T-Mobile blog Founders blog
internet via stopcontact
Overzicht Thuis

Internet via het stopcontact: alle mogelijkheden

28-04-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
28-04-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Is het wifi-signaal thuis niet overal even sterk, maar heb je geen zin om kabels te trekken of een mesh-netwerk aan te leggen voor je internet abonnement voor thuis? Een makkelijke oplossing is dan om voor internet via het stopcontact te kiezen. Dit kan bijvoorbeeld met een powerline adapter en heeft zijn voor-, maar ook zijn nadelen. Ontdek ze in dit blog!

Wat is internet via het stopcontact?

Met internet via het stopcontact verspreid je het internetsignaal via het bestaande stroomnet bij je thuis. Dat gaat met een techniek die Power Line Communication (PLC) heet. Met die technologie kan data worden uitgewisseld via de bestaande stroomkabels bij jou thuis. Dit doe je met een powerline adapter via het stroom.

Wat is een powerline adapter?

Een powerline adapter is een apparaat dat je zelf kunt installeren om te internetten via het stopcontact. Deze adapter gebruikt hiervoor de eerdergenoemde Power Line Communication. Hij verstuurt het internetsignaal via het stroomnet bij je thuis. Zo heb je een soort LAN netwerk via het stopcontact.

Zo werkt internet via het stopcontact

Je koopt powerline adapters altijd in sets van minimaal twee. De eerste adapter steek je in een stopcontact in de buurt van je router. Deze powerline adapter vangt het wifi-signaal op en zet dit om naar een internetsignaal dat via het stroomnetwerk bij je thuis verstuurd wordt. Je kunt sommige powerline adapters ook met een ethernet internetkabel op je router aansluiten.

Dan is er nog de tweede powerline adapter. Die steek je met de stekker in het stopcontact op de plek waar je nu nog geen stabiel internet hebt. Deze adapter zet het internetsignaal dat de eerste adapter via het stroomnetwerk verstuurt om naar een draadloos signaal. Zo heb je naast een bekabeld netwerk ook stabiel draadloos internet op de plek waar je dat zonder internet via het stopcontact niet hebt. Je kunt ook met UTP via het stopcontact internetten.

De voordelen van een powerline adapter

Overweeg je voor internet via het stopcontact te gaan? Dit zijn de voordelen.

Makkelijk te installeren

Voor het installeren van powerline adapters hoef je geen netwerkspecialist te zijn. Het is een kwestie van de meegeleverde handleiding volgen, de adapters in het stopcontact steken en je hebt internet via het stopcontact. Makkelijk geregeld!

Stabiele verbinding

Met internet via het stopcontact krijg je ook een sterk wifi-signaal op plekken waar je het nu niet hebt. Dit gaat via een nieuw wifi-netwerk dat je creëert. Op die manier kun je nu bijvoorbeeld ook op zolder die nieuwe films op Netflix of leuke Videoland-series streamen zonder te haperen. Het is daarmee beter dan een wifi versterker via het stopcontact. Die ontvangt het draadloze signaal van je modem op en stuurt deze door. Het internet van een wifi versterker via het stopcontact is daarom langzamer.

De nadelen van een powerline adapter

Internet via het stopcontact via een powerline adapter is heel gemakkelijk. Toch zijn er ook nadelen.

Snelheid afhankelijk van kwaliteit stroomnetwerk

Met internet via het stopcontact internet je over het stroomnetwerk bij je thuis. Dit betekent ook dat de kwaliteit van de verbinding afhangt van de kwaliteit van de elektriciteitskabels. Is jouw huis al wat ouder? Dan is verbinding mogelijk alsnog niet superstabiel. Staan veel apparaten aangesloten op dezelfde groep als een powerline adapter? Ook dan is de verbinding niet altijd even stabiel.

Extra wifi-netwerk

Een powerline adapter maakt een nieuw wifi-netwerk aan. Zo internet je op zolder via een ander wifi-netwerk dan beneden. Soms is dat onhandig. Dan pakt je laptop bijvoorbeeld automatisch het (zwakke) wifi-signaal van de router beneden in de meterkast. Of stapt je telefoon tijdens het streamen plotseling over op het andere wifi-signaal.

internet via stopcontact powerline adapter

Niet heel goedkoop

Met internet via het stopcontact heb je vooraf geen garantie dat je straks snel en stabiel internet hebt. En dan zijn powerline adapters ook niet altijd even goedkoop. Een goede instapset kost al gauw € 100.

Mesh-netwerk: hét alternatief voor internet via het stopcontact

Internet via het stopcontact is makkelijk te installeren zonder gedoe met kabels. Toch zijn er ook nadelen. Garanties dat het netwerk superstabiel wordt, heb je niet. Ook is het niet goedkoop en krijg je er een extra wifi-netwerk bij, wat voor verwarring bij je draadloze apparaten kan zorgen.

Gelukkig is er een alternatief: een mesh-netwerk. Dit deelt de voordelen van internet via het stopcontact, maar heeft niet de nadelen van powerline adapters. Met een mesh-netwerk plaats je op verschillende plaatsen in je huis wifi-modems die samen één wifi-netwerk vormen. Ook bij T-Mobile kun je dit type wifi versterker. Wifi Plus noemen we dat. Dit kost slechts € 2.50 per maand en daarmee breid je jouw wifi-netwerk makkelijk uit met een extra wifipunt. Zo heb je écht overal in huis snel, stabiel internet. Gewoon via hetzelfde wifi-netwerk. Wel zo makkelijk!

Deel dit artikel