Populaire zoekopdrachten

t-mobile-default
Overzicht Entertainment

Mercedes toont zelfrijdende stadsbus in Nederland

19-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel
19-07-2016 Leestijd: 1 min. Luister naar dit artikel Deel dit artikel

Autonoom rijden is niet alleen weggelegd voor auto’s, ook vrachtwagens en stadsbussen kunnen straks zonder bestuurder de weg op. Mercedes-Benz test in Nederland deze week met een zelfrijdende bus.

Ben je als ondernemer benieuwd naar de laatste innovaties op het gebied van productiviteit, technologie, groei en connectiviteit? Check dan Founders, onze zakelijke blog!

De Future Bus werd gisteren onthuld en kan volledig autonoom rijden. Mercedes voegde meteen de daad bij het woord en liet de bus heen en weer rijden tussen Schiphol en Haarlem. De Future Bus is voorzien van CityPilot, de technologie die nodig is om de bus zelf te laten rijden.

De bus haalt snelheden van maximaal 70 kilometer per uur en blijft zelfstandig op busbanen rijden. Daarnaast herkent het voertuig bushaltes en remt de bus zelf af voor voetgangers, obstakels en stoplichten. Er is wel een menselijke bestuurder aan boord om de veiligheid in de gaten te houden.

Mercedes zou niet van plan zijn om in één keer een compleet autonome bus in productie te nemen. In plaats daarvan is het de bedoeling om delen van het systeem in delen te implementeren. Denk aan een bus die zelf stopt en wegrijdt bij bushaltes of zelfstandig uitwijkt voor mede-weggebruikers.

Daarnaast zou Mercedes ook graag zien dat reizen met het openbaar vervoer comfortabeler wordt. De Future Bus is bijvoorbeeld voorzien van designbanken, draadloze oplaadpunten voor gadgets en grote schermen voor het weergeven van informatie. Of die vernieuwingen ook in productiemodellen terug te vinden zijn is de vraag, want de ruimte in een stadsbus is natuurlijk een stuk efficiënter te gebruiken.

Deel dit artikel