T-Mobile blog Founders blog

Populaire zoekopdrachten

mah-batterij-telefoon-betekenis-accuduur
Overzicht Mobiel

Alles over mAh en de batterijcapaciteit van je telefoon

12-07-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
12-07-2021 Leestijd: 4 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Gebruik jij je Samsung telefoon of iPhone vaak en wil je hem niet om de haverklap opladen? Let dan bij het uitzoeken op de batterijcapaciteit. Die wordt aangegeven met mAh. Wat betekent mAh en waarom zegt het veel, maar zeker niet alles over de batterijduur van je telefoon? Je leest het in dit blog.

Wat is mAh en wat betekent het?

mAh is de eenheid die de batterijcapaciteit van je telefoon aangeeft. Wat is de betekenis van mAh? Het is de afkorting van milliAmpère/uur (of in het Engels: milliAmpère/hour). Hoe hoger de hoeveelheid mAh, hoe groter de batterijcapaciteit en hoe langer jij je telefoon kunt gebruiken.

mAh: een rekensom voor de batterijcapaciteit

mAh geeft de batterijcapaciteit van je telefoon aan. Dit getal bepaal je met een rekensom. Die gaat als volgt: de tijd dat een batterij op een lading meegaat (de h in mAh) vermenigvuldig je met het stroomverbruik van de telefoon (de mA in mAh).

Voorbeelden? Altijd fijn! Neem de OPPO Find X3 Pro. Die heeft een batterijcapaciteit van 4500 mAh. Zo kun je zelf de inhoud bepalen. Dit doe je door de batterij te ontladen. Wanneer je dit met een ontlader van 1000 milliampère doet, is de batterij in 4.5 uur ontladen.

Meer mAh is niet altijd beter

Je zou zeggen: hoe meer mAh, hoe langer je telefoon op een lading meegaat. Dat klopt voor een deel, maar ook het stroomverbruik van je telefoon speelt een grote rol.

Dat zit zo. Twee telefoons hebben een batterij van 2000 en 3000 mAh. Ze verbruiken allebei 100 mA per uur. Dit betekent dat de ene telefoon 20 uur meegaat en de andere telefoon 30 uur. Maar verbruikt de telefoon met de kleinere batterij maar 50 mA per uur? Dan gaat hij 40 uur op een lading mee. De batterij is dan wel kleiner, maar de telefoon is ook zuiniger. Dit verschil speelt daarom ook mee.

Je kunt dat vergelijken met auto’s. De tank in een kleine Suzuki is in principe een stuk kleiner dan in een grote pick-up truck. Toch rijd je met de Suzuki waarschijnlijk een stuk verder op één tank, omdat de motor veel zuiniger is.

mah-telefoon-batterijduur-accu-opladen

Wat maakt de ene telefoon zuiniger dan de andere?

De ene telefoon is zuiniger dan de andere. Dit betekent dat, als hij hetzelfde batterijformaat heeft, langer meegaat op een lading. Bij smartphones is meestal het scherm de grote stroomverbruiker. Het ene display is daarin zuiniger dan het andere. Zo heeft een scherm met doorgaans een lagere resolutie een lager stroomverbruik. Ook de helderheid speelt hierin een rol. Daar heb je zelf invloed op!

iPhone: minder mAh, net zo’n goede accuduur

De vergelijking van de auto gaat ook op in de wereld van telefoons. Android-telefoons hebben door hun grote batterijen een uitstekende accuduur. De telefoons van Apple hebben vaak minder mAh. Toch doet de batterijduur niet onder voor die van Android-telefoons met grotere batterijen. Dat komt omdat Apple niet alleen de iPhone maakt, maar ook zelf het besturingssysteem (iOS) ontwikkelt. Dat is daarom extra goed afgestemd op de hardware in de telefoons.

iPhone 12

De iPhone 12 heeft dan wel niet een van de grootste batterijen, maar is wel een van de zuinigste. Dankzij zijn Apple A14 Bionic-processor en het iOS-besturingssysteem gaat hij tot en met twee dagen mee op één lading.

Stap 1: kies je kleur

Stap 2: kies het geheugen vorige stap

Apple iPhone 12 Zwart

De batterijcapaciteit van je telefoon achterhalen

Ben je benieuwd hoeveel mAh de batterij van je telefoon heeft? Die achterhaal je makkelijk via internet. Een handige manier is via de telefoondatabase van GSM Arena. Via zoekfunctie bovenaan zoek je op je telefoon. Selecteer hem en je ziet alle productspecificaties van je smartphone. Onder ‘Battery’ zie je de batterijcapaciteit, aangegeven in mAh. Heb je een probleem met de batterij van je smartphone? Kijk dan eens op Toestelhulp.

Hoe vaak kun je een telefoon opladen met een powerbank?

Een powerbank is een externe batterij om je telefoon op te laden. Handig als je buiten de deur bent en je accu bijna op is. Ook de batterijcapaciteit van een powerbank wordt uitgedrukt in mAh. Handig, want zo weet je precies hoe vaak je jouw telefoon kunt opladen met een powerbank. Heeft de powerbank een inhoud van 10.000 mAh en je telefoon een batterij van 5000 mAh? Dan kun je ‘m met de powerbank twee keer helemaal opladen.

5 telefoons met grote batterij

Bij het zoeken van een nieuwe telefoon voor je abonnement kun je letten op de batterijcapaciteit. Wil je een zo groot mogelijke batterij? Wij zetten een paar accutoppers voor je op een rij.

Jouw invloed op de batterijduur van je telefoon

Een telefoon met veel mAh is fijn. Die gebruik je langer op een lading dan een telefoon met kleinere batterij en hetzelfde stroomverbruik. Als gebruiker heb je invloed op dit stroomverbruik. Zo kost het spelen van games en streamen van series meer stroom dan wanneer je telefoon vergrendeld in je broekzak zit. Gebruik jij je telefoon vaak voor dat soort dingen? Dan is het dus slim om bij het zoeken van een nieuwe telefoon te letten op de hoeveelheid mAh! Ook is het handig om de batterijconditie in de gaten. Deze wordt minder wanneer je hem vaker oplaadt.

Deel dit artikel