Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Het home automation Star Trek-huis van Mark Rouwhorst

22-04-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
22-04-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

T-Mobile IT-collega Mark Rouwhorst hoeft thuis niet meer op te staan van de bank. Hoe dat zover gekomen is? Mark vertelt: “Nadat ik goedkeuring kreeg van het hoger management thuis (de vrouw) kon ik losgaan. Het begon allemaal bij de lampen. Deze worden niet meer met de analoge schakelaar bediend, maar via een app op de smartphone.” Hierna was het hek van de dam. Het huis van Mark is hard onderweg naar een volledig geautomatiseerd systeem.

1e keuze

Mark achter z’n yoga laptop

“Mijn vrouw en ik zijn vaak laat thuis. Bij ons in de buurt wordt veel ingebroken. Daarom wil ik, ook als we op vakantie gaan, eigenlijk vanuit securityoverwegingen dat het lijkt alsof er iemand thuis is. Je kunt gaan rotzooien met tijdschakelaars en van die pinnetjes die je er dan in moet steken, maar je bent nerd of je bent het niet. Ik ben gaan googlen en kwam al snel uit bij home automation, het automatiseren van je huis.” Mark opent zijn Lenovo Yoga 2 laptop en laat me op het scherm zijn huis zien. Alle lampen, adapters, televisie, Xbox, overal is een icoontje voor. Hierna opent Mark een videoscherm op zijn smartphone. Een haarscherp beeld van een typische kinderkamer verschijnt op het scherm. “Dit is de slaapkamer van mijn zoontje. Ja. Babyfoon 2.0 is dit. Ik kan op afstand het beeld naar links en rechts bedienen. En kijk, nu zet ik de lichten aan.” En verdikkie, ik zie op het scherm dat de lichten aan gaan.

Project deurbel

“Mijn nieuwste project is de deurbel. Als iemand nu op de deurbel drukt krijg ik daar een pushnotificatie van. Ik heb ook een webcam bij de deur hangen, dus ik zie direct wie er voor de deur staat.” Mark noemt een voorbeeld van zijn ideale situatie met de postbode. “Het liefst heb ik dan dat ik via de intercom tegen hem kan zeggen ‘zet maar binnen’.  Nee, dat hebben we nog niet. Mijn vrouw vindt dat wat overdreven.”

“Ik heb pas een tweedehands smartwatch op de kop getikt. Nu kan ik ook ‘scènes’ creeëren. ’s Avonds roep ik tegen mijn smartwatch ‘Ok Google, I’m going to bed, turn off the lights’ En uit gaan de lampen.” Volgens Mark is home automation ook ideaal voor gezinnen met kinderen. “Ik heb nu twee kinderen. Zie dan maar eens snel van huis te vertrekken. Dat gaat dus niet. Nu roep ik onderweg tegen mijn smartwatch ‘I’m leaving the house.’ En de rest gaat vanzelf.”

Huiselijk automatiseringsprojectje

Een dure liefhebberij is het wel, inmiddels heeft dit automatiseringsprojectje al zo’n €1200 à €1300 gekost. Maar dan heb je ook wat. “Ik heb nu al dertig dingen aangesloten. Zoals lampen, rooksensoren, computers, de Xbox en de tv.” Op de vraag of hij dan al jaren bezig is, antwoordt Mark bijna beschamend “Pas drie maanden. Maar, hoe lui het ook klinkt, inmiddels kan ik echt niet meer zonder. Tien jaar geleden riep mijn vrouw ‘een mobiele telefoon? Wat heb ik daar aan? Ik hoef toch niet altijd bereikbaar te zijn?’ En moet je nu eens zien! Dat verwacht ik ook met home automation. Dat wordt steeds meer en meer.”

Mark’s prestige project is wat mij betreft toch wel de ‘I wanna watch a movie’-scène. “Als ik dat roep tegen mijn smartwatch, dan dimmen de lichten in de woonkamer, de tv gaat aan, de mediaspeler gaat aan en daarna start het onderdeel film op.”

Geintjes met de vrouw

“Nu ik dit heb, denk ik; ‘Dit heb ik altijd al gewild.’ Het is een beetje Star Trekkerig dat je tegen je huis kunt praten.” Je kunt bovendien best leuke geintjes uithalen met home automation. “Kijk, mijn vrouw is thuis aan het werk, de adapter van de computer staat aan.” Mark drukt op een button. “Nu staat hij uit. Let op. Ik krijg zo een appje.” En warempel, net voor we het gesprek afsluiten, toont Mark zijn telefoon. Zijn vrouw. Of hij toch alsjeblieft van de schakelaar wil afblijven.

Ben jij al bezig met home automation? Wat heb je zoal geautomatiseerd in huis? Laat het onderstaand weten.

Deel dit artikel