Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Hoe Netflix er voor zorgt dat je kunt bingewatchen op je telefoon

26-05-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
26-05-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Als je zegt ‘series streamen’, dan zeg je Netflix. Het is het enige bedrijf dat in bijna elk land op de wereld zijn diensten aanbiedt. Alleen mensen in bijvoorbeeld Noord-Korea en China hebben pech. Maar in elk ander land kunnen de inwoners genieten van series als House of Cards, Orange is the New Black, Narcos, Unbreakable Kimmy Schmidt en Daredevil.

In Nederland zijn we er dol op. Sinds een kleine drie jaar kunnen we een abonnement afsluiten en dat hebben inmiddels heel veel mensen gedaan. Meer dan 2 miljoen Nederlanders hebben toegang tot Netflix. En zij kijken daarmee naar hun favoriete series op tv, maar ook op hun tablet of smartphone. In huis, bijvoorbeeld in de keuken tijdens het koken, in bed voor het slapen gaan of lekker ontspannen in een warm bad. Maar ook onderweg: wat is fijner dan tijdens een lange treinreis genieten van House of Cards?

Dankzij het het supersnelle 4G-netwerk van T-Mobile kan dat tegenwoordig zonder problemen. En dankzij de ruime databundels is de tijd dat je je daarbij zorgen hoeft te maken over je dataverbruik ook verleden tijd. Daar komt bij dat Netflix er ook alles aan doet om je met zo min mogelijk datagebruik een zo hoog mogelijke kwaliteit te bieden. En het bedrijf doet er daarnaast alles aan om te voorkomen dat je video blijft hangen, mocht je verbinding toch even wegvallen in een tunnel.

Netflix3

Meer kwaliteit, minder data

Je merkt daar als gebruiker weinig van, maar Netflix doet echt heel veel slimme dingen aan de achterkant. Onlangs is het bedrijf bijvoorbeeld zijn series op een andere manier gaan encoderen (het omzetten van de originele videobestanden naar kleiner bestanden die gestreamd kunnen worden). Vroeger gebruikte elke serie of film dezelfde encoding, maar dat is niet altijd efficiënt.

“We zijn erachter gekomen dat animatie-content minder kleuren heeft die gecomprimeerd hoeven te worden. Dus we hebben een apart recept voor deze ‘simpele’ content”, vertelde Chief Product Officer Niel Hunt onlangs. “Met de meeste content zien we dat we een lagere bitrate kunnen aanbieden, terwijl de beeldkwaliteit hoger ligt. Hierdoor kunnen we aan klanten met een databundel of beperkte bandbreedte toch betere kwaliteit gaan leveren en besparen we ook data voor de internetaanbieders.”

Mocht je nu een echte bingewachter zijn en dagelijks heel veel Netflix willen kijken op je telefoon, dan kun je sinds kort ook nog eens zelf kiezen hoeveel data de app gebruikt. Daarbij geldt uiteraard dat, als je kiest voor een databesparende optie, de beeldkwaliteit ook iets achteruit gaat. Je hebt de keuze uit de volgende opties:

  • Uit: Kijk alleen op Wi-Fi.
  • Low: Kijk ongeveer 4 uur per GB.
  • Medium: Kijk ongeveer 2 uur bij GB.
  • High: Kijk ongeveer 1 uur per GB.
  • Unlimited: Alleen aan te raden met een onbeperkt data-abonnement

Je kunt deze opties selecteren in het instellingen-menu van de Netflix-app. Standaard staat hij gewoon op automatisch en dat is voor de meeste mensen een prima optie.

Netflix2

Offline kijken

Regelmatig roepen gebruikers dat Netflix een offline-modus zou moeten krijgen, zoals muziekdiensten als Spotify en Deezer die ook hebben. Dan kun je Netflix kijken zonder dat het je MB’s kost. Netflix zou daar inmiddels onderzoek naar doen, maar vooral voor in arme landen, want eigenlijk geloven ze er niet zo in.

Neil Hunt van Netflix zegt daarover: “Ik denk niet dat offline video een erg overtuigend aanbod is. Mensen zijn niet goed in het vooruit plannen van welke content ze wanneer willen zien. In tegenstelling tot muziek, consumeer je films en series waarschijnlijk maar één keer. De moeite die je op deze manier moet doen is te omslachtig.”

En daar heeft hij wel een punt… Maar wat als je nou in het vliegtuig zit? Het zou ideaal zijn om dan House of Cards te kunnen bingewatchen op je tablet. Daarvoor heeft Netflix een andere oplossing bedacht: speciale servers die in een vliegtuig kunnen worden geplaatst. Dankzij dat soort oplossingen kun je echter overal genieten van je favoriete series en films.

Deel dit artikel