T-Mobile blog Founders blog
hoe werkt wifi
Overzicht Thuis

Hoe werkt wifi? Zo krijg je de beste verbinding

03-08-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
03-08-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het is de manier waarmee al je apparaten in huis verbinding hebben: wifi. Maar hoe werkt wifi precies en hoe zorg je ervoor dat je de beste verbinding hebt?  Ontdek het in dit blog!

Wat is wifi?

Wifi is de techniek voor draadloos internet. Op je laptop gebruik je het om draadloos verbonden te zijn met het internet. Of je streamt Netflix op je televisie zonder dat je een aparte kabel trekt. De techniek ontstond in de jaren zeventig, maar werd pas eind jaren negentig populair. In 1999 introduceerde Apple oprichter Steve Jobs de techniek in de iBook. Dat is de voorloper van de MacBook. Sindsdien is het een standaard die in bijna elk slim apparaat zit. Wifi betekent ‘Wireless Fidelity’. Het is daar een samenvoeging van de twee eerste letters van elk woord.

Postcodecheck

Zo weet je welk internet op je adres beschikbaar is.

Hoe werkt wifi?

Internet komt via een kabel je woning binnen. Je router zet deze om in een draadloos signaal via radiogolven. Een apparaat met een wifi-chip vangt die op. Zo heb je een draadloze internetverbinding via wifi.

Hoe werkt wifi via 2,4 en 5 GHz?

Wifi wordt uitgezonden via een frequentie. De meeste wifi-routers gebruiken de 2,4 en 5 GHz frequentie. De 2,4 GHz is de oudste wifi-techniek. Dit signaal is krachtig en gaat makkelijk door muren, deuren en plafonds heen. Zo heb je ook boven gewoon bereik. Het nadeel? Apparaten hebben een minder snelle verbinding en het wordt drukker op deze frequentie. De meeste apparaten zenden standaard via de 2,4 GHz frequentie uit. De verbinding kan daardoor haperen.

De 5 GHz frequentie wordt bij moderne apparaten gebruikt. Daarmee haal je een hogere snelheid en stream je Netflix in een 4K-resolutie. Maar het nadeel van deze frequentie is dat hij qua bereik minder ver komt.

Wat is het bereik van een wifi-netwerk?

Het wifi-signaal wordt verzonden via de antennes van de router. Het bereik hangt van verschillende dingen af. Wanneer het signaal door muren, plafonds en deuren moet, dan komt het minder ver. Een goede router vergroot het bereik. Wil je overal in huis een goede verbinding? Dan is Wifi Plus de oplossing. Daarmee vergroot je het bereik en heb je overal in huis een stabiele verbinding.

hoe werkt wifi technologie

Wat beperkt het bereik of verbetert de wifi?

Wifi gebruikt radiogolven en gaat zo door muren heen. Dit beperkt wel de sterkte van het signaal. Moet het signaal door meerdere muren heen, dan merk je dat je internetsnelheid minder hoog is.

Ook andere apparatuur heeft invloed op hoe goed je wifi werkt. Magnetrons, alarminstallaties en apparaten die Bluetooth gebruiken verstoren het signaal. De verbinding wordt ook minder goed wanneer meerdere apparaten tegelijkertijd de internetverbinding gebruiken.

Werkt je wifi niet goed? Dan is het slim om de router buiten de meterkast te plaatsen. Het signaal kan zich dan beter verspreiden. En zo profiteer je van de snelheid die Glasvezel biedt.

Zonder goede wifi geen snel internet

Met Wifi Plus en een paar van deze tips is je internet een stuk sneller. Met Glasvezel haal je echt het meeste uit je internetervaring. Met de handige postcodecheck zie je gelijk of Glasvezel bij je beschikbaar is.

Postcodecheck

Zo weet je welk internet op je adres beschikbaar is.

Deel dit artikel