T-Mobile blog Founders blog
hotspot maken
Overzicht Mobiel

Hotspot maken: dit is het en zo doe je het

05-05-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
05-05-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wil je internetten op je laptop of tablet, maar is er geen (goede) wifi beschikbaar? Je kunt dan een hotspot maken op je telefoon, die vervolgens als wifi-netwerk dient. In dit blog lees je precies wat een hotspot is, hoe je er eentje aanmaakt én waar je op moet letten.

Wat is een wifi-hotspot op je telefoon?

Met een wifi-hotspot dient jouw Android telefoon, zoals die van Samsung, of je iPhone als wifi-netwerk voor apparaten die zelf geen internetverbinding hebben. Op die manier kun je met bijvoorbeeld je tablet of laptop internetten op een plek zonder wifi. Deze manier van internetten wordt ook wel ‘tethering’ genoemd.

Misschien gebruik je ook thuis weleens een hotspot. Omdat je op zolder net geen stabiele wifi-verbinding hebt. In dat geval is het slim om een wifi versterker te nemen. Dat scheelt veel data van de internetbundel van je telefoonabonnement.

Hoe kan ik een hotspot maken op mijn telefoon?

Zowel op Android telefoons als iPhone telefoons kun je een wifi-hotspot aanzetten. Met een paar handelingen is jouw telefoon voor andere apparaten al vindbaar als wifi-netwerk.

Hotspot maken op Android

 • Open het instellingenmenu.
 • Ga naar ‘Wifi en netwerk’.
 • Druk op ‘Hotspot op tethering’.
 • Klik op ‘Wifi-hotspot’.
 • Geef het netwerk een naam.
 • Schuif de slider naast ‘Aan’ naar rechts.
 • Andere apparaten kunnen nu via jouw Android-telefoon internetten.

Hotspot maken op een iPhone

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Persoonlijke hotspot’.
 • Schuif de slider naast ‘Anderen mogen verbinden’ naar rechts.
 • Andere apparaten kunnen nu jouw iPhone als wifi-netwerk gebruiken.

Belangrijk: je hotspot beveiligen met een wachtwoord

Via een wifi-hotspot hebben apparaten zonder mobiel internet tóch toegang tot internet. Maak je een wifi-hotspot? Beveilig deze dan altijd met een wachtwoord of beveiligingssleutel. Zo weet je zeker dat alleen jij de hotspot kunt gebruiken. Of iemand aan wie je het wachtwoord geeft.

Wachtwoord instellen voor je wifi-hotspot op Android

 • Ga naar het instellingenmenu.
 • Druk op ‘Wifi en netwerk’.
 • Ga naar ‘Hotspot en tethering’.
 • Druk op ‘Wifi-hotspot’.
 • Ga naar wachtwoord.
 • Bepaal een sterk wachtwoord.

Wachtwoord instellen voor je wifi-hotspot op een iPhone

 • Open de ‘Instellingen’-app.
 • Druk op ‘Persoonlijke hotspot’.
 • Druk op ‘Wachtwoord (wifi)’.
 • Typ een sterk wachtwoord.

Ben je je wachtwoord vergeten? Dan kun je hem hier altijd vinden of aanpassen!

Wanneer komt een wifi-hotspot van pas?

Je kunt om verschillende redenen een wifi-hotspot maken. Deze komt in verschillende situaties van pas. Wij schetsen een paar scenario’s.

Even niet thuiswerken

Nederland werkt nog altijd zoveel mogelijk thuis. Komen de muren ondertussen toch een beetje op je af? Gelukkig wordt het steeds mooier weer. Misschien kun je met de laptop even buiten de deur werken op een bankje in het park. Daar is natuurlijk geen wifi beschikbaar. In dat geval kun je een wifi-hotspot maken om toch je werk te doen.

Onderweg streamen op groot scherm

Je kunt ook een wifi-hotspot maken wanneer je onderweg bent. Vaak is er in het openbaar vervoer wel wifi beschikbaar, maar dat is meestal niet snel genoeg om te streamen. Jouw mobiele internetverbinding bij T-Mobile is dat wél. Niet voor niets is dit netwerk verkozen tot beste mobiele netwerk ter wereld. Zo kijk je op het grote scherm van je laptop of tablet die leuke serie op Netflix of een van deze toffe Videoland-films.

Wanneer de bundel van iemand anders op is

Heb je zelf Unlimited Data, maar een vriend of familielid niet? Met je hotspot is diegene zo tóch weer online. Heel sympathiek van jou! En je hebt geen extra kosten, ook wel lekker!

Dingen om op te letten

Met het gebruiken van een wifi-hotspot zijn er een paar dingen om op te letten. We zetten ze voor je op een rij.

Je batterijverbruik

De batterij gaat sneller leeg wanneer apparaten zijn verbonden met de wifi-hotspot op je telefoon. Het is daarom slim je batterijverbruik in de gaten te houden. Zo voorkom je verrassingen en is je telefoon niet opeens leeg. Meestal loopt het niet zo’n vaart, maar als er volop wordt gestreamd kan het snel gaan.

Hou het dataverbruik in de gaten

Heb je internet zonder onbeperkte data? Dan is het slim om met een wifi-hotspot altijd op het dataverbruik te blijven letten. Hou de My T-Mobile App in de aanslag om eens in het halfuur je data te checken. Zo zie je het verloop en weet je wanneer het slim is de wifi-hotspot weer uit te zetten.

En, we benadrukken het graag nog een keer: beveilig je hotspot écht met een wachtwoord, zodat anderen er geen misbruik van kunnen maken.

Goede telefoons voor een wifi-hotspot

Mag je een nieuwe telefoon uitzoeken bij je mobiele abonnement? En wil je ‘m graag als wifi-hotspot gebruiken? Je kunt dan letten op een paar eigenschappen die een telefoon hiervoor extra goed maken. Zo is het slim één van het groeiende aantal 5G-telefoons te nemen. Daarmee heb je het snelste en meest stabiele mobiele internet. Daarnaast kun je ook kijken naar het formaat van de batterij.

Deel dit artikel