T-Mobile blog Founders blog
iphone se vergelijking
14-04-2022 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

iPhone SE vergelijking: ga je voor de 2e of 3e generatie?

14-04-2022 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Luisteren Deel dit artikel

Zoek je een kleine telefoon? Bij Apple ben je aan het juiste adres. Twee uitstekende, compacte iPhone modellen zijn de tweede en derde generatie iPhone SE. Die lijken veel op elkaar, maar vergis je niet: ze verschillen op sommige punten als dag en nacht. In dit blog ontdek je alle verschillen én welke het beste bij je past.

Even kennismaken

De tweede generatie iPhone SE uit 2020 en derde generatie iPhone SE uit 2022 zijn de betaalbaarste teleofons van Apple. Extra goed nieuws: ze delen veel voordelen van de reguliere iPhone modellen die Apple jaarlijks uitbrengt. Zo heb je een kleine, supersnelle telefoon voor een verrassend scherpe prijs.

iPhone SE kopen

De derde generatie iPhone SE is net zo snel als de iPhone 13 en ook nog eens extra klein. Ideaal als je een kleine telefoon zoekt die van alle markten thuis is.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Apple iPhone SE Zwart Apple iPhone SE Wit Apple iPhone SE Rood

Vergelijking tussen de 2e en 3e generatie iPhone SE

De tweede en derde generatie iPhone SE lijken veel op elkaar, maar ze hebben veel verschillen. Hieronder kom je alles te weten over de overeenkomsten en verschillen van de telefoons.

Identiek ontwerp

Leg je de twee iPhone modellen naast elkaar? Dan kun je geen verschil ontdekken. De telefoons hebben precies dezelfde afmetingen en hetzelfde ontwerp. Ze meten 138,4 bij 67,3 millimeter en zijn 7,3 millimeter dun. Een piepklein verschil is er in gewicht. Met 144 gram is de derde generatie iPhone SE vier gram lichter. Zelfs de iPhone SE kleuren zijn hetzelfde: zwart, rood en wit. Van het ontwerp hoeft je keuze daarom zeker niet af te hangen.

Welke iPhone SE is het snelst?

Laat er geen misverstand over bestaan: de tweede en derde generatie iPhone SE zijn allebei supersnel. Dankzij het zuinige, gebruiksvriendelijke en zeer effectieve iOS werken ze heel goed. Apps starten snel op en haperen niet.

Toch is er een duidelijke winnaar. De specificaties van de derde generatie iPhone SE zijn krachtiger dan die van zijn voorganger. Hij heeft een nieuwere processor, de Apple A15 Bionic. Dezelfde als in de iPhone 13. Die heeft een hogere rekenkracht en is effectiever. Dit maakt de nieuwe iPhone SE niet alleen sneller, maar ook zuiniger. Bijkomend voordeel: de batterij van de derde generatie iPhone SE is met 2018 mAh een stuk groter dan de 1821 mAh van zijn voorganger.

Ander voordeel: waarschijnlijk krijgt de nieuwe iPhone SE langer de nieuwe versie van iOS. Dit komt omdat zijn processor nieuwer is, wat vaak zorgt voor langere ondersteuning. Je kunt met allebei de telefoons kiezen tussen 64, 128 en 256 GB opslaggeheugen. Wel heeft de derde generatie iPhone SE meer werkgeheugen: 4 in plaats van 3 GB. Dit betekent dat je sneller schakelt tussen apps.

De displays vergeleken

De twee iPhone SE modellen hebben zoals je leest hun overeenkomsten en verschillen. Het ontwerp is identiek, het scherm ook. Dat is 4,7 inch groot en heeft een resolutie van 1334 x 750 pixels. De gebruikte schermtechnologie is IPS LCD, wat zorgt voor een realistische kleurweergave.

iphone se vergelijking camera

Vergelijking tussen iPhone SE camera’s

De iPhone SE modellen van Apple zijn een stuk betaalbaarder dan andere telefoons van de fabrikant. Waar dat door komt? Bijvoorbeeld omdat ze niet het nieuwste ontwerp hebben. Of OLED-schermtechnologie.

Ook de iPhone SE camera’s zijn minder indrukwekkend dan die in bijvoorbeeld de iPhone 13 Pro. Hoef je niet per se het beste van het beste op cameragebied te hebben? Dan is dat helemaal niet erg. De camera’s van de twee iPhone SE modellen zijn qua specificaties precies hetzelfde. En daarmee kun je rekenen op min of meer dezelfde hoge kwaliteit.

Met de camera aan de achterkant maak je foto’s in 12 megapixel. Deze resultaten zijn scherp, gedetailleerd en realistisch van kleur. Aan de voorkant zit een selfiecamera van 7 megapixel. Het enige verschil tussen de twee telefoons is dat je op de iPhone SE 2022 niet alleen met 30 beelden per seconde kunt opnemen, maar ook met 120 ‘fps’. Op die manier maak je slofies, video’s van jezelf in slowmotion.

De derde generatie iPhone SE komt twee jaar na zijn voorganger uit. Dat zorgt ervoor dat de nieuwe iPhone SE toch de mooiere foto’s maakt. Waarom? Apple zat niet stil op softwaregebied. De camerasoftware is flink verbeterd en dat betekent dat je foto’s extra goed lukken. Onder andere omdat kunstmatige intelligentie je helpt de juiste camera-instellingen te vinden. Handig om uit de losse pols mooie beelden te maken.

Wel of geen 5G

Een belangrijk verschil tussen de twee iPhone SE telefoons? De derde generatie iPhone SE heeft 5G. Zijn voorganger ondersteunt 4G. Dit betekent dat je op de nieuwe iPhone SE sneller mobiel kunt internetten.

Zelf specificaties van de 2e en 3e generatie iPhone SE vergelijken

Hieronder zie je in één overzicht alle specificaties van de vergeleken iPhone SE modellen. Handig als je zelf de telefoon wilt vergelijken.

 iPhone SE (2e generatie)iPhone SE (3e generatie)
Datum van uitkomst15 april 20208 maart 2022
Afmetingen138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter138,4 x 67,3 x 7,3 millimeter
Gewicht148 gram144 gram
Gebruikte materialenGlazen voor- en achterkant, aluminium frameGlazen voor- en achterkant, aluminium frame
Schermformaat4,7 inch4,7 inch
Schermresolutie1334 x 750 pixels1334 x 750 pixels
SchermtypeIPS LCDIPS LCD
Verversingssnelheid60 Hz60 Hz
ProcessorApple A13 Bionic: 2x 2,65 GHz + 4x 1,8 GHzApple A15 Bionic: 2x 3,22 GHz + 4 andere kernen
5G?NeeJa
Werkgeheugen3 GB4 GB
Opslaggeheugen64/128/256 GB64/128/256 GB
Batterij1821 mAh2018 mAh
BesturingssysteemiOS 13 (te updaten naar iOS 15)iOS 15
Hoofdcamera12 megapixel: f/1,8 diafragma12 megapixel: f/1,8 diafragma
Selfiecamera7 megapixel: f/2,2 diafragma7 megapixel: f/2,2 diafragma
Vingerafdruksensor?JaJa
Beschikbare kleurenZwart, wit en roodZwart, wit en rood


Welke iPhone SE wordt het voor jou?

De twee iPhone SE modellen zijn twee van de betaalbaarste telefoons van Apple die je kunt krijgen. Ze zien er hetzelfde uit, hebben hetzelfde scherm, maar qua snelheid is de derde generatie iPhone SE duidelijk de betere. Op welke van de twee valt je keuze?

iPhone SE kopen

De derde generatie iPhone SE is net zo snel als de iPhone 13 en ook nog eens extra klein. Ideaal als je een kleine telefoon zoekt die van alle markten thuis is.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Apple iPhone SE Zwart Apple iPhone SE Wit Apple iPhone SE Rood
Deel dit artikel