Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

Een persoonlijke hotspot of tethering met je iPhone, Android of Windows Phone

18-02-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
18-02-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Velen onder ons hebben weleens gehoord van tethering en persoonlijke (of mobiele) hotspots. Tegenwoordig worden deze termen bijna als synoniem voor elkaar gebruikt, terwijl er toch een verschil in zit. Hieronder leg ik uit wat beide termen inhouden en hoe je deze functies kunt gebruiken.

Tethering

Deze term komt van het Engelse woord ‘tether’, wat touw of ketting betekent. Met tethering is je telefoon dus verbonden met een ‘touwtje’ (beter bekend als een USB-kabel) naar je PC of laptop. Je kunt daarom maar met één apparaat tegelijk tetheren. Omdat je bij tetheren gelimiteerd bent door de doorvoersnelheid van je USB-poort is dit vaak niet de snelste oplossing. Ook moet je hiervoor vaak extra stuurprogramma’s installeren op je PC/laptop. Iets wat een stuk minder gebruiksvriendelijk is en, in geval van zakelijke laptops, vaak niet eens mogelijk is in verband met restricties die door de IT-organisatie opgelegd worden.

Internet delen via Bluetooth wordt ook vaak gezien als tethering. Persoonlijk zou ik dit niet gebruiken, omdat Bluetooth een vrij trage verbinding is met een korte reikwijdte. Je kunt dit vergelijken met de snelheid van USB 1.0. Je kunt op deze manier wel tetheren met meerdere apparaten tegelijkertijd, alhoewel dit wel van invloed is op de verbindingssnelheid.

Persoonlijke Hotspot (afgekort PHS)

Een persoonlijke hotspot is te vergelijken met de Wi-Fi hotspots die je tegenwoordig op steeds meer locaties kunt vinden, met het verschil dat de PHS in je smartphone zit en je zelf de controle hebt over wie ermee mag verbinden. Het verschil met tetheren is dat je snel en draadloos communiceert met de PHS. Een bijkomend voordeel is dat je meerdere apparaten kunt verbinden met een PHS. Op die manier kun je bijvoorbeeld je vrienden laten ervaren hoe snel jouw 4G-verbinding van T-Mobile is. Uiteraard kun je deze draadloze verbinding beveiligen met WPA2, zodat je geen ongenodigde gasten op de verbinding van je telefoon hebt.

Leuk! Maar hoe gebruik ik het?

Het gebruik van beide functies is redelijk eenvoudig. Zowel op iPhones, Androids als Windows Phones heb je dit in een paar simpele stappen ingesteld. Nadat je dit eenmaal hebt ingesteld, is het in het vervolg met een virtuele schakelaar aan en uit te zetten.

Persoonlijke hotspot op Apple iPhone:

 • Ga naar Instellingen en kies hier voor Persoonlijke hotspot.
 • Zet de schakelaar op groen
 • Lees de verbindingsinstructies op het scherm voor hotspot op je iPhone

hotspot iPhone

Mobiele hotspot op Android:

Doordat fabrikanten hun eigen schil over Android leggen kan het per merk iets verschillen, maar in het algemeen zijn de stappen gelijk. In dit geval heb ik gekozen voor een Samsung op Android 4.4.4:

 • Ga naar Instellingen en kies hier voor Tethering en Mobiele hotspot
 • Zorg dat je verbonden bent met een USB-kabel naar je PC of laptop wanneer je gebruik wilt maken van tethering. Volg de instructies op je PC/laptop voor het installeren van de juiste stuurprogramma’s.
 • Voor je PHS druk je op Mobiele hotspot. In het daarop volgende scherm kun je instellen of alle apparaten verbinding mogen maken, of alleen bepaalde apparaten. Je kunt in dit scherm ook het wachtwoord en de naam van de Wi-Fi-verbinding vinden en aanpassen door op de drie puntjes rechts bovenaan te drukken.
 • Je kunt nu de gewenste apparaten verbinden door te zoeken naar de naam van de PHS en te verbinden zoals je met andere Wi-Fi-netwerken zou doen.

mobiele-hotspot-android

Gedeeld internet met Windows Phone 8:

 • Ga naar Instellingen en kies hier voor gedeeld internet
 • Haal de schakelaar over om PHS in te schakelen.
 • Kies bij Delen via of je wilt verbinden via Wi-Fi of via Bluetooth
 • Met het potlood onderaan het scherm kun je de naam en het wachtwoord van de PHS aanpassen.
 • Je kunt nu de gewenste apparaten verbinden door te zoeken naar de naam van de PHS en te verbinden zoals je met andere Wi-Fi-netwerken zou doen.

gedeeld-internet-windows

Voor zover mijn uitleg over tethering en hotspots. Sinds 1 februari kun je als alternatief ook MB-Verdeler gebruiken. Ik hoop dat ik je het duidelijk heb kunnen uitleggen. Heb je nog vragen? Laat het me dan in een reactie om mijn blog weten.

Deel dit artikel