T-Mobile blog Founders blog
join us t-mobile
Overzicht Innovatie

T-Mobile & Join us: samen strijden tegen eenzaamheid onder jongeren

10-05-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
10-05-2021 Leestijd: 3 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

8 procent van de Nederlandse jongeren voelt zich elke dag eenzaam. En sinds het begin van de coronacrisis geeft zelfs 81 procent van de jongeren aan meer eenzaam te zijn. Veel te veel. Daarom gaan we samenwerken met Join us. In dit blog vertellen we je daar alles over.

Wat is Join us?

Join us is een stichting die zich inzet om het maatschappelijk probleem van eenzaamheid onder jongeren meer onder de aandacht te brengen en te verminderen. Dat laatste doet zij door jongeren die zich elke dag eenzaam voelen met elkaar in contact te brengen en ze sociaal sterker te maken. Heel belangrijk, want eenzaamheid onder jongeren is een groeiend maatschappelijk probleem.

join us t-mobile digitale inclusie

1 op de 12 jongeren is eenzaam

Eenzaamheid onder jongeren is een groot probleem waarvoor weinig aandacht is. In Nederland voelt 8 procent van de jongeren zich eenzaam. Dat staat gelijk aan 1 op de 12,5 jongeren! De kans is groot dat ook jij een jongere kent die zich eenzaam voelt. En het probleem is: dat worden er steeds meer. Zo geeft 81% van de jongeren aan zich sinds het begin van de coronacrisis eenzamer te voelen, aldus het RIVM.

De strijd aanbinden met eenzaamheid

Er moet dus wat gebeuren. Daarom gaan we voor minstens drie jaar samenwerken met Join us. De stichting heeft de expertise en ervaring op het gebied van eenzaamheid onder jongeren. Wij hebben de professionele digitale kennis en een groot bereik. Met deze samenwerking verwachten we de komende drie jaar minstens 50.000 jongeren te helpen om eenzaamheid achter zich te laten.

Dit doen we door digitalisering in te zetten. Op die manier maken we Join us sterker, kan de stichting groeien en zorgen we samen voor een meer inclusieve samenwerking. Met onze digitale technologie gaan we mensen helpen eenzaamheid achter zich te laten. Zodat ze weer meedoen in de samenleving en voelen dat ze ertoe doen. Sinds 1 mei gaan we daarmee aan de slag.

Online platform

We gaan Join us ondersteunen bij haar digitale programma tegen eenzaamheid onder jongeren. Ook helpen we met het bouwen van een online community. Over heel Nederland volgen honderden jongeren nu het programma van Join us op locaties in hun woonplaats. Online zijn ze alleen nog niet met elkaar verbonden. Wij helpen Join us bij het onderzoeken en pakken van kansen om online activiteiten uit te breiden. Daarnaast gaan we samen de website van de stichting optimaliseren en helpen bij het opzetten en uitvoeren van online campagnes. Op die manier dragen we bij aan de ambities van Join us om straks echt alle eenzame jongeren in Nederland te bereiken en te helpen.

Digitale inclusie

De samenwerking van minimaal drie jaar met Join us valt onder ons CSR-plan Connect to Change. Dit plan bestaat uit vier programma’s waarmee we ons inzetten voor sociale doelen. De samenwerking met Join us valt onder ons programma voor meer digitale inclusie. Wij vinden dat iedereen toegang verdient tot de voordelen van de digitale wereld. De samenwerking met Join us draagt bij aan dit doel.

‘Meer aandacht voor eenzame jongeren’

Jolanda van Gerwe is pedagoge en directeur bij Join us. Zij is blij met de samenwerking. “Dat een grote telecomprovider als T-Mobile zich inzet om eenzaamheid onder jongeren aan te pakken, laat zien hoe dit onderwerp leeft in de maatschappij”, vertelt ze.

“Join us en T-Mobile vinden elkaar in de visie dat íedereen mee moet kunnen doen, erbij hoort en gezien mag worden. Mede door de coronacrisis is er gelukkig al meer aandacht voor eenzame jongeren. Nu wij de krachten hebben gebundeld met T-Mobile, gaan we er samen voor zorgen dat die aandacht blijft en doen we er nog meer aan om eenzaamheid te verminderen.”

Tisha van Lammeren, directeur Consumentenmarkt bij T-Mobile is samen met Margreet Hoekstra, directeur Juridische Zaken, Regelgeving en Public Affairs, als ambassadeur van het Digitale Inclusie-programma verbonden aan deze samenwerking. Van Lammeren zegt daarover: “Bij T-Mobile draait alles om verbinding. Wij helpen verbinding te maken via onze netwerken, met het uiteindelijke doel mensen écht met elkaar in contact te brengen.”

“Maar we zijn meer dan een netwerk. We hebben ook een maatschappelijke rol en willen onze kennis en expertise inzetten om eenzaamheid tegen te gaan. Dat doen we nu samen met Join us. Als moeder van vier kinderen gaat het bestrijden van eenzaamheid onder jongeren mij enorm aan het hart.”

Meer weten over onze sociale programma’s? Op onze Connect to Change-pagina lees je er alles over.

Deel dit artikel