Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Innovatie

‘Afluisterpop’ Cayla laat zien wat de risico’s zijn van speelgoed met een internetverbinding

09-12-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
09-12-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Ze was deze week groot in het nieuws: de ‘afluisterpop’ My Friend Cayla. De consumentenbond uit Noorwegen kwam erachter dat ze helemaal niet zo lief is als ze lijkt. De pop, die beschikt over een internetverbinding, blijkt te manipuleren, waardoor een hacker haar van alles kan zeggen. Maar dat niet alleen: via de pop is het ook mogelijk om kwetsbare kinderen af te luisteren. Een gevaarlijke combinatie bij een kwetsbare doelgroep: jonge kinderen.

Het platform Internet of Toys wil iets doen tegen dit soort speelgoed. Dat Blokker Holdings de pop nu uit de schappen haalt, is slechts symboolpolitiek, zegt Mary-Jo de Leeuw, de oprichtster van het platform tegen Numrush. “Daarmee los je het probleem niet op.” De overheid moet hier volgens haar een rol in spelen, door een onafhankelijke instantie op te richten die zorgt voor regels rondom standaarden. In het Internet of Toys-platform zitten mensen uit verschillende achtergronden, maar die kunnen volgens De Leeuw uiteindelijk weinig impact creëren.

Daardoor wordt het ook duidelijker welke gegevens speelgoed verzamelen. Niet alleen via een microfoon zoals Cayla, maar ook bij ander speelgoed dat bijvoorbeeld via een app aangestuurd moet worden. “Ik wil gewoon met een knuffeldier spelen. Waarom zou ik daarvoor mijn locatie moeten doorgeven?”, zegt De Leeuw. Ze pleit daarom dat een instantie een keurmerken kan uitdelen dat iets over de digitale veiligheid van het speelgoed zegt.

Deel dit artikel