T-Mobile blog Founders blog
kleine-smart-tv-2
Overzicht Thuis

Kleine smart-tv: hoe vind je de juiste die bij je past?

02-06-2021 Leestijd: 3 min. Deel dit artikel
02-06-2021 Leestijd: 3 min. Deel dit artikel

Zoek je een televisie die niet te groot is, bijvoorbeeld voor op de slaapkamer of voor in de caravan? Dan is een kleine smart-tv een goede keuze. Deze zijn compact, betaalbaar en hebben veel interactieve mogelijkheden. In dit blog lees je alle ins en outs van zo’n kleine televisie.

Wat is dat eigenlijk, een smart-tv?

Voor je de zoektocht naar een kleine smart-tv start, is het slim om te weten wat een smart-tv is. Dit is een televisie met een besturingssysteem die je kunt verbinden met internet. Zo kijk je niet alleen televisie via de reguliere programmering van je tv-abonnement, maar ook via apps die je op je smart-tv downloadt.

Een kleine smart-tv vinden die bij je past

Je kunt op verschillende manieren een kleine smart-tv vinden. De beste manier is misschien wel via een vergelijker, zoals de Pricewatch van Tweakers. Daar kun je door filters in te stellen kleine smart-tv’s met elkaar vergelijken. Handige filters hiervoor zijn:

 • Schermdiagonaal: hoe kleiner het scherm, hoe kleiner de smart-tv.
 • HDMI-ingang: handig als je jouw televisie ook op andere manieren smart wilt maken. Bijvoorbeeld met de mogelijkheden verderop in dit blog.
 • Afmetingen: handig als je televisie maar een maximale hoogte, breedte, diepte of gewicht mag hebben. Bijvoorbeeld als je een kleine smart-tv voor in je caravan zoekt.
 • Verkrijgbaar sinds: wanneer je een niet te oude kleine smart-tv wilt hebben. Op die manier kun je langer rekenen op software-updates voor het besturingssysteem van de televisie.
 • Prijs: handig wanneer je een bepaald budget hebt.
 • Resolutie: niet elke kleine smart-tv heeft Full HD-resolutie.

Wanneer is een televisie klein?

Je kunt tv’s kopen in alle soorten en maten. Wanneer is een televisie nou echt klein? Bij een schermformaat van 24 inch kun je spreken van een kleine televisie. Kleinere smart-tv’s zijn er ook. Zo heb je ook televisies met een scherm van 22 inch. 32 inch is ook nog altijd aan de kleine kant, al is je tv dan eerder middelgroot te noemen.

Besturingssystemen van smart-tv’s

De meeste televisies die je tegenwoordig kunt kopen zijn automatisch ‘smart’. Ze hebben een ingebouwd besturingssysteem waarmee je apps kunt gebruiken. Handig als je meer mogelijkheden wilt dan alleen regulier tv-kijken. De populairste besturingssystemen staan hieronder:

 • Samsung: Tizen
 • LG: WebOS
 • Panasonic: My Home Screen
 • Philips: Saphi

Daarnaast zijn er verschillende fabrikanten die Android TV als besturingssysteem gebruiken voor hun smart-tv’s.

4 manieren om een tv smart te maken

Heb je een kleine televisie zonder besturingssysteem? Daar kun je zelf een kleine smart-tv van maken. Bijvoorbeeld:

 • Met een Chromecast: die sluit je aan op de HDMI-ingang van je televisie. Zo speel je leuke series op Netflix of goede Videoland-films van je telefoon af op je televisie.
 • Met de Interactieve TV-ontvanger van T-Mobile interactieve tv. Je kijkt zo gemiste programma’s terug en zet on-demand een film aan.
 • Door een Apple TV: die werkt ongeveer hetzelfde als een Chromecast. Ideaal wanneer je een iPhone hebt.
 • Met een gameconsole: daarop kun je allerlei apps installeren om te streamen op je televisie.

Kleine smart-tv met internet verbinden

Zonder internetverbinding is geen enkele televisie ‘smart’. Ook kleine smart-tv’s niet. Dan kun je er alleen via de gewone manier tv mee kijken, namelijk met een tv-abonnement. Thuis verbind je jouw smart-tv makkelijk met internet. Via een kabel of via wifi, de keuze is aan jou.

Maar hoe zit dat als je jouw televisie wilt gebruiken op plekken zonder een vaste aansluiting? Dan is een mifi-abonnement misschien wat voor jou. Dit is een data only-simkaart die je in een dongel plaatst. Die dient als wifi-netwerk waarmee je jouw kleine smart-tv kunt verbinden. Handig als je ook op vakantie wilt genieten van de interactieve mogelijkheden van je smart-tv.

Ga je via een data only-simkaart tv-kijken op je kleine smart-tv? Dan is Unlimited Data de beste keuze. Op die manier hoef je je tijdens het tv-kijken geen zorgen te maken om je verbruik. Perfect als je écht zorgeloos tv wilt kijken op je kleine smart-tv. Waar je ook bent. En als je dan toch van klein houdt, dan zijn dit de beste kleine telefoons.


Deel dit artikel