Populaire zoekopdrachten

Overzicht Entertainment

Kun je armoede oplossen door mensen in ontwikkelingslanden digitaal werk te geven?

30-05-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
30-05-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Mensen in ontwikkelingslanden willen geen liefdadigheid, ze willen gewoon aan het werk! En dat is precies wat deze vrouwelijke ondernemer voor ze regelt, via internet.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

De Amerikaanse Leila Janah, oprichter van de sociale onderneming Samasource, was heel cynisch over het bestrijden van armoede totdat ze een tussenjaar had in Ghana. De uitstekende Engelse taalbeheersing van leerlingen en de wens van mensen om te willen werken, kwamen voor haar als een verrassing. Ik vond het eerst zielig, vertelt ze tijdens dag twee van The Next Web in het Transformatorhuis. “Maar dat veranderde naar: hoe kan ik deze mensen echt helpen?”

Gratis

En met helpen bedoelt Janah niet de traditionele vorm van liefdadigheid. In plaats van de westerse benadering dat armoede is op te lossen door het doneren van spullen, richt ze zich op de zelfredzaamheid van locals. Volgens de ondernemer is dat wat mensen écht willen. “Uit onderzoeken blijkt dat mensen letterlijk om werk vragen.”

Haar werkervaring bij diverse ngo’s en de World Bank, hielpen haar in het ontwikkelen van Samasource, een bedrijf dat mensen in armoede voorziet van digitaal werk zoals het organiseren en verbeteren van datasets. Mensen met een laag inkomen, kunnen zo in aanraking komen met werk. Zij verrichten kleine, simpele werkzaamheden: maar met grote impact. Sinds 2008 hebben 32.000 mensen door Samasource al een inkomen.

Silicon Valley

Tot haar klanten rekent Janah geen bedrijven die vanwege het liefdadige karakter van het bedrijf haar inschakelen. Wél bedrijven uit Silicon Valley zoals Wallmart, Getty Images en Google. “Het is geen charity, ze huren ons in omdat we goed werk leveren.”

En, wat blijkt: de werknemers die voor het eerst in hun leven een baan hebben, weliswaar relatief simpele taken, nemen hun werk heel serieus. Bedrijven in Silicion Valley zijn heel blij.”

Deel dit artikel