Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Geen categorie

Meisje met de pixel: Met deze app van het Mauritshuis kun je schilderijen bekijken zoals dat nog nooit eerder kon

15-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
15-11-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Kunstexperts, zoals curatoren en restaurateurs, gebruiken allerlei technologieën om een schilderij letterlijk van heel dichtbij te bekijken. Je kent de beelden wel uit films of documentaires hoe zij met een loep kijken naar de haarscheurtjes in de verflaag en proberen te zien welke penseelstreken de kunstenaars precies heeft gebruikt. Met infrarood kunnen ze zelfs een beeld krijgen van wat er onder de bovenste verflaag zit. Voor gewone mensen is het niet mogelijk om kunst op zo’n manier bekijken, tenminste normaal gesproken niet. Maar een speciale app maakt dat nu wel mogelijk!

Het Mauritshuis heeft samen met het Spaanse bedrijf Madpixel de app Second Canvas ontwikkeld. Hiermee kun je van een aantal kunstwerken die in het museum hangen letterlijk alle details bekijken. Onopvallende elementen en kenmerkende ‘rimpels’ en nerven in een doek, je kunt ze allemaal ontdekken. Van extreem inzoomen tot het letterlijk door de lage van het schilderij heenkijken middels infrarood: het kan met de app. En je hoeft er niet eens voor naar het museum, het kan gewoon vanuit je luie stoel.

Het topstuk uit deze bijzondere digitale collectie is Het Meisje met de Parel, maar er zitten nog acht andere kunstwerken in de app. Daarnaast krijg je extra informatie over de schilderijen en zit er ook een audiotour in de app. Daarmee is Second Canvas een unieke app voor kunstliefhebbers.

Second Canvas is beschikbaar voor iOS en Android en werkt op zowel telefoons als tablets. Hij kost €1,99 en is te koop via de App Store of Google Play Store.

Deel dit artikel