T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

ios 14 update
Overzicht Mobiel

iOS 14: alles over de nieuwe iPhone update

17-09-2020 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
17-09-2020 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Wat is iOS?

iOS is het besturingssysteem voor de iPhone. Apple geeft ‘m elk jaar een grote opfrisbeurt, zeg maar de jaarlijkse APK. De fabrikant maakt het besturingssysteem dan sneller en zuiniger, maar belangrijker: het voegt nieuwe functies toe aan iOS. Ook iOS 14, de nieuwe iPhone update, staat bol van de nieuwe functies.

De belangrijkste nieuwe functies van iOS 14

iOS 14 heeft een heleboel nieuwe functies. De belangrijkste? Die staan hieronder.

App Clips

App Clips zijn ideaal als jij je telefoon niet vol wilt zetten met allerlei apps. Een App Clip is een deel van een app die je op je telefoon installeert. Handig als je een bepaalde functie van een app nodig hebt, zoals de functie van Uber om een taxi voor te laten rijden. Hoe het werkt? Simpel. Je installeert een App Clip via een link, NFC-tag of QR-code. Veel data kost het installeren van de App Clip niet, want deze zijn altijd kleiner dan 10MB. Je kunt deze nieuwe functie van iOS 14 dus ook gebruiken als je geen Unlimited abonnement hebt.

https://www.youtube.com/watch?v=P_jILXBOA00

Widgets

Het startscherm van je iPhone is al jaren hetzelfde. Er staan apps op en je kunt deze toevoegen aan mapjes. Meer personalisatiemogelijkheden zijn er niet, op het aanpassen van de achtergrond na. Tot nu, want een van de grootste vernieuwingen van iOS 14 is de mogelijkheid om widgets toe te voegen aan je startscherm.

Widgets zijn mini-apps, waarmee je de functie van een app gebruikt zonder deze te openen. Zo check je snel of er nog ongelezen WhatsApp-berichten zijn of wat de weersvoorspelling voor vanmiddag is.

Een andere grote metamorfose voor het startscherm: apps zijn terug te vinden in de app-bibliotheek. Ze hoeven dus niet meer per se op je startscherm te staan. In de app-bibliotheek vind je al je geïnstalleerde apps terug op categorie. Vanuit daar kun je ze permanent verwijderen of plaatsen op het startscherm.

ios 14 nieuwe iphone update widgets

Video’s beeld-in-beeld afspelen

Deze functie ken je misschien al van WhatsApp: de mogelijkheid om een video af te spelen en vervolgens verder te chatten in een ander gespreksvenster. De video ‘drijft’ dan boven de app. iOS 14 gaat deze mogelijkheid nu integraal ondersteunen. Dit betekent dat je straks YouTube-video’s afspeelt en vervolgens kunt schakelen naar een andere app. De video blijft dan drijven boven de interface. Handig als je tijdens het kijken van een serie wil appen met vrienden of door je social media wilt bladeren.

Sneller fotograferen

Maak je graag foto’s? Ook daarvoor heeft de nieuwe iPhone update iets moois. De camera-app is in iOS 14 sneller. Zo is de tijd tussen het opstarten en het maken van de eerste foto’s 25 procent korter. Het maken van twee of meerdere foto’s achter elkaar gaat volgens Apple in iOS 14 zelfs 90% sneller. Heeft je iPhone een portretmodus? Het maken van portretten gaat met de verbeterde camera-app 15% sneller.

Kleine noemenswaardige verbeteringen

Het toevoegen van App Clips, widgets, afspelen van beeld-in-beeld video’s en versnellen van de camera-app zijn een paar grote verbeteringen aan iOS 14. Daarnaast bevat de nieuwe iPhone update een heleboel kleine verbeteringen. Zo neemt het belscherm niet het hele scherm in beslag, maar drijft deze verkleind aan de bovenkant van je scherm. Ook Siri neemt niet het hele scherm in als je haar een vraag stelt. Zo kun je je telefoon dus ook voor andere dingen blijven gebruiken.

iOS 14 heeft ook een paar verbeteringen op het gebied van je privacy. Je kunt instellen dat je gedrag niet gevolgd kan worden in een app. Advertentiediensten doen dit graag om meer te weten te komen over je interesses, zodat ze gerichter kunnen adverteren. Een andere verbetering op het gebied van privacy is dat je kunt aangeven tot welke foto’s een app toegang krijgt. Tot iOS 13 is het zo dat je een app toestemming kunt geven om toegang te krijgen tot je fotobibliotheek. De app kan dan alle foto’s inzien. Dat wordt in iOS 14 dus een stuk beperkter. Tot slot: je locatie. Geef je een app nu toestemming tot het inzien van je locatie, dan krijgt ‘ie deze precies te zien. Je kunt nu ook een geschatte locatie aan de app doorgeven. Vaak is dat voor een app meer dan genoeg om je passende informatie te tonen. Denk bijvoorbeeld aan een weersvoorspelling.

Welke iPhones krijgen iOS 14?

iOS 14 is vanaf 16 september 2020 beschikbaar. Verreweg de meeste iPhones krijgen deze update, want de iPhone 6s, 6s Plus en SE 2016 uit 2016 en nieuwer krijgen iOS 14. Ook telefoons als de iPhone 7, 8, X, Xs, 11 en SE 2020 krijgen dus de update. De iPhone 13 heeft standaard het nieuwere iOS 15.

iOS 14 installeren: zo doe je dat

Apple rolt iOS 14 vanaf 16 september 2020 uit. Je krijgt een melding wanneer de update beschikbaar is. Wil je ‘m sneller? Check dan zelf op updates:

  • Open het instellingenmenu van je iPhone.
  • Druk op Algemeen.
  • Ga naar Software-update.
  • Je ziet nu of de update beschikbaar is.

Goed om te weten: update niet als je je telefoon snel nodig hebt, want het downloaden en installeren van iOS 14 kan tientallen minuten duren.

Veel plezier met de nieuwe iPhone update!

Deel dit artikel