Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Hong Kong – Bellen rondom de wereld

13-07-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
13-07-2015 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

In de blogserie ‘Bellen rondom de wereld’ interviewt T-Mobile’s KilRae mensen uit het buitenland. Ze vertellen hoe zij omgaan met mobiel bellen en internetten en over hoe het er op dat gebied in hun land aan toe gaat. Is het echt zo anders als bij ons in Nederland? Vaak wel! Deze editie Tom Voûte uit Hong Kong, die ik spreek via Google Hangouts.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

Tom Voute def

Tom met z’n Samsung.

Wie: Tom Voûte

Leeftijd: 46

Waar: Tom is in 2007 vanwege z’n vorige baan in Hong Kong beland en woont er sindsdien met vrouw en kinderen. Inmiddels runt hij sinds 2009 z’n eigen bedrijf, Algorithmic Trading Group (ATG) Ltd. Het bedrijf programmeert computers die zelf kunnen handelen in aandelen.

Telecom-curriculum Hong Kong

Grootste providers: Three (prijsvechter), Smart Tone (vroeger gelieerd aan Vodafone, nu zelfstandig), China Mobile (de Chinese staatstelefoon), PCCW (oorspronkelijk vaste telefonie en internet). Alle grote telecombedrijven zijn gelieerd aan conglomeraten.

Wat krijg je voor €50? Tom heeft een abonnement bij Three en betaalt zo’n €25 per maand, daarvoor krijgt hij 10 gig internet, een paar honderd belminuten en een paar honderd sms’jes.

Bijzonder: mobiel internet in Hong Kong is zo snel, goed en goedkoop, dat Hong Kongers zich geen zorgen maken over hoeveel mb’s ze verstoken. Een wifi-hotspot opzoeken doen ze dan ook eigenlijk niet.

Tom: “Van 2001 tot en met 2011 heb ik een Nokia Communicator gehad. Ik was daarmee een early adopter. Ik heb in die jaren ook andere telefoons gehad, maar die vond ik gewoon niet zo goed. In het begin was ik de enige. Mensen hadden toen nog geeneens van een smartphone gehoord. Ik heb er in al die jaren zeker vijftien versleten. Zo tegen het einde aan wilde niemand meer zo’n Communicator hebben. Dan kocht ik ze op Marktplaats voor €50 per stuk. De eerste iPhones konden niet tippen aan die Nokia. Ik houd sowieso niet van iPhones. Je kunt er niet mee knutselen.”

Wie belt er nog?

Tom is erg uitgesproken over ‘achtergesteld’ Europa. We kunnen wat dat betreft een hoop leren van Azië en snel internet. “Dat ontzettend langzame internet in Europa. Nederland loopt echt achter op mobiel internet. Kom op zeg. Hier heb ik 10 gig en de standaard is 5 gig. Al die bundeltjes in Europa. Ik vind dat niet meer van deze tijd, net als bellen. Wie belt er nou tegenwoordig nog? Op kantoor hebben we drie vaste lijnen. Daar ken ik de nummers niet eens van. Ze staan ook niet op mijn visitekaartje.”

Zwarte markt

Er is een tijd geweest dat Apple nog niet had ontdekt hoe groot de Chinese afzetmarkt was. Chinezen, inventief als ze zijn, losten dat op hun eigen manier op. Tom: “Vroeger kon je geen iPhones krijgen in China. Dan kwamen de Chinezen naar Hong Kong toe. Rijen van soms wel 500 meter stonden voor de winkel. Zonder overdrijven. Vooral met de iPhone 4s en de iPhone 5 was dat heel erg. Je mocht maar één of twee iPhones per klant kopen. En wat deden die Chinezen dan: al hun vriendjes in de rij zetten. Al die iPhones gingen mee de grens over naar China waar ze met dikke winst werden doorverkocht. Er ontstond een enorme zwarte markt.”

Prijsvechter Xaomi

“We hebben hier Xaomi. Dat merk wordt nu met mondjesmaat verkocht. Het is een goedkope smartphone. Voor beginners. Hij kan wel al heel veel. Er is een kopstuk bij Google weggekocht, Hugo Barra, hij werkte voor Android, hij werkt nu bij Xaomi als Vice President.” Van Xiaomi horen we in de toekomst ongetwijfeld nog meer. In de eerste helft van 2015 verkocht het merk 35 miljoen smartphones, tegenover 26 miljoen in de eerste helft van 2014. Xiaomi is ambitieus en wil dit jaar 80 tot 100 miljoen smartphones verkopen.

“Hier zit iedereen in het openbaar vervoer op zijn mobiel. Ze zijn vooral dol op WeChat, de Chinese versie van Whatsapp. WeChat is groter dan Whatsapp. Het nadeel daarvan is dat de Chinese staat gegarandeerd meeleest. Helemaal omdat de servers in China staan. In China kan je niet (makkelijk) het internet op gaan, zonder dat de Chinese overheid meeleest. Gelukkig heeft Hong Kong wel vrij internet. Ook al zit iedereen hier op z’n telefoon. Door de goede kwaliteit van de verbinding voeren mensen hier zelden luide telefoongesprekken in het openbaar. ” Ook daar zouden we in Nederland nog wel iets van kunnen leren. En met deze wijze, toch vanzelfsprekende les sluiten we ons Google Hangouts gesprek af. Voor Tom zit de werkdag erop. Voor mij is lunchtijd nabij.

Mag er een land niet onbreken in deze reeks? Laat het me weten! Plaats onderstaand een reactie of stuur me een tweet @kilraeb.

 

Deel dit artikel