T-Mobile blog Founders blog
iPhone waterdicht
05-10-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Zo weet je of je iPhone waterdicht is

05-10-2022 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Luisteren Deel dit artikel

Sinds de iPhone 7 is elke telefoon van Apple waterbestendig. Zo ook de nieuwe iPhone 14. Maar betekent dit dat je iPhone waterdicht is? En hoe zit het met stof? Lees snel verder voor het antwoord.

Overzicht: alle stof-en waterbestendige iPhone modellen

ModelIP waardeTijd en diepte
iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus iPhone X, iPhone Xr, iPhone SE tweede generatie, iPhone SE derde generatieIP67Tot 30 minuten en 1 meter diep
iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone 11IP68Tot 30 minuten en 2 meter diep
iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro MaxIP68Tot 30 minuten en 4 meter diep
iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 14, iPhone 14 Plus, iPhone 14 Pro, iPhone 14 Pro MaxIP68Tot 30 minuten en 6 meter diep

Zoals je kunt lezen zijn veel iPhone modellen waterdicht. Hiervoor hebben ze een IP-certificaat. Elke iPhone vanaf de iPhone 7 heeft zo’n certificaat en kan daarmee tegen water. Heb je een iPhone 6 of ouder? Dan is deze niet waterbestendig.

Wat is het verschil tussen IP67 en IP68?

IP-certificaat is het toverwoord. Dit geeft aan of je iPhone waterdicht is of niet. IP staat voor Ingress Protection. De twee cijfers erachter geven aan hoe stof- en waterbestendig je telefoon is. Het eerste getal gaat over de stofbestendigheid. Een 6 is daar het hoogst. Het tweede getal geeft de waterbestendigheid aan. IP67 is 30 minuten waterbestendig tot een diepte van een meter. IP68 is de hoogste IP-waarde. Daarmee is je telefoon dertig minuten waterbestendig en kan hij twee meter of dieper aan.

iPhone waterdicht 2022

Kun je zwemmen en douchen met een waterdichte iPhone?

Door het IP67- of IP68-certificaat hoef je niet bang te zijn als je iPhone nat wordt. Een duik in het zwembad overleeft hij waarschijnlijk wel. Telefoons zijn waterbestendig en bieden bescherming voor het geval het misgaat. Douchen of zwemmen met je telefoon op zak? Dat is minder verstandig. Waterschade valt niet onder de garantie van je telefoon.

Dit kun je beter niet doen met een waterdichte iPhone

Je hoeft je geen zorgen te maken als je telefoon per ongeluk nat wordt. Een waterdichte iPhone is daar goed tegen beschermd. Toch zijn er sommige dingen die je beter niet kunt doen:

  • Ontloop situaties waar je waterschade oploopt. Je kunt gerust, voorzichtig, in ondiep water een foto maken met je iPhone. Let juist extra op als je in bad een filmpje op je telefoon wilt kijken. Foto’s onder water nemen? Verstandig om dat niet te doen.
    • Wil je het toch doen? Kijk dan naar een waterdichthoesje. Of plaats de iPhone in een plastic ziplockzakje. Daarmee verklein je het risico.
  • Gebruik de iPhone niet in een sauna of in een jacuzzi.
  • Laat je iPhone aan de kant als je aan watersport doet.

iPhone nat geworden? Dit kun je doen?

Is je iPhone toch nat geworden? Om het zekere voor het onzekere te nemen, kun je de volgende dingen doen:

  • Controleer op eventuele vloeistofschade.
  • Zet de iPhone uit en verwijder accessoires, zoals een hoesje.
  • Maak de buitenkant goed droog.
  • Laat water uit je telefoon lopen wanneer het echt ernstig is.

Werkt de telefoon niet na de waterschade? Breng je iPhone dan naar de reparateur.

Deel dit artikel