T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

internet of things betekenis
Overzicht Thuis

Internet of Things betekenis en voordelen

25-11-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
25-11-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Slimme apparaten die op eigen initiatief met elkaar communiceren en beslissingen nemen? Dat is de betekenis van Internet of Things . Wat dit inhoudt en wat voor- en nadelen hiervan zijn? Ontdek het in dit blog.

Wat is de Internet of Things betekenis?

Internet of Things betekent letterlijk het internet der dingen. Het is de verzamelnaam voor alle fysieke apparaten die via internet met andere apparaten of systemen kunnen communiceren en op basis daarvan zelf beslissingen nemen.

Zelf beslissingen nemen, hoe zit dat?

Apparaten die op eigen initiatief beslissingen nemen. Dat is essentieel als je het hebt over de Internet of Things betekenis. Apparaten die dit niet doen, kun je niet beschouwen als Internet of Things apparaten. Hoe zit het met het zelf nemen van beslissingen door deze apparaten?

Dat zit ’m in kleine dingen. Apparaten nemen alleen beslissingen voor de dingen waarvoor ze zijn gemaakt. Zoals de thermostaat, die dankzij bewegingssensoren weet dat niemand thuis is en daarom de kachel uitzet. Of slimme verlichting die op basis van de klok van je smart home systeem weet dat de zon ondergaat en daarom de verlichting inschakelt. In ons blog over Internet of Things lees je meer voorbeelden. Die geven je een goed beeld van hoe slim apparaten beslissingen kunnen nemen. Zodat jij dat niet hoeft te doen.

internet of things betekenis voordelen

Voordelen van Internet of Things technologie

Internet of Things apparaten kunnen op eigen initiatief communiceren met andere apparaten en systemen. Zonder dat voldoen ze niet aan de Internet of Things betekenis. Dit maakt dat Internet of Things apparaten een paar voordelen hebben ten opzichte van soortgelijke apparaten die niet onderling communiceren.

Geld besparen

Internet of Things apparaten helpen geld te besparen. Op persoonlijk vlak kan dit bijvoorbeeld de slimme thermostaat zijn. Die zorgt dat je kachel nooit te lang aan staat, maar dat je er toch altijd warmpjes bij zit. Zo stook je niet onnodig veel. Bekijk hier smart home producten die energie besparen. Stuk voor stuk gaat het hier om Internet of Things apparaten.

Ook op zakelijk vlak besparen Internet of Things apparaten geld. Zo kunnen bedrijfsprocessen worden geoptimaliseerd. Bijvoorbeeld omdat minder menselijk werk nodig is om apparaten effectief en goed met elkaar te laten communiceren.

Duidelijk

Internet of Things apparaten geven je duidelijkheid. Zoals je Google Home speaker die je vertelt dat je moet vertrekken om op tijd te zijn op je afspraak. Iets dat hij af kan lezen uit je online agenda waartoe hij toegang heeft.

Ook hier zijn er zakelijke voordelen. Slimme camera’s analyseren bezoekersstromen op drukke plaatsen. Bijvoorbeeld tijdens evenementen. Ze kunnen dan verkeersaanwijzingen aanpassen om opstoppingen te voorkomen.

Makkelijker

Internet of Things apparaten maken je leven ook makkelijker. Zelf niet meer de gordijnen dichtdoen, de was aanzetten of stofzuigen? Slimme apparaten nemen je dit uit handen. Op de momenten dat jij niet thuis bent, bij voorkeur. Zo heb je ook nog eens geen last van die robotstofzuiger die je woonkamer schoonmaakt.

Hoe zit het met nadelen?

Internet of Things apparaten hebben veel voordelen. Toch zijn er ook nadelen. Het is goed om je daarvan bewust te zijn. Die nadelen zitten ’m vooral in de privacy. Meer apparaten thuis online, betekent ook meer apparaten waartoe hackers toegang kunnen krijgen.

Zo kan een onbeveiligde camera onbewust voor pottenkijkers bij je thuis zorgen. Of kunnen apparaten onderdeel worden van een botnet. Dit is een verzameling van gehackte apparaten die in opdracht van hackers ddos-aanvallen doen. Dit zijn aanvallen waarbij servers overbelast worden, omdat een grote verzameling apparaten de server massaal bezoeken. Je doet dan onbewust mee aan een zo’n actie.

Dit klinkt heel heftig. En dat is het ook. Maar het is ook goed om te weten dat Internet of Things apparaten steeds beter worden beveiligd. Zeker van bekende merken waarvan je de producten gewoon in Nederland of via een Nederlandse winkel bestelt. Vaak kun je internationaal ook goedkope Internet of Things apparaten kopen met soortgelijke functies, maar die zijn vaak minder goed beveiligd. Ook worden deze apparaten vaak minder, of zelfs niet, up-to-date gehouden qua beveiliging.

Zonder goed internet geen goede kwaliteit

Wat voor ons zuurstof is, is goed internet voor Internet of Things apparaten. Zonder dat je het doorhebt, zijn steeds meer apparaten thuis online. Die hebben allemaal genoeg bandbreedte nodig om goed te werken. Daarom is Glasvezel het beste netwerk als je veel Internet of Things apparaten hebt.

Met dit type internet heb je altijd de beloofde snelheid. Je hebt je eigen aansluiting op het netwerk en deelt dit niet met de buren. Dit zorgt dat je snelheid niet wordt beïnvloed wanneer de rest van de buurt ook online is.

Weten of Glasvezel op je adres beschikbaar is? Doe de postcodecheck! Dan zie je binnen een minuut of het beste internet voor Internet of Things ook bij jou beschikbaar is.

Postcodecheck

Achterhaal nu in 1 minuut of Glasvezel op je adres beschikbaar is.

Deel dit artikel