Populaire zoekopdrachten

ios 15 update
Overzicht Mobiel

iOS 15: dit wil je weten over de nieuwe iPhone-update

08-07-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
08-07-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

iOS, het besturingssysteem van de iPhone, krijgt in september weer een nieuwe update. Op dit moment is de meest recente versie van het besturingssysteem iOS 14. Hoewel iOS 15 nog niet uit is, is er wél een preview beschikbaar. Kijk je mee?

De belangrijkste functies van iOS 15

Bij een nieuwe update horen natuurlijk veel nieuwe functionaliteiten. iOS 15 heeft een heleboel nieuwe functies. We hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Nieuw ontwerp voor meldingen

Vanaf iOS 15 gaan de meldingen er anders uitzien. Ze bevatten foto’s of grotere app-symbolen, waardoor nóg duidelijker wordt om wat voor melding het gaat. Je krijgt bijvoorbeeld bij een melding van iMessage een foto van jouw contact te zien.

Focusfunctie

Heb je iets belangrijks te doen waarbij je je opperste concentratie moet gebruiken? Of word jij altijd wakker met 150 meldingen? Met iOS 15 kun je een tijdstip instellen waarop je dagelijks een handig overzicht krijgt van de meldingen die je hebt ontvangen. Zo kun je, bijvoorbeeld ’s ochtends om 08.30 uur tijdens je kop koffie, even rustig door al je meldingen heen scrollen. Het overzicht wordt ingedeeld op basis van prioriteit, dus de belangrijkste meldingen komen bovenaan te staan.

ios 15 update iphone

Betere zoekfunctie in Foto’s-app

In je Foto’s-app kun je vanaf iOS 15 ‘visueel zoeken’. Dit houdt in dat de app objecten, elementen en omgevingen herkent en markeert. Heb je bijvoorbeeld een foto gemaakt van de Eiffeltoren in Parijs? Dan hoef je alleen maar op de foto te tikken en je krijgt extra informatie, zoals feitjes over de Eiffeltoren, de exacte locatie et cetera.

Verbeterde terugblikken in de Foto’s-app

Voor de terugblik-functie is er een nieuwe interface. Zo kun je makkelijk zelf montages maken van bijvoorbeeld je vakantiefoto’s, waar je zelf muziek aan toe kunt voegen. Apple Music is namelijk ook hieraan gekoppeld.

FaceTime

Er zijn een heleboel nieuwe FaceTime-functies, zoals: SharePlay. Vanaf iOS 15 kunnen je FaceTime-gesprekken gewoon door blijven gaan, terwijl je naar een serie of film kijkt. Zo kun je dus gezellig samen iets kijken. Ook kun je makkelijk je scherm delen met mensen in je FaceTime-gesprek. Handig als je bijvoorbeeld een foto wilt laten zien. Daarnaast is het binnenkort ook mogelijk om mensen die Windows of Android gebruiken uit te nodigen in een gesprek. Je gesprek blijft dan nog steeds privé.

Nieuw design voor Weer-app en Kaarten-app

Kaarten (Apple Maps) laat in iOS 15 nog veel meer gedetailleerde info zien. Bijvoorbeeld zebrapaden en fietspaden. Daarnaast geven ze ook de verkeerssituatie weer, bijvoorbeeld als er een ongeluk is gebeurd. Ook kun je steden nu in 3D bekijken. Zo kun je bepaalde wegen, buurten of zelfs gebouwen nog makkelijker terugvinden. 

Maar ook de Weer-app ziet er helemaal anders uit. De details zijn nog grafischer geworden en ook kun je makkelijk meer gedetailleerde informatie zien over het weer. Bovendien kun je meldingen instellen, bijvoorbeeld wanneer het gaat stoppen met regenen of sneeuwen. Een grappig detail? Het weer verandert mee op de achtergrond!

Livetekst

We maken allemaal weleens een foto van een bonnetje, of iemands visitekaartje. Met deze nieuwe functie wordt de informatie op foto’s écht bruikbaar. Markeer de tekst in de foto, tik erop en stuur bijvoorbeeld een mailtje, of bel het nummer van het visitekaartje. Supermakkelijk, zonder over te typen.

Welke iPhones krijgen iOS 15?

Met een hele hoop nieuwe features op de planning snappen we dat je heel erg enthousiast bent over de nieuwe besturingssysteemupdate van Apple. De meeste iPhones krijgen deze updates, maar sommige oudere toestellen vallen buiten de boot. Ben je benieuwd of jij ‘m straks ook kunt installeren? iOS 15 werkt op de volgende toestellen:

iPhone 12 kopen

De iPhone 12 kopen met een betaalbaar abonnement? Het kan! Stel je ideale iPhone 12 samen: beken kleur en kies opslaggeheugen. Dan geniet jij straks ook van iOS 15.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen

vorige stap
Apple iPhone 12 Zwart Apple iPhone 12 Blauw Apple iPhone 12 Wit Apple iPhone 12 Rood Apple iPhone 12 Groen Apple iPhone 12 Paars

Wanneer komt iOS 15 uit?

Dat is nog niet helemaal bekend. Apple spreekt zelf over ‘het najaar’. Vermoedelijk is dit ergens in september.

Hoe installeer je iOS 15?

De nieuwste versie van iOS is makkelijk te installeren. Je krijgt een melding wanneer de update beschikbaar is. Wil je niet wachten? Check dan zelf regelmatig op updates. Dat doe je zo:

  • Open het instellingenmenu van je iPhone.
  • Druk op ‘Algemeen’.
  • Ga naar ‘Software-update’.
  • Je ziet nu of de update beschikbaar is.
  • Goed om te weten: update niet als je je telefoon snel nodig hebt, want het downloaden en installeren van iOS 15 kan even duren.

Voor nu moet je nog even wachten, maar als er een exacte datum bekend is, laten we dat uiteraard zo snel mogelijk weten.

Deel dit artikel