T-Mobile blog Founders blog
wat is internet of things
Overzicht Thuis

Internet of things: je hele huis slim online

02-08-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
02-08-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

De volgende stap in de wereld van internet? Die is er. Met internet of things-apparaten staan ook apparaten onderling met elkaar in contact via internet. Zodat jouw huis slimmer wordt. En bijvoorbeeld zorg op afstand mogelijk is. Wat is internet of things precies? En welke mogelijkheden biedt het? In dit blog ontdek je de antwoorden én lees je waarom je niet zomaar kunt genieten van de voordelen. Daar is een belangrijk basis-ingrediënt voor nodig …

Wat is internet of things?

Internet of things is een term waarin drie ontwikkelingen op het gebied van internet samenkomen. Je hebt allereerst internet of things-apparaten. Dit zijn apparaten die zonder inmenging met elkaar communiceren via internet. Ook gaat internet of things over de ontwikkeling dat apparaten internet gebruiken zonder tussenkomst van ons: de mens. Tot slot staat internet of things ook voor de mogelijkheden waarin de fysieke en digitale wereld samensmelten.

Voorbeelden van internet of things-apparaten

Het is begrijpelijk als je internet of things een abstracte term vindt. Tijd om het concreet te maken. Wat voor internet of things-apparaten zijn er zoal? In ons blog over je huis smart maken met Google Home-apparaten staan veel voorbeelden voor thuis. Maar ook buiten de deur zijn er voorbeelden van internet of things. Wij nemen er een paar met je door.

Slimme thermostaat

Met internet of things-apparaten kun je jouw huis slimmer maken. Omdat je van oudsher ‘domme’ toepassingen thuis slim maakt. Zoals de thermostaat. Waar je bij je oude thermostaat handmatig de kachel moet aanzetten en zelf schema’s opstelt, doen slimme thermostaten dit voor jou. Het resultaat? Een lagere energierekening, omdat je kachel niet langer dan nodig aanstaat.

Slimme stofzuigers

Altijd thuiskomen in een schoon huis? Met robotstofzuigers kan het. Dit zijn slimme stofzuigers die, eenmaal gekoppeld aan een smart home-systeem, precies weten wanneer je thuis bent. Precies dat is wat internet of things belichaamt: je robotstofzuiger communiceert zonder tussenkomst van jou met het smart home-systeem om te checken of je thuis bent. Ben je weg? Dan weet de robotstofzuiger dat dit het moment is om te stofzuigen. Hoef jij dat vanavond niet meer te doen!

Slimme verlichting

Lampen die automatisch aangaan op het moment dat de zon ondergaat? En die automatisch uitgaan als ze weten dat jij niet meer beneden bent? Ook dat is een voorbeeld van internet of things. Je kunt slimme verlichting, zoals Philips Hue-lampen, zo instellen dat ze volgens een schema of automatisch aan- en uitgaan. Ook kun je ze koppelen aan een smart home-systeem – zoals Google Home – waarbij verlichting informatie van bewegingssensoren gebruikt om te weten of het licht aan of uit kan.

internet of things apparaten

Energiebesparende toepassingen

Ook voor buiten de deur zijn er internet of things-toepassingen. Bijvoorbeeld voor in de openbare ruimte. Zo heb je wegverlichting die uit kan gaan, omdat er niemand rijdt en zijn er internet of things-apparaten die het verkeer analyseren. Zo weten ze of de spitsstrook wel of niet open kan. Minimaal oponthoud op die manier!

Zorg op afstand

Ouderen blijven langer thuis wonen. Om dat in goede banen te leiden, gebruikt de overheid steeds vaker internet of things-apparaten. Deze wisselen gezondheidsgegevens van personen uit met thuiszorg of het ziekenhuis. Zo houdt de gezondheidszorg op afstand een oogje in het zeil bij (alleenwonende) ouderen. Een fijne gedachte.

Betrouwbaar internet: essentieel voor internet of things-toepassingen

Als je thuis om je heen kijkt, zie je dat er steeds meer slimme apparaten zijn. Je hebt allang niet meer alleen een computer en telefoon die online zijn. Slimme deurbellen, thermostaten, televisies, koelkasten, wasmachines en stofzuigers: je vindt ze in steeds meer huishoudens terug.

Stuk voor stuk zijn dit apparaten die internet gebruiken. Nu denk je misschien: prima, want iedereen heeft toch wel internet. Toch ligt het niet zo simpel. Om internet of things-apparaten goed te laten werken is er betrouwbaar internet nodig. Voor al die verschillende apparaten die bij jou thuis tegelijkertijd online zijn.

Dat is niet zomaar een zekerheid. Voor al die apparaten heb je genoeg bandbreedte nodig. Zo heeft elk apparaat een stabiele verbinding. Ook moet het netwerk extra stabiel zijn, zowel qua uptime als snelheid.

Om die reden sluit T-Mobile de komende jaren 1 miljoen huishoudens aan op Glasvezel. Dit is het snelste netwerk, met het laagste storingscijfer en de beste bandbreedte. Kortom: het beste internet voor internet of things.

Postcodecheck

Binnen een minuut weten of Glasvezel op jouw adres beschikbaar is? Doe de postcodecheck!

Deel dit artikel