Meer comfort en goed voor je portemonnee: er zijn veel voordelen aan IoT-apparaten. Welke slimme apparaten zijn er allemaal? En waar moet je op letten als je ze gaat gebruiken? Je ontdekt het allemaal in dit blog.

Wat betekent internet of things?
Internet of things is de verzamelnaam voor apparaten die je kunt verbinden met internet. Dat kan van alles zijn. Van jouw iPhone of Samsung telefoon en computers tot de koelkast en thermostaat. IoT-apparaten kun je op afstand bedienen en ze kunnen ook onderling met elkaar communiceren. Zoals de slimme assistent op je telefoon die de slimme thermostaat de opdracht geeft om na 22.00 uur de kachel uit te zetten.
7 handige soorten IoT-apparaten
Slimme apparaten kunnen thuis op allerlei manieren het verschil maken. Ze helpen je geld te besparen, het leven makkelijker te maken en besparen tijd. Een paar van de handigste IoT-apparaten? Hieronder ontdek je ze!
Slimme thermostaten
De energieprijzen blijven hoog. Daarmee is het voor je portemonnee belangrijker dan ooit dat je niet onnodig stookt. Een van de handigste IoT-apparaten is daarom een slimme thermostaat. Zo kun je op afstand de kachel uitzetten. Handig als je dat bent vergeten. Ook kunnen slimme thermostaten je verwarmingsschema optimaliseren. Zo heb je een warm huis op het moment dat dit nodig is. Zonder dat je onnodig stookt. De slimme thermostaat verdient zich zo snel terug.
Slimme beveiligingscamera’s en deurbellen
Beveiligingscamera’s werken afschrikwekkend. Met slimme beveiligingscamera’s kun je overal met een internetverbinding thuis een kijkje nemen. Is de camera verbonden met de Glasvezel verbinding bij je thuis? Dan kun je altijd rekenen op een stabiele verbinding. Handig als de postbode met een pakketje voor de deur staat. Je kunt zo laten weten dat-ie het voor de deur mag zetten. Scheelt weer een bezoekje aan het afhaalpunt.
Slimme verlichting
Met een druk op de knop vanaf je bank de sfeerverlichting aanzetten? Of een verlichtingsschema instellen en aanpassen vanaf je telefoon? Met slimme verlichting is het geen probleem. Ook handig als je al in bed ligt en beseft dat je het licht in de woonkamer bent vergeten uit te doen.
Slimme sloten
Je huis in komen zonder sleutel. Het is iets dat kan met slimme sloten. Deze slimme IoT-apparaten weten op basis van jouw gps-locatie dat je voor de deur staat. Zo gaat het slot van het deur en kun je makkelijk naar binnen. Ook kun je met deze slimme apparaten op afstand de deur op slot doen. Een ander voordeel? Slimme sloten kunnen weer communiceren met andere IoT-apparaten. Zo weet je slimme thermostaat hoe laat je telkens thuis komt. Daar kan dan het verwarmingsschema op worden aangepast.
Slimme koelkasten
Je staat in de supermarkt en weet even niet meer hoeveel groente je nog hebt. Toch wel handig als je weekboodschappen doet en wilt weten welke groente je in huis moet halen. Met slimme koelkasten neem je op afstand een kijkje in de koelkast. Handig is ook dat veel slimme koelkasten een groot touchscreen hebben. Bijvoorbeeld om de te halen boodschappen in bij te houden. Dit lijstje stuur je vervolgens makkelijk naar je telefoon om in de supermarkt als boodschappenlijstje te gebruiken.
Slimme robotstofzuigers
Altijd thuiskomen in een schoon huis? Slimme robotstofzuigers helpen daarbij. Die maken de boel schoon wanneer er niemand thuis is. Zo hoef je zelf niet meer te stofzuigen en heb je meer vrije tijd.
Slimme tuinapparaten
Er zijn IoT-apparaten die meten hoe droog de grond in je tuin is. Zo weten slimme besproeiingsapparaten wanneer planten water moeten krijgen. Die krijgen zo nooit te weinig, maar ook niet te veel water. Dat scheelt onnodig waterverbruik en je tuin floreert. En omdat deze slimme apparaten in verbinding staan met bijvoorbeeld je telefoon, kunnen ze de weersvoorspellingen meenemen in het wel of niet water geven.
Veiligheid van slimme apparaten
Slimme apparaten gebruik je vooral bij je thuis. Ze slaan gegevens op die privacygevoelig zijn. Zoals wanneer je thuis bent. Maar slimme beveiligingscamera’s kijken ook in je huis mee. Daarvan wil je wel dat de beveiliging op orde is. Zodat je geen pottenkijkers hebt. Wil je een bepaald IoT-apparaat in huis halen? Probeer de volgende beveiligingsmaatregelen te treffen:
- Beveilig je wifi-netwerk met een sterk wifiwachtwoord. Eentje die niet makkelijk te kraken is.iot-
- Achterhaal hoe vaak het apparaat updates krijgt. Zo weet je of de beveiliging goed up-to-date blijft. Het is slim om onderzoek te doen naar de reputatie op dit vlak van het merk.
- Check versleuteling. IoT-apparaten wisselen informatie met elkaar uit. Wordt deze informatie versleuteld of niet?
- Schakel onnodige functies uit. Zo worden er geen gegevens gedeeld en functies gebruikt waar je geen baat bij hebt.