T-Mobile blog Founders blog
lag cloud gaming voorkomen
Overzicht Entertainment

Tips die lag tijdens cloud gaming voorkomen

16-08-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
16-08-2021 Leestijd: 2 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het wordt populairder en populairder: cloud gamen. Daarmee speel je de mooiste spellen zonder dat ze geïnstalleerd zijn op je apparaat. Het enige dat je nodig hebt? Een apparaat om op te spelen en een goede internetverbinding. Anders heb je tijdens het gamen last van het fenomeen lag. In dit blog lees je wat lag is, waarom je het niet wil én op welke manieren je het voorkomt.

Wat is lag?

Lag is een vertraging op je internetverbinding. Op elke internetverbinding zit wel wat vertraging. Wanneer de vertraging pieken heeft (ping), heb je daar tijdens het spelen van online games met anderen last van. Dit noemen gamers ‘lag’, of in goed Nederlands: hoge latentie.

Waarom wil je geen lag tijdens het gamen?

Lag vertraagt je internetverbinding en dat zorgt dat je online een spel niet vloeiend speelt. Dit staat een fijne game-ervaring en goede prestaties in de weg. Wil je tijdens het online racen iemand inhalen, gaat het beeld schokken! Zie dan maar op de baan te blijven. Heb je iemand in het vizier in een schietspel, is hij opeens verdwenen. Kortom: lag verpest het online gamen voor je.

Lag en cloud gaming

Sinds mensen online tegen elkaar gamen, is lag een terugkerend probleem. Ook nu duikt het soms nog steeds de kop op. Bijvoorbeeld met cloud gamen. Dit is een relatief nieuwe vorm van online gamen waarbij je een spel streamt. Je gebruikt jouw apparaat alleen om het beeld van het spel af te spelen en om het spel te besturen. Dat vraagt meer van je internetverbinding dan ‘ouderwets’ online gamen. Het volledige beeld wordt tijdens het spelen gedownload, waardoor meer bandbreedte nodig is.

cloud gaming lag voorkomen

Zo game je zonder lag

Of je nu ouderwets online gamet of aan cloud gaming doet: je kunt zonder lag gamen. Lees hier hoe je dat regelt.

Je internetverbinding verbeteren

Het vaakst krijg je lag door een haperende internetverbinding. Je hebt meerdere oplossingen voor dit probleem. Zo kun je een mesh-netwerk aanleggen om overal in huis voor stabiel internet te zorgen. Heeft het apparaat waarop je gamet een aansluiting voor een ethernet-kabel? Dan is het slim hem via een kabel aan te sluiten op het modem. Zo is de verbinding het stabielst en heb je minder snel last van lag.

Downloads en ander internetverkeer stopzetten

Je krijgt ook last van lag als je internetverbinding te intensief wordt gebruikt. Bijvoorbeeld als iemand anders een film streamt of aan het downloaden is. Het modem heeft zo meer dataverzoeken en moet daarmee de aandacht verdelen tussen jouw game en het andere internetgebruik. Het resultaat? Vertraging. Oftewel lag.

Lag kan zich ook voordoen als je apparaat te ver bij het wifi-modem vandaan is. Of wanneer er te veel andere mensen dezelfde internetverbinding gebruiken.

Het beste internet voor online gamen

Wil je jouw kans op lag zo klein mogelijk maken? Ga dan voor Glasvezel. Dit is het internet met de meeste bandbreedte, hoogste snelheid en minste vertraging. Oftewel: het perfecte internet om online te gamen. Omdat uploaden even snel gaat als downloaden, is de vertraging nóg minimaler. Perfect om in goede omstandigheden online tegen anderen te spelen.

Glasvezelcheck

Binnen een minuut weten of Glasvezel op jouw adres beschikbaar is? Doe de postcodecheck! Zo weet jij of het beste internet voor online gaming ook op jouw adres beschikbaar is.

Deel dit artikel