet, op welke manieren het allemaal kan én welke hulpmiddelen je kunt gebruiken. Oftewel: alles wat je moet weten over het maken van een screenshot op je Windows laptop of MacBook!

Hoe maak je een screenshot op je Windows laptop?

Een screenshot maken op je Windows laptop is heel simpel. Hiervoor druk je op je toetsenbord op de knop PrtScn (Print Screen). Meestal zit-ie rechtsboven. Heb je geen PrtScn knop op je laptop? Druk dan tegelijkertijd op de knop ‘Fn’ én de knop met het Windowssymbool én op de spatiebalk om een schermopname te maken. Vervolgens kun je de schermafbeelding plakken in bijvoorbeeld Paint om de screenshot op te slaan.

Hoe maak je een screenshot van een deel van het scherm op je Windows laptop?

Heb je maar een gedeelte van je scherm nodig voor een afbeelding? Ook dan kun je een screenshot maken. Dat doe je met het knipprogramma. Dit werkt op elke Windows versie net iets anders.

Windows 10

  • Selecteer het startprogramma
  • Typ knip in
  • Selecteer het knipprogramma.

Een tweede optie is om de volgende drie toetsen in te drukken: de logotoets van Windows + Shift + S.

Windows 8.1 of Windows RT 8.1

  • Swipe vanaf de rechterkant van het scherm
  • Selecteer ‘Zoeken’
  • Typ ‘knipprogramma’.
  • Selecteer knipprogramma.

Windows 7

  • Druk op ‘Start’.
  • Typ ‘knipprogramma’ in het zoekvak.
  • Selecteer vervolgens knipprogramma.

En nu? Nu kun je het knipprogramma gebruiken. Klik in het knipprogramma op ‘Nieuw’ en selecteer een deel van je beeldscherm om een screenshot te maken.

hoe maak je een screenshot macbook windows laptop

Hoe maak je een screenshot op je MacBook?

Ook op je MacBook maak je makkelijk een screenshot. Houd tegelijkertijd de toetsen Shift, Command en 3 ingedrukt. De miniatuur in de hoek van het scherm kun je aanklikken om de afbeelding te wijzigen. De afbeelding wordt dan opgeslagen op je bureaublad. Snel geregeld!

Hoe maak je een screenshot van een deel van het scherm op je Mac?

Houd tegelijkertijd de toetsen Shift, Command en 4 ingedrukt. Sleep dan de aanwijzer (in de vorm van een kruisje) om een gebied te selecteren. Heb je een selectie gemaakt? Laat de muisknop los en de screenshot wordt opgeslagen op je bureaublad.

3 hulpmiddelen om screenshots op je laptop te maken

Behalve de snelkoppelingen op je laptop zelf zijn er nog wat andere programma’s waarmee je screenshots maakt.

Screenshots maken met de FireShot Chrome extensie

Gebruik je de Chrome browser op je Windows laptop of MacBook? Met FireShot van Chrome maak je screenshots van volledige webpagina’s. Deze kun je opslaan in verschillende bestandstypen en je kunt de afbeeldingen bewerken. Het is daarmee een van de handigste Chrome extensies om screenshots te maken op je laptop.

Screenshots maken met Snagit

Snagit is een handig programma dat je kunt downloaden om screenshots op je Windows laptop of Macbook te maken. Het handige aan Snagit? Je kunt ook commentaar toevoegen met pijltjes en figuren. Pas de afbeeldingen in grootte aan en voeg special effects toe. Ook video-opnames maken van je scherm is mogelijk met Snagit.

Goed om te weten: Snagit kost geld, maar je kunt het eerst gratis uitproberen.

Screenshots maken met Wondershare DemoCreator

Ook met Wondershare DemoCreator kun je op je Windows laptop of MacBook makkelijk screenshots maken. Het handige? Je kunt het gebied dat je uitkiest bewerken naar helemaal je eigen stijl. Als je wilt, neemt het programma ook geluid of beelden van je webcam op. DemoCreator laat je tijdens het opnemen ook tekeningen maken. Daarnaast heeft deze tool een handige video-editor. Hier voeg je effecten toe en exporteer je gemakkelijk stukjes van de gemaakte video’s.

Ook Wondershare DemoCreator kost geld. Maar ook dit programma kun je eerst gratis uitproberen op je Windows laptop of Macbook.

Screenshots maken op je iPhone en Android telefoon

Ook op andere apparaten een screenshot maken? Dat kan op bijna alle apparaten. Lees hiervoor onze blog met tips voor verschillende manieren om screenshots te maken op je Android telefoon. Of lees hoe je een schermopname of screenshot maakt met een iPhone.

Deel dit artikel