Populaire zoekopdrachten

hoe werkt glasvezel
Overzicht Thuis

Hoe werkt Glasvezel?

14-04-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
14-04-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Steeds meer Nederlanders zijn aangesloten op Glasvezel. En dat worden er in de toekomst alleen nog maar meer. De komende vijf jaar willen we namelijk nóg een miljoen mensen aansluiten op Glasvezel. Wat is Glasvezel? Dat is supersnel internet via een superstabiel netwerk. Met hoge snelheden die alleen nog maar hoger worden. En waarbij uploaden vaak net zo snel gaat als downloaden. Hoe werkt Glasvezel? Je komt er hier achter.

Zo werkt Glasvezel

Met Glasvezel verstuur en ontvang je data via een glasvezelkabel. In deze kabel zitten een heleboel glasvezels. Deze zijn zo dun als een haar en geven informatie door via lichtsignalen. Daarmee is het eigenlijk het moderne broertje van morsecode. Via deze technologie konden mensen vroeger informatie doorseinen met korte en lange piepjes. De ontvanger kon deze piepcombinaties vertalen naar informatie. Hoe werkt Glasvezel? Eigenlijk hetzelfde, maar dan met lichtsignalen en veel en veel sneller.

hoe werkt glasvezel kabel

Hoe werkt het doorsturen van informatie via Glasvezel?

Glasvezel brengt alle data die je verstuurt en ontvangt, terug tot lichtsignalen. Niet alleen het mailtje dat je verstuurt, maar ook de film die je streamt en website die je laadt. Via Glasvezel verstuur en ontvang je data via een lichtsignaal dat supersnel aan- en uitgaat. Deze knippercombinaties vertaalt het ontvangende apparaat razendsnel tot de data die vanaf het andere apparaat werd verstuurd. Je internet letterlijk met de snelheid van het licht. Dat is een van de grote voordelen van Glasvezel.

hoe werkt glasvezel informatie doorsturen

Hoe zit het glasvezelnetwerk in elkaar?

Als je internet via Glasvezel, gebruik je een glasvezelnetwerk. Bijvoorbeeld dat van T-Mobile. Wij hebben in dat geval jouw woning via een glasvezelkabel aangesloten op de wijkcentrale. Op die manier heb je toegang tot supersnel internet, want alle hoofdkabels van het Nederlandse internetwerk zijn al van Glasvezel. Zo internet je voor 100% via Glasvezel.

Benieuwd hoe het glasvezelnetwerk werkt? Zo:

  • Jouw woning is via een glasvezelkabel aangesloten op de wijkcentrale.
  • De wijkcentrale is aangesloten op de stadscentrale.
  • De stadscentrale is aangesloten op de hoofdkabels van het Nederlandse internetnetwerk.

Omdat elk onderdeel van de verbinding van Glasvezel is, internet je voor de volle 100% met de snelheid van het licht. Veel andere netwerken werken nog met een koperkabel tussen jouw woning en de wijkcentrale. Dit is instabieler, minder snel en hoe verder je bij de centrale vandaan bent, hoe meer snelheid je verliest. Met Glasvezel heb je daar geen last van.

Waarom Glasvezel zuiniger werkt

Glasvezel gebruikt licht om data supersnel te versturen en ontvangen. Dit maakt Glasvezel fundamenteel het zuinigste netwerk van dit moment. Andere netwerken versturen en ontvangen data met stroomsignalen. Dit maakt deze netwerken in de basis minder zuinig. Gelukkig zijn steeds meer mensen aangesloten op Glasvezel. Die hebben daarmee niet alleen sneller, maar ook nog eens zuiniger internet.

Overal in huis internetten met de snelheid van het licht

Je weet nu hoe Glasvezel werkt. Heb je thuis Glasvezel? Of staat jouw wijk op de planning om te worden aangesloten? Via je glasvezelmodem kun je apparaten er via een kabel, maar ook draadloos mee verbinden. Zo hebben ook je mobiele apparaten, zoals je telefoon en laptop, supersnel internet.

Heb je op sommige plekken in huis minder goed of zelfs geen bereik? Dat komt zeker bij goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen vaak voor, die in veel gevallen vaak standaard Glasvezel hebben. In dat geval is Wifi Plus een slimme optie. Daarmee leg je makkelijk een mesh-netwerk aan in jouw woning. Met deze draadloze oplossing heb je echt overal in en om het huis supersnel en stabiel internet. Perfect om jouw glasvezelaansluiting volop te benutten.

Postcodecheck

In 1 minuut checken of ook jij Glasvezel hebt of krijgt? Doe de postcodecheck!

Deel dit artikel