Populaire zoekopdrachten

Overzicht Geen categorie

Microsoft kan op basis van zoekgedrag kanker diagnostiseren

13-06-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel
13-06-2016 Leestijd: 1 min. Deel dit artikel

Als je zoekresultaten laten zien dat je kanker hebt, zouden Google of Microsoft dat dan tegen je moeten vertellen?

Onderzoekers van Microsoft hebben in een publicatie van het Journal of Oncology Practice onthuld dat ze via de zoekgeschiedenis van Bing kunnen achterhalen of iemand alvleesklierkanker heeft, al voor de ziekte is geconstateerd. Zij gebruiken hiervoor geanonimiseerde data en zoeken naar zoekopdrachten naar vroege symptomen van de ziekte. Op basis van die resultaten bleken onderzoekers tussen de 5 en 15 procent van de patiënten te kunnen opsporen. In slechts 1 op de 100.000 gevallen bleek het vals alarm.

Alvleesklierkanker wordt vaak pas erg laat ontdekt en dat maakt de ziekte lastig te behandelen. De onderzoeksmethode van Microsoft zou ervoor kunnen zorgen dat mensen sneller langs gaan bij een dokter en zo eerder een diagnose te horen krijgen. De vraag is nu: moet Microsoft die informatie doorspelen aan jou, als gebruiker van Bing? Je hebt immers niet om een diagnose gevraagd, die daarnaast niet gegarandeerd klopt.

De New York Times meldt dat hoofdonderzoeker Ryen White bij Microsoft aan de slag gaat als chief technology officer of health intelligence bij de Health & Wellness-divisie van het bedrijf. Het zou dus zomaar kunnen dat het bedrijf onderzoekt in hoeverre Bing-diagnoses mogelijk zijn, maar Microsoft heeft nog niet laten weten of het daadwerkelijk van plan is Bing te gebruiken voor het doorgeven van diagnoses.

Deel dit artikel