T-Mobile blog Founders blog
t-mobile-default
Overzicht Innovatie

Meer dan 400 apps in de Google Play Store bevatten malware

03-10-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
03-10-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Het digitale beveiligingsbedrijf Trend Micro heeft meer dan 400 apps in de Google Play Store ontdekt die kwaadaardige software bevatte. De eigenaars van smartphones die deze apps hebben gedownload gaven kwaadwillenden onbewust toegang tot hun eigen wifinetwerk. Google heeft stappen ondernomen om de apps te verwijderen.

De malware was goed verstopt en was daardoor moeilijk te ontdekken. Toch is het DressCode, zoals het beveiligingsbedrijf de malware noemt, gelukt om al bij één app honderdduizenden slachtoffers te maken. Zij waren zich immers van geen kwaad bewust toen zij de besmette app downloadden. Daardoor konden de verspreiders van de malware toegang krijgen tot thuis- en bedrijfsnetwerken van de slachtoffers.

Hoewel Google natuurlijk zijn best doet om malafide apps uit de Play Store te weren, blijkt hieruit dat apps toch altijd gevaarlijk kunnen zijn. Het advies is daarom om alleen apps te downloaden van bronnen die je vertrouwt. Het grootste gevaar zit hem echter in apps die niet via de Play Store zelf te downloaden zijn. Trend Micro vond in totaal namelijk 3000 van dit soort besmette apps.

Hoewel 400 daarvan uit de officiële Play Store kwamen, blijkt dus ook dat het overgrote deel niet via de Play Store op de besmette telefoons terecht is gekomen. Wees dus extra voorzichtig met apps die je buiten de Play Store om downloadt! Andere manieren om je apparaat veilig te houden is door altijd de laatste software-updates te installeren. Trend Micro adviseert daarnaast ook om niet op onbeveiligde openbare wifi-netwerken in te loggen.

Trend Micro heeft geen lijst van de besmette apps gepubliceerd, maar Check Point ontdekte eerder vorige maand al 40 apps uit de Google Play Store die dezelfde soort malware bevatten. Je kunt de lijst van die apps hier vinden. Daaruit is ook af te leiden op wat voor apps de boosdoeners zich richten. Het gaat om bijvoorbeeld gidsen van populaire spelletjes en apps zoals Sonic Dash en Snapchat (sonic.dash.guide ; guide.lenses.snapchat), modifiers voor bijvoorbeeld Minecraft (zoals com.str.furnituremodforminecraft ; com.minecraft.skins.superhero) en spelletjes die zich richten op jonge kinderen, zoals Dress Up Musa Winx en Dress up princess Apple White.

Deel dit artikel