Populaire zoekopdrachten

Overzicht Innovatie

India – Bellen rondom de wereld

28-05-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
28-05-2015 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

In de blogserie ‘Bellen rondom de wereld’ interviewt T-Mobile’s KilRae mensen uit het buitenland. Ze vertellen hoe zij omgaan met mobiel bellen en internetten en over hoe het er op dat gebied in hun land aan toe gaat. Is het echt zo anders als bij ons in Nederland? Vaak wel! Deze editie Parul Garg uit India, tevens  IT-collega bij T-Mobile.

Parul def

Parul met z’n iPhone 6.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

Wie: Parul Garg

Leeftijd: 36

Waar: Parul woont inmiddels alweer 7 jaar in Europa, waarvan 4 jaar in Nederland. Hij komt uit Pune, een provinciestad met zo’n 7 miljoen inwoners, ten zuidoosten van Mumbai. Een baan in de IT bracht hem deze kant op. Hij woont nu hier met z’n vrouw en twee kinderen.

Telecom-curriculum India

Grootste telecomproviders: Vodafone,  AirTel en Idea Cellular. Er zijn ongeveer 16 verschillende telecomaanbieders in India. Niet alle providers bieden mobiel internet aan, ook de snelheid verschilt per aanbieder.

Wat krijg je voor €50? Onbeperkt bellen, onbeperkt internetten, onbeperkt sms’en. €50 is heel veel geld in India.

Bijzonder: De immense populariteit van ringtones, maar dan net iets anders als bij ons. Verderop lees je hier meer over.

————————————–

“Ik vind Holland een fijne plek om te wonen, jullie staan open voor expats. Bovendien kan ik hier veel meer tijd met m’n familie doorbrengen. In India is het volstrekt normaal om werkdagen van 10, 11 uur te maken. Soms mis ik wel het Indiaase eten. Oh. Eigenlijk mag ik dat niet zeggen, want mijn vrouw is een fantastische kok.”

Ouwe Nokia

Telecom wordt steeds belangrijker in India, ook al is ‘maar’ 70% van de bevolking aangesloten op het mobiele netwerk – dat is nog altijd het immense aantal van 917 miljoen mensen. Dit aantal groeit met ruim 4 miljoen (!) aansluitingen per maand. Van deze aantallen zijn er veel mensen die met name een mobiele telefoon (geen smartphone) hebben om in verbinding te blijven. Parul: “Veel armere mensen hebben wel een toestel, een ouwe Nokia bijvoorbeeld, maar bellen er zelf niet mee. De tweedehandsmarkt voor toestellen is enorm, voor een euro of zeven heb je al een mobieltje.”

“Je koopt in India je telefoon altijd los. Abonnementen met telefoon erbij bestaan niet. Het risico voor de telecomprovider is te groot. Je koopt je toestel bij een lokale winkel. Je kunt je telefoon wel wel bij de telecomprovider kopen, maar dat is vaak duurder dan bij een gewone winkel. “

Internet? India is nog niet zo ver

Om en nabij de 20% van de Indiaase bevolking is aangesloten op internet. – in aantallen is dit natuurlijk enorm, doch slechts een fractie van de bevolking. De focus ligt in India voorlopig op telefonie, ondanks dat in de grote steden 4G wel aan het uitrollen is. Mensen willen er bovendien (nog?) niet geld aan uitgeven. Parul: “Veel mensen in India geven niet zoveel om mobiel internet. Dit komt onder andere omdat ze geen opleiding hebben, dus niet snappen hoe het werkt. Maar ja. Kijk eens naar Europa, ook hier heeft het een paar jaar geduurd voordat we allemaal aan het mobiele internet gingen. India ís gewoon nog niet zo ver. Mobiel internet is nu nog heel duur. Het uitrollen van een netwerk kost heel veel geld. Wanneer dat klaar is, gaan de kosten ook wel omlaag, denk ik.”

Ringtones zonder zwaaiende prei

Ringtones ‘Hello tunes’ zijn in India onwaarschijnlijk populair. Dit zijn niet ringtones zoals wij ze een jaar of tien geleden kenden. Geen meisjes met gevaarlijk zwaaiende preien of theatrale happy frogs dus, maar een gezellig deuntje voor degene die belt. Parul probeert het na te doen: “Als je iemand belt hoor je normaal toch in de hoorn iemands telefoon overgaan? Dat geluid is dan een monotone toon. Zoiets als ‘Pwuh pwuh’.” In India kun je dus speciaal voor de mensen die jou bellen een toon instellen.  Als een soort wachtmuziekje. Je hoort dus zelf nooit dit liedje, maar degene die jou belt wel. Parul: “Je kunt de nieuwste Bollywoodhits instellen. Veel mensen passen het melodietje ook naar het seizoen aan.  Op 1 januari een nieuwjaarsmuziekje en met Moederdag speciaal iets voor je moeder.”

Ongeluk in de jungle

Op mijn laatste vraag over wat er nog beter kan in India antwoordt Parul: “Ze mogen in India nog best iets doen aan de kwaliteit van de verbinding. In de grote steden heb je een goede verbinding. Maar als je dwars door het land reist, valt dat nog weleens tegen. Ook diep in de jungle bijvoorbeeld. Daar heb je echt nul bereik. Maar ja. Je gaat dan ook niet naar de jungle om in contact met de rest van de wereld te blijven. Nee. Je kunt dus ook niet bellen als er een ongeluk gebeurt. Dat is gewoon het risico dat je neemt als je naar de jungle gaat.”

selfie Parul def

En tot slot een selfie.

Mag er een land niet onbreken in deze reeks? Laat het me weten! Plaats onderstaand een reactie of stuur me een tweet @kilraeb.

Deel dit artikel