T-Mobile blog Founders blog
Overzicht Thuis

Je internetsnelheid verhogen? Gebruik deze handige checklist

02-01-2020 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
02-01-2020 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Er zijn meerdere dingen die je kunt proberen als je internetsnelheid niet meer zo snel is als voorheen. Gebruik deze checklist:

 1. Test met een nieuwe modem/router
 2. Zet je modem uit/aan
 3. Kort je kabels in
 4. Schakel over op 4G
 5. Neem een nieuwe draadloze telefoon
 6. Sluit je laptop aan op een kabel
 7. Scan op virussen
 8. Sluit browserschermen en programma’s
 9. Doe een speedtest
 10. Update je OS
 11. Controleer op storende apparaten
 12. Upgrade naar glasvezel
 13. Vraag een expert

1. Test met een nieuwe modem/router

De belangrijkste oorzaak van een trage internetverbinding is een slechte of verouderde modem. Denk eens goed na: hoe lang gebruik jij de modem bij jou thuis of op de zaak al? Misschien is het tijd om een nieuw exemplaar aan te schaffen. De hardware in deze apparaten is de afgelopen jaren flink verbeterd, dus mogelijk is dit de makkelijkste manier om je internetsnelheid verhogen.

2. Zet je modem uit/aan

Is je modem nog niet zo oud, dan biedt een simpele reset vaak ook een oplossing. Dit doe je door het apparaat minstens 5 seconden uit de stroom te halen, en daarna weer aan te zetten. Deze manier van ‘power cycling’ zorgt ervoor dat bestaande snelheidsproblemen worden verwijderd door (tijdelijk) de stroom van het apparaat te halen.

3. Kort kabels in

(Oude) telefoonkabels kunnen van nadelige invloed zijn op de snelheid van je (vaste) internetverbinding. Vervang oude kabels, en zorg dat ze niet onnodig lang zijn. Hoe korter de kabel, hoe sterker het signaal dat wordt doorgegeven geldt over het algemeen.

4. Schakel over op 4G

Gebruikers van een T-Mobile Unlimited abonnement hebben altijd hun eigen onbeperkte en supersnelle wifi-verbinding op zak. Heb je thuis (of op een andere locatie) te maken met een superslome wifi-verbinding? Maak dan een hotspot aan met je telefoon, en maak verbinding met dit netwerk op je laptop of tablet. Via het best geteste 4G netwerk van Nederland van T-Mobile heb je over het algemeen vaak zelfs een snellere verbinding dan via wifi.

5. Neem een nieuwe draadloze telefoon

Maak je thuis gebruik van een (oude) draadloze telefoon op je vaste telefoonverbinding? Dit toestel kan zorgen voor interferentie op je draadloze internetverbinding in huis. Met andere woorden: de straling maakt je wifi-signaal zwakker. Vervang het oude toestel als je dit wil voorkomen, of bel met je vaste nummer op je mobiel.

6. Sluit je laptop aan op een kabel

Wifi is een prachtige uitvinding, maar soms is een ouderwetse kabelaansluiting net even sneller. Staat je desktop computer op een vaste plek? Overweeg dan om dit apparaat direct op het internet aan te sluiten met een UTP-kabel.

7. Scan op virussen

Wanneer heb je voor het laatst een virusscan uitgevoerd op je computer? Het kan goed zijn dat onzichtbare software jouw internetverbinding langzamer maakt. Doe een scan om hier achter te komen en verwijder eventuele spyware.

8. Sluit browserschermen en programma’s af

Wat geldt voor virussen geldt ook voor programma’s die je op je computer, tablet of smartphone gebruikt. Door de rekenkracht die ze vaak tegelijkertijd verbruiken kan jouw device maar ook je internetverbinding ongewenst langzamer worden. Heb je heel veel browser-schermen of programma’s tegelijkertijd open staan? Sluit deze dan af en start je device desnoods een keer opnieuw op. Vaak kun je daarna weer sneller internetten.

9. Doe een speedtest

Via de site van Ookla kun je een zogenaamde speedtest van je internetverbinding doen. Zo zie je precies hoe snel je internetverbinding op dit moment is. Is de internetverbinding minder snel dan wat hij zou moeten zijn? Neem dan contact op met je internetprovider om te informeren wat er aan de hand is. Komt je verbinding wel razendsnel uit de test? Dan is er wat anders aan de hand. Start je device een keer helemaal opnieuw op of download de laatste software-updates.

10. Update je operating system

Ook laptops, desktops, smartphones en tablets hebben af en toe behoefte aan een opfrisbeurt. Dit doe je door de laatste versie van hun operating system (OS) te installeren. Voor de iPhone is dit iOS en de meeste andere smartphones draaien op Android of Windows. Ook computers hebben regelmatig OS-updates. Zoek onder instellingen of er een update van jouw OS beschikbaar is, download en installeer deze vervolgens. Je zou na de update direct moeten merken dat je device en internetsnelheid sneller worden.

11. Controleer op storende apparaten

Staat je modem naast veel ‘storende apparaten’ zoals een computer, tablet, speaker of andere elektronische hardware? Dan is het goed mogelijk dat deze je internetsnelheid vertragen. Zet de modem of deze apparaten op een andere plek, en kijk of dit de situatie verbeterd.

12. Upgrade naar glasvezel

Is je internetverbinding na al deze tips nog steeds niet snel genoeg? Dan is het wellicht tijd voor een glasvezelverbinding in huis. Met glasvezel worden snelheden tot wel 1GB/s gehaald. Ideaal voor huishoudens en bedrijven waar veel wordt gestreamed, gegamed en gewerkt. Meer over de voordelen van T-Mobile glasvezel lees je op deze pagina.

13. Vraag een expert

Lukt het niet om je internetsnelheid te verhogen? Bel dan je internetprovider en maakt een afspraak met een monteur om bij je thuis langs te komen. Vaak hebben zij het probleem snel verholpen door bijvoorbeeld een wifi-versterker te installeren. Bij T-Mobile bieden wij de wifi-service, waarbij een monteur bij jou langs komt om je hiermee te helpen.

Lees hier mee over welke internetsnelheid je nodig hebt.

Foto’s: Shutterstock

Deel dit artikel